Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την αναπληρώτρια φιλόλογο σε σχολείο Ειδικής Αγωγής στην ΠΕ Κοζάνης

8 Μαρτίου 2018
09:27
Κανένα σχόλιο

Το καθεστώς της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων στην Εκπαίδευση δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της προστασίας της μητρότητας

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει βάλει την Παιδεία, όπως και το σύνολο των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, στην “κλίνη του Προκρούστη” για να πιαστούν οι αντιλαϊκοί στόχοι και τα ματωμένα πλεονάσματα. Συνεχίζει την πολιτική της χρόνιας αδιοριστίας, τη μετατροπή της ζωής των εκπαιδευτικών σε λάστιχο, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας των συμβασιούχων και στην Εκπαίδευση, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις. Αυτή η πολιτική είναι “οι βέλτιστες πρακτικές” της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, που χρόνια τώρα επιτάσσει η πολιτική του κεφαλαίου και εφαρμόζεται μέσω ΕΣΠΑ.

Σε σχέση με το καθεστώς των αδειών τους οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται επτά (7) ημέρες κανονική και δεκαπέντε (15) αναρρωτική και αυτές με την προϋπόθεση ότι θα αρρωστήσουν δέκα (10) ημέρες μετά την πρόσληψη. Ακόμα, κινδυνεύουν με απόλυση, αν κριθεί αναγκαία η αντικατάσταση μετά το δεκαπενθήμερο. Οι άδειες μητρότητας είναι δύο (2) μήνες πριν τον τοκετό και δύο και 1/4 του μήνα μετά τον τοκετό.

Με δεδομένο ότι οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δεν έχουν εξασφαλισμένο πως θα δουλεύουν στον τόπο τους αναδεικνύονται εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά. Τι θα κάνει η αναπληρώτρια όταν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της; Να νιώθει ενοχές για το φυσικό δικαίωμα της μητρότητας; Όταν 2 μήνες μετά τη γέννα πρέπει να μεταναστεύσει ξανά στον τόπο δουλειάς της θα πάρει το νεογέννητο μαζί της ή θα το αφήσει πίσω;

Ιδιαίτερα σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, που απαιτούνται περισσότερες ημέρες άδειας, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί βρίσκονται με την απειλή της απόλυσης. Ενώ ακόμη και σε περίπτωση που έγινε επαναπρόσληψη το κενό της απουσίας από την εργασία δεν υπολογίζεται ως προϋπηρεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του απάνθρωπου διλήμματος, να αποφασίσει αν θα πρέπει να φροντίσει τη συνέχιση της εγκυμοσύνης της, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ή να συνεχίζει να εργάζεται, βρίσκεται αναπληρώτρια φιλόλογος σε σχολείο Ειδικής Αγωγής στην ΠΕ Κοζάνης.

Η αναρρωτική της άδεια λήγει σε μια εβδομάδα και είναι υποχρεωμένη να παραιτηθεί και να οδηγηθεί σε απόλυση, γιατί δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον άδεια λόγω επαπειλούμενης εγκυμοσύνης. Είναι καταδικασμένη να παραιτηθεί από το δικαίωμά στην εργασία, που κάθε νέα μητέρα έχει ανάγκη στη σημερινή εποχή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή ώστε:

  • να γίνει άμεσα η εξίσωση των αδειών και όλων των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτές των μόνιμων εκπαιδευτικών;

  • να μονιμοποίηση όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς – να μην απολυθεί κανείς;

Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.