Στο πρόγραμμα για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, σε παλιά ορυχεία της ΔΕΗ, στο ενεργειακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, στους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης, που εξήγγειλε, πριν από καιρό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, που ακολούθησε, για διάθεση των εκτάσεων, έναντι συμβολικού ανταλλάγματος, για 10 χρόνια στο Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Αγορών Μισθώσεων Ανταλλαγών και Δωρεάς Ακινήτων,  αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας, Θ. Καρυπίδης,  κατά την τοποθέτησή του στην πολιτική εκδήλωση με θέμα: «Ανάπτυξη για μια δίκαιη μετάβαση, του ενεργειακού μας τόπου», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου. Ουσιαστικά ο Περιφερειάρχης άφησε να εννοηθεί, με σαφήνεια, πως, αν η απαίτηση της ΔΕΗ, να παραχωρήσει τα συγκεκριμένα εδάφη με «ενοίκιο» στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  γίνει αποδεκτή, κρύβει την παγίδα να κριθούν οι εκτάσεις αυτές – και με τη συγκατάθεση της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας – ότι είναι ιδιοκτησία της και ο δικαστικός αγώνας επαναδιεκδίκησης της επιστροφής των εδαφών, που βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα πάει χαμένος. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως στο Συμβούλιο της Επικράτειας, για τα εδάφη που απαλλοτρίωσε η ΔΕΗ πριν το 2001, θα δικαιωθεί η περιοχή, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι η επιχείρηση δεν ξεπουλιέται και πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται, όπως υφίσταται.

Το ερώτημα, που γεννάται, είναι: Tι θα γίνει, εν τέλει, με αυτό πρόγραμμα; Θα προχωρήσει; Θα  υπάρξει εκ νέου συμφωνία που θα διευκρινίζει τα του ιδιοκτησιακού των εδαφών σε σχέση με την παραχώρησή τους για καλλιέργεια αρωματικών φυτών;

kozan.gr

Δείτε τα δύο χαρακτηριστικά βίντεο:

 

 Δεύτερο βίντεο: Η βεβαιότητά του, για τη δικαίωση της περιοχής, σε ό,τι αφορά την επιστροφή των εδαφών (που απαλλοτριώθηκαν πριν το 2001), από την ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία, όταν θα εκδικασθεί η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας: