Δώρο της φύσης τα μαρτζέλια-«σκουλαρίκια» σε κατσικάκι στην Ελάτη Κοζάνης

6 Μαρτίου 2018
08:09
Κανένα σχόλιο

Μαρτζέλια στην τοπική διάλεκτο του ορεινού όγκου των Καμβουνίων είναι οι δυο σαρκώδεις προεξοχές που κρέμονται στο κάτω μέρος του λαιμού στην προέκταση του κάτω σαγονιού σε κατσίκες ή σε πρόβατα. Αυτή είναι η κανονική τους θέση* και αφορά ένα πολύ μικρό ποσοστό των ζώων αυτών, με πιο συνηθισμένα στις κατσίκες.

Όταν η φύση έχει …κέφια, «μετατοπίζει» τα μαρτζέλια από το λαιμό ακριβώς στη βάση του αυτιού, όπου γίνονται πραγματικά …σκουλαρίκια!

Πολύ σπάνιο φαινόμενο (δια βίου κτηνοτρόφοι δεν το έχουν ματαδεί), θα μπορούσε να θεωρηθεί γενετική «ανωμαλία», αλλά πρόκειται για μια αξιοπερίεργη ενδιαφέρουσα όμορφη εικόνα.

Αυτό συμβαίνει στο κατσικάκι της φωτογραφίας που γεννήθηκε και βρίσκεται στην κτηνοτροφική μονάδα του Κ.Ι.Γκαρ. στην Ελάτη του δήμου Σερβίων-Βελβεντού Κοζάνης.

Τις φωτογραφίες μας τις έστειλε η Ηλιάνα Κ. Γκαρ. (την ευχαριστούμε), με την παρακάτω λεζάντα:

Η ομορφιά απαράμιλλη

στ’ αλήθεια πως να πείσεις

το σκουλαρίκι στο αυτί

πως είναι δώρο φύσης!!!

mikrovalto.gr

elkats6318 1

elkats6318 2elkats6318 3

*Για καλύτερο διαχωρισμό-κατανόηση του φαινομένου παραθέτουμε σε φωτογραφία αρχείου κατσικάκι με τα μαρτζέλια στην κανονική τους θέση.

g-marz6318

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.