Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Κοζάνης: 8 Mάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

7 Μαρτίου 2018
09:01
Κανένα σχόλιο

Kάθε χρόνο τιμάμε την 8η Μάρτη, ως ημέρα μνήμης αγώνων του γυναικείου κινήματος, ως ημέρα αποτίμησης των κατακτήσεων των γυναικών και ως αφετηρία νέων στόχων σε κυβερνητικό, πολιτικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο για την ουσιαστική κατοχύρωση της Ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφράσεις της ζωής.

Κατά κοινή ομολογία ο 21ος αιώνας χαράζει ως ο αιώνας της καταξίωσης και της ανάδειξης του κοινωνικού φύλου των γυναικών. Της ανάδειξης που σημαίνει ισοτιμία, ισότητα, συμπληρωματικότητα, αλληλοσεβασμό, ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα. Σημαίνει απελευθέρωση των δημιουργικών δυνατοτήτων των γυναικών για την ατομική τους ολοκλήρωση, σε όφελος της κοινωνίας και των δημοκρατικών θεσμών.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, των μνημονίων και των περιοριστικών πολιτικών η γυναικεία καταπίεση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι γυναίκες είναι οι πρώτες που θα απολυθούν, ειδικά για λόγους εγκυμοσύνης (βλέπε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) για νομιμότητα ομαδικών απολύσεων και εγκύων), ή γιατί αντιδρούν στη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Είναι επίσης, αυτές που υποφέρουν πιο πολύ από τις  περικοπές στους μισθούς, στις συντάξεις, στην υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στην εκπαίδευση, στις εποχές της ακραίας λιτότητας. Αυτές που ακόμα πληρώνονται λιγότερο για ίση εργασία με τους άνδρες. Αυτές που καλούνται να φροντίσουν τα άνεργα μέλη της οικογένειας, να εργαστούν στο σπίτι,  καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της οικογένειας, αυτές που θα πεθάνουν πρώτες αφού η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται στην πρώτη θέση των αιτιών θνησιμότητας και αναπηρίας των γυναικών στην ίδια την Ευρώπη. Είναι αυτές που δέχονται  σεξουαλική παρενόχληση στον δρόμο. Είναι αυτές που θα συρθούν στα δικαστήρια επειδή αμύνθηκαν την ώρα του βιασμού. Είναι  αυτές  που θα ασχοληθούν λιγότερο με το συνδικαλισμό και τους αγώνες γιατί δεν υπάρχει χρόνος.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να υπερασπιστεί τις γυναίκες, να προστατεύσει το «μισό» δυναμικό του, να εξασφαλίσει τις συνθήκες να παραμείνουν οι γυναίκες στην εργασία τους, διεκδικώντας την απόλυτη ισότητα στην εργασία, την ενίσχυση των κοινωνικών παροχών αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας γυναικών και ανδρών εργαζομένων.

Από την Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Κοζάνης

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.