kozan.gr: Τι είναι τα Car sharing, Car pooling & Bike sharing, που προτείνει η μελετητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)

8 Μαρτίου 2018
13:43

Τι είναι τα Car sharing, Car pooling & Bike sharing που προτείνει η μελετητική ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ):

Δράση 12: Car sharing

Στοχεύει να προσελκύει δημότες και φοιτητές που δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, είτε γιατί δεν μπορούν, είτε γιατί δεν θέλουν αλλά μπορεί περιοδικά να το έχουν ανάγκη. Πρόκειται για συμμετοχή, με συνδρομή, σε εταιρίες που διαθέτουν στόλο αυτοκινήτων διαφόρων τύπων. Το μέλος πληρώνει συμπληρωματικά ανάλογα με το χρόνο ενοικίασης και το μήκος της διαδρομής του. Η κράτηση αλλά και η γενικότερη εποπτεία λειτουργίας του συστήματος στηρίζεται στο διαδίκτυο και στην τεχνολογία των έξυπνων τηλεφώνων.

Δράση 13: Car pooling

Συλλογική χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου. Βολεύει για μετακινήσεις σπίτι – δουλειά από τα προάστια και τα γύρω χωριά προς την πόλη. Οι επιβάτες μοιράζονται το κόστος του καυσίμου και διαθέτουν εκ περιτροπής ο καθένας το αυτοκίνητό του. Οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων για τον εντοπισμό κοινών προελεύσεων, προορισμών και ωραρίων αποτελούν θεμέλιο του συστήματος. Η συνεννόηση των συμμετεχόντων μέσω διαδικτύου είναι επίσης σημαντικό στοιχείο της λειτουργίας του.

Δράση 14: Bike sharing

Κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα αυτόματης ενοικίασης που εγκαθίστανται σε σταθμούς στο δρόμο χωροθετημένους σε αποστάσεις μεταξύ τους της τάξης των 300 μ. είτε που τοποθετούνται ελεύθερα χωρίς καν να απαιτούνται σταθμοί (dockless bike sharing). Το κόστος του τελευταίου αυτού συστήματος, που έχει αρχίσει να εγκαθίσταται την τελευταία διετία σε ευρωπαϊκές πόλεις, το αναλαμβάνει εξ ’ολοκλήρου η εταιρεία που το διαχειρίζεται. Η εξέλιξη της τεχνολογίας ευνοεί αυτή τη λύση αφού μέσω κινητού ο υποψήφιος χρήστης εντοπίζει το ποδήλατο, το ξεκλειδώνει το χρησιμοποιεί και το αφήνει οπουδήποτε.

7 σχόλια

  • Πολύ καλές ιδέες να κάνουμε και ένα Δημαρχείο pooling;
    Να υπάρχει μόνο μια δημοτική αρχή στην χώρα και να μετακινείτε καθημερινά σε όποιο Δήμο έχει ανάγκη ; Ε τι λέτε ;
    Μπορεί αν θέλει και με skype για να ελαττώσουμε και τα οδοιπορικά !

    • sharing . . . . ας μοιραζόμαστε και το δημαρχιλίκι

      . . . . κάθε εβδομάδα και άλλος Δήμαρχος .

      ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ???

  • Αχ αυτοί οι πανεπιστημιακοί…ωραίες ιδέες, τις περισσότερες φορές ανέφικτες στην εφαρμογή τους

  • 120000 ευρω στοιχισε η μελετη στους δημοτες της πολης. κ μαλιστα αναθεση σε ΕΜΠ χωρις εμπλοκη ντοπιου δυναμικου

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.