Ερώτηση του βουλευτή Φλώρινας-ΝΔ κ. Γιάννη Αντωνιάδη-Αποζημίωση της Ελλάδας από την Τουρκία για της ζημιές από τον εμβολισμό του ελληνικού σκάφους στα Ίμια

7 Μαρτίου 2018
14:54

Προς: Τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
            Τον υπουργό Εξωτερικών
Θέμα: Αποζημίωση της Ελλάδας από την Τουρκία για τις ζημιές που προκάλεσε
τουρκική ακταιωρός σε ελληνικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στα
            Ίμια και καταγγελία αυτής στους Διεθνείς Οργανισμούς
 
Κύριε Υπουργέ,
Όλη η Ελλάδα γνωρίζει το συμβάν με την τουρκική ακταιωρό η οποία προσπάθησε να εμβολίσει το ελληνικό Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) του Λιμενικού Σώματος και εντέλει τα κατάφερε εν μέρει, χωρίς όμως να το βυθίσει. Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία το τελευταίο διάστημα κλιμακώνει τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, αλλά και του διεθνούς δικαίου. Αυτά κάνει η Τουρκία, η οποία με αθέμιτες και παράνομες μεθόδους προσπαθεί να υλοποιήσει την ιμπεριαλιστική της πολιτική.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε δυστυχώς μια ελληνική κυβέρνηση η οποία τηρεί παθητική στάση στα όρια του ενδοτισμού και της δειλίας. Λίγες μόλις μέρες πριν από αυτό το περιστατικό, υποστήκαμε την πρώτη μεγάλη ήττα ως ελληνισμός με την παρεμπόδιση του πλωτού γεωτρύπανου της Ιταλικής ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία, γεγονός που οδήγησε στη ματαίωση εν τέλει της γεώτρησης στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση άφησε να περάσει άπρακτος ζωτικός χρόνος μέσα στον οποίο οφείλαμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ, ΟΗΕ κλπ).
Προσφάτως, ακολούθησε και η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών στην παραμεθόριο του Έβρου υπό περίεργες συνθήκες. Η παθητική και νωχελική αντίδραση δε βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις, γιατί όταν δεν υπάρχει αντίδραση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι άλλο θα ακολουθήσει. Οι ζημιές που υπέστη το ελληνικό σκάφος του λιμενικού είναι μεγάλες, παράλληλα όμως το περιστατικό καθαυτό ανέδειξε ότι πολεμικά σκάφη της Τουρκίας βρίσκονταν στα ελληνικά χωρικά ύδατα παραβιάζοντάς τα συστηματικά.
Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  1. Σε τι ποσό ανέρχονται οι ζημιές του ελληνικού σκάφους του Λιμενικού;
  2. Πότε σκοπεύετε να διεκδικήσετε νομικά οικονομική αποζημίωση από την Τουρκία για τις ζημιές τις οποίες εσκεμμένα προκάλεσε η τουρκική ακταιωρός στο σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος;
  3. Επειδή η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε με υπαιτιότητα της Τουρκίας, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την καταπάτηση των χωρικών μας υδάτων από την Τουρκία, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για ανάδειξη του συγκεκριμένου θέματος σε διεθνές επίπεδο και καταδίκη της Τουρκίας;
  4. Πότε επιτέλους θα ζητήσετε την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για όλες τις παράνομες ενέργειές της;

Ο ερωτών Βουλευτής
  
Γιάννης Αντωνιάδης

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.