Ξεκάθαρος  πως δεν μπορεί να καταργηθεί το τέλος 80% επί της αξίας του νερού, που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς της καταναλωτών της ΔΕΥΑΚ ήταν ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης. Σε σχετική δήλωσή του πριν την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε εκτός άλλων πως θα αποτελούσε «προεκλογικό εφόδιο» για τον ίδιο η κατάργηση του τέλους αυτού, όμως εάν κάποιος έκανε κάτι τέτοιο όπως είπε θα έπαιζε με τις τύχες της ΔΕΥΑΚ…

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ευτυχώς ή δυστυχώς δεν μπορεί να αφαιρεθεί το τέλος του 80%. Είναι προεκλογική περίοδος και θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος αν μπορούσα να πω ότι φέτος παιδιά καταργώ το 80%, γλυτώνω απ’ το λογαριασμό του νερού 50Ε και θα εφοδιάσω με εφόδια την τακτική μου ενόψει των επόμενων εκλογών. Παρ’ όλα αυτά δεν το κάνουμε αυτό, γιατί είμαστε υπεύθυνοι και γιατί θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να παίζουμε με τις τύχες μιας Επιχείρησης η οποία οφείλει να εξασφαλίσει την παροχή νερού και αποχέτευσης στο σύνολο των καταναλωτών».

Μάλιστα, τεκμηριώνοντας την άποψή του για τη χρησιμότητα και σπουδαιότητας επιβολής του τέλους αυτού, ο Δήμαρχος εξήγησε:
«Όταν έχεις δανειακές υποχρεώσεις όταν έχεις τεχνικό πρόγραμμα δεν μπορείς να καταργήσεις το 80%. Όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε. Επίσης, να υπενθυμίσω ότι με τις παραλείψεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής από φέτος πρέπει να πληρώνουμε ετησίως 1 εκ. Ε το χρόνο. Για την αξία του ρεύματος που δεν πληρώθηκε πριν από κάποια χρόνια και για τον φιλικό διακανονισμό με την Τηλεθέρμανση είναι περίπου στα 8 με 9 εκ. Ε το χρόνο. Που θα τα βρούμε; Θα τα γεννήσουμε; Φέτος, έχει γίνει μια τρομακτική προσπάθεια από την Επιχείρηση να μαζέψει οφειλές της. Έχουν ρυθμιστεί πάνω από 9 εκ.Ε και φέτος για πρώτη χρονιά στην ιστορία του ο Δήμος –και να δω τι θα πούνε γι’ αυτό (σ.σ. η αντιπολίτευση)- αρχίζει και πληρώνει πρώτον για να βοηθήσει τη ΔΕΥΑΚ και δεύτερον για λόγους ισοτιμίας». Τέλος, ως προς τα όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση και δη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας για «εκτόξευση» του χρέους της Επιχείρησης ο ίδιος απάντησε: «Το χρέος εκτοξεύτηκε το 2015 που ήρθαν τα capital controls. Να μας εξηγήσει ο κ. Μαλούτας πως εκτοξεύτηκε επί δικής του θητείας το χρέος και να απολογηθεί και έπειτα θα του εξηγήσουμε κι εμείς αν εκτοξεύτηκε το χρέος και τι κινήσεις κάναμε γι’ αυτό».

Αντίθετος ο Λάζαρος Μαλούτας στο τέλος του 80% – «Εκτόξευση χρεών της ΔΕΥΑΚ»
Αντίθετος στην επιβολή του τέλους ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Λάζαρος Μαλούτας: «σαν παράταξη είμαστε αντίθετοι στην επιβολή του τέλους για το 2018 κι αυτό γιατί δεν τεκμηριώνεται η ανάγκη επιβολής του. Παίρνοντας υπόψιν την οικονομική κατάσταση της χώρας, των συμπολιτών μας, τα μέτρα που είναι ψηφισμένα, αλλά και τα έργα που εκτελέστηκαν στο παρελθόν και όσα βρίσκονται σε εξέλιξη –ένα από τη ΔΕΥΑΚ- μας οδηγούν στο να μη ψηφίσουμε την επιβολή του τέλους». Τέλος, ο ίδιος για ακόμη μια φορά μίλησε για «εκτόξευση» των οφειλών της Επιχείρησης, σχολιάζοντας πως «οι οφειλές από τότε που παραδώσαμε τη ΔΕΥΑΚ σαν Δημοτική Αρχή έχουν εκτοξευτεί κατά 50%», κάτι στο οποίο απάντησε και ο Δήμαρχος Κοζάνης στις παραπάνω δηλώσεις του.
Γιάννης Δεληγιάννης: Να βγει απ’ την εικονική πραγματικότητα η Δημοτική Αρχή…
Να βγει από την «εικονική πραγματικότητα» και να « ασχοληθεί με την σκληρή καθημερινή πραγματικότητα των πολιτών», κάλεσε τη Δημοτική Αρχή ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Δεληγιάννης με αφορμή το τέλος του 80%». Όπως συνέχισε ο ίδιος μιλώντας για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής να συνεχιστεί το τέλος «Η Δημοτική αρχή δεν μπορεί να βγάζει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για να καλύψει το παγόβουνο που λέγεται ΔΕΥΑΚ…. Μας λένε απλά ότι το χρειάζεται η Επιχείρηση το 80% για να επιβιώσει…».
Tίνα Παπαντωνίου