Τραπεζική επιτροπεία στο business plan της ΔΕΗ (Aπό το capital.gr)

12 Μαρτίου 2018
11:50
Κανένα σχόλιο

Ένα από τα βασικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ την προσεχή διετία είναι η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, ενόψει μάλιστα και του γεγονότος ότι οι λήξεις δανείων μέχρι το τέλος του 2019 ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Μάλιστα η εταιρεία έχει επισήμως ανακοινώσει ότι προβαίνει σε ενεργό διαχείριση του δανειακού της χαρτοφυλακίου, προχωρώντας σε κάθε ευκαιρία σε πληρωμές, όπως συνέβη πρόσφατα με την αποπληρωμή δανείων 25 εκ. ευρώ και την αναχρηματοδότηση 50 εκ. ευρώ ή με την πρόταση εξαγοράς 150 εκ. ευρώ από το εταιρικό ομόλογο που λήγει την άνοιξη του 2019. Επιπρόσθετα σύμφωνα με τα όσα έχει γνωστοποιήσει η ΔΕΗ, έχουν ήδη ξεκινήσει και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, δηλαδή με τις συστημικές ελληνικές τράπεζες αλλά και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τους όρους της αναχρηματοδότησης του δανεισμού της εταιρείας.

Τι ζητούν

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι τράπεζες στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναχρηματοδότηση, έχουν ζητήσει να απαντηθεί από τη ΔΕΗ ένα εκτενές ερωτηματολόγιο που εστιάζει τόσο σε θέματα λειτουργικού κόστους, καθώς και σε άλλες δαπάνες και υποχρεώσεις της εταιρείας. Και αυτό διότι προκειμένου οι τράπεζες να δώσουν το πράσινο φως για την αναχρηματοδότηση των δανείων έχουν θέσει ως ζητούμενο – μεταξύ άλλων – τη μείωση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση της ΔΕΗ αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στο προσωπικό της εταιρείας και στην ανάγκη να υπάρξει αναδιάταξη και καλύτερη αξιοποίηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, με αφορμή την πώληση των μονάδων λιγνίτη, να ανοίξει θέμα εθελουσίας για ολόκληρη την εταιρεία. Σε πρώτη φάση πάντως η εθελούσια θα αφορά στις μονάδες που θα πουληθούν (Μεγαλόπολη, Μελίτη).

Business plan

Το θέμα του δανεισμού έχει επισημανθεί ήδη και στο επιχειρησιακό πλάνο που έχει αναθέσει στη McKinsey η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα όπως πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ΔΣ της εταιρείας η McKinsey επισήμανε τους κινδύνους  από τον υπερδανεισμό της ΔΕΚΟ αλλά και από τη διαρκώς επιδεινούμενη σχέση κερδοφορίας και δανεισμού, η οποία θα χειροτερεύει όσο η εταιρεία χάνει μερίδια αγοράς, σύμφωνα και με τους μνημονιακούς στόχους.

Πάντως η εκπόνηση του επιχειρησιακού πλάνου ενώ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους, πήρε παράταση μέχρι τον Ιούνιο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει μέχρι τότε το τοπίο της επόμενης ημέρας για τη ΔΕΗ, κυρίως γύρω από την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών.

Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ η εταιρεία έχει μπροστά της αναχρηματοδοτήσεις ύψους 400 εκ. ευρώ φέτος (215 από ελληνικές συστημικές τράπεζες και 190 εκ. ευρώ από την ΕΤΕΠ) ενώ το 2019 οι ανάγκες για αναχρηματοδοτήσεις ανέρχονται σε 1,85 δισ. (350 εκ. ευρώ το υπόλοιπο του διεθνούς ομολόγου, 1,3 δις το κοινοπρακτικό των ελληνικών τραπεζών και 200 εκ. ευρώ στην ΕΤΕΠ).

capital.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.