Την αξιοποίηση του τεράστιου πλούτου της ελληνικής βιοποικιλότητας και των αναγνωρισμένων ιδιοτήτων πολλών φυτών της χλωρίδας της πατρίδας μας πρότεινε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βουλή, στο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική χρήση της Κάνναβης.

Αφού επεσήμανε σοβαρές παραλείψεις και αδυναμίες στο νομοσχέδιο, τόνισε το ρόλο και τη σπουδαιότητα πολλών άλλων φυτών της Ελλάδας με μεγαλύτερη φαρμακευτική δράση απ’ αυτή της κάνναβης, τα οποία ωστόσο δε συμπεριλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου.

Για την κάλυψη του σοβαρού αυτού κενού και των παραλείψεων που αποκλείουν τη θεσμική κατοχύρωση της χρήσης εκατοντάδων φαρμακευτικών φυτών της χώρας μας, πρότεινε προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό την ενσωμάτωση της φυτοθεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Αυτό επεσήμανε έχει γίνει σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. και του κόσμου, ενώ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές νομοθετικές πρωτοβουλίες και δράσεις που ενισχύουν τη δράση αυτή.

Τέλος, προς το συναρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, πρότεινε τη δημιουργία ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου για τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά που μπορούν να δώσουν σημαντική αναπτυξιακή ώθηση σε όλες τις περιφέρειες της πατρίδας. Θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας γύρω από κάθε φυτό αναπτυξιακών θυλάκων διάσπαρτων στην ελληνική ύπαιθρο, τόνισε με έμφαση ο κ. Κασαπίδης, αναφέροντας και συγκεκριμένα παραδείγματα όπως του κρόκου Κοζάνης και της μαστίχας Χίου.

Το οπτικοακουστικό υλικό της εισήγησης του βουλευτή είναι αναρτημένο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://youtu.be/vZ_nokHqQt0

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ