Την εκτίμησή του ότι θα τηρηθούν οι ημερομηνίες που προβλέπονται από το μνημόνιο και μέχρι τον Ιούνιο του τρέχοντος έτος θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός για τις λιγνιτικές μονάδες, εξέφρασε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στο πλαίσιο της εκδήλωσης της επιχείρησης για την Ημέρα της Γυναίκας.

Ο κ. Παναγιωτάκης εξέφρεσε την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει ισχυρό ενδιαφέρον σημειώντας ότι αυτό εκδηλώνεται ήδη από πολλές κινεζικές εταιρείες ενώ απήυθυνε διπλή πρόταση προς τις ελληνικές βιομηχανίες και τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής καταρχήν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για την εξαγορά λιγνιτικών μονάδων αλλά και να συνεργασθούν με την ΔΕΗ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της μονάδας του Αμυνταίου και την εξασφάλιση έτσι φθηνού ρεύματος για τη βιομηχανία.

Ειδικότερα  όσον αφορά την αναβάθμιση του Αμυνταίου ανέφερε ότι είναι προς διερεύνηση το ενδεχόμενο δημιουργίας ανεξάρτητης εταιρείας, με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους  σε διαπραγμάτευση και όχι διαγωνιστική διαδικασία για συμμετοχή στο εταιρικό σχήμα.
Είπε πως υπάρχουν ήδη τρεις προτάσεις για το Αμύνταιο από τους ομίλους Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ και Κοπελούζου και κάλεσε σε συζητήσεις και μεγάλες βιομηχανίες για να συνεργασθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν φθηνό ρεύμα μέσω διμερών συμβολαίων απευθείας από την συγκεκριμένη μονάδα.
Κατά τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος της ΔΕΗ ακολουθεί το μοντέλο της αρχικής πρότασης του Ομίλου Μυτιληναίου, ανοίγει όμως την διαπραγμάτευση και σε υπόλοιπους ενδιαφερομένους.

Η διάρθωση του μοντέλου αναβάθμισης του Αμυνταίου είναι σαφές ότι  θα περιλαμβάνει και ιδιωτικό επιχειρηματικό σχήμα  ενώ δεν προβλέπεται να γίνει διαγωνισμός.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ, πριν από τέσσερις ημέρες υπεβλήθη γραπτώς πρόταση και από την Τέρνα, στη ΔΕΗ και στο Υπουργείο.
«Βρισκόμαστε σε ε πολύ καλό επίπεδο συνεννόησης με τον όμιλο Μυτιληναίου και τους υπόλοιπους, είπε ο κ. Παναγιωτάκης
Θέλουμε να τα κάνουμε όλα σύννομα. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει έναν τόσο μεγάλο πελάτη».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ προανήγγειλε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου εργαζομένων στις υπό πώληση μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας  που θα κριθούν υπεράριθμοι μετά την απόσχιση από τη ΔΕΗ ενώ διαβεβαίωσε ότι τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που θα πάνε στους ιδιώτες επενδυτές θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την πώληση και αυτό θα διασφαλίζεται από το νόμο που ετοιμάζει του ΥΠΕΝ και ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή σε 15 μέρες.

Τέλος για το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ο κ Παναγιωτάκης είπε ότι κυμαίνονται στο 1,6 δισ. συν 700 εκατ. οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες (εταιρίες που έχουν κλείσει κλπ.) ενώ άλλα 500 εκατ. χρεών έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται. Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν περιοριστεί κατά 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πηνελόπη Μητρούλια

www.worldenergynews.gr