Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότησή τους,: “Σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο των καταναλωτών”

20 Μαρτίου 2018
13:40

Επωφελή για την κοινωνία χαρακτηρίζει τη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, σε ό,τι αφορά την ηλεκτροδότησή τους, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στον Alpha 96,5.

“Είναι ένα εξαιρετικό έργο το οποίο διασυνδέει τις Κυκλάδες και αργότερα μεγαλύτερη έκταση της νησιωτικής μας χώρας” σημειώνει ο κ. Αδαμίδης “το οποίο θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο των καταναλωτών διότι θα μειώνονται οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας”.

Με το έργο σύνδεσης των νήσων με την ηπειρωτική χώρα, “δεν θα χρειάζεται να λειτουργούν οι μονάδες που είναι στα νησιά”, εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ προσθέτοντας πως “με τη διασύνδεση της Κρήτης και την ολοκλήρωση των Κυκλάδων προφανώς θα μειώσει κατά 400 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο τα τιμολόγια ρεύματος”.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη ήδη “στο επίπεδο του έτους θα την αισθανθεί ο καταναλωτής” τη μείωση, καθώς ήδη ξεκίνησε η πτώση στις χρεώσεις των ΥΚΩ, ενώ “μετά το 2023, το αργότερο το 2025, έχουμε και τις δύο διασυνδέσεις της Κρήτης, τότε μιλάμε για μία πολύ αισθητή μείωση των τιμολογίων”. Τα υπόλοιπα νησιά, στο Β.Α. Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα “είναι στην επόμενη φάση. Εκεί πάλι θα έχουμε καύσιμο το οποίο είναι φθηνότερο με τις μονάδες που γίνονται στη Ρόδο, αλλά είναι πολύ μακροπρόθεσμο το πρόγραμμα σύνδεσης της Δωδεκανήσου”, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Εξάλλου, ο Γ. Αδαμίδης τονίζει ότι “το ζήτημα είναι τι θα πάρει η κυβέρνηση για να κλείσει τις τρύπες του χρέους από την πώληση του 17% της ΔΕΗ” καθώς “έτσι όπως έχει απομειωθεί η ΔΕΗ, χάνοντας τον ΑΔΜΗΕ, ετοιμαζόμενη να χάσει μονάδες λιγνιτικές, αυτό που θα μείνει για να πουληθεί ώστε να παν τα χρήματα στο χρέος θα είναι ποσά τα οποία, αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση, μάλλον θα είναι μεγάλο σκάνδαλο και θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες”.

Κατά την άποψη του κου Αδαμίδη, “το πρέπον είναι το 17% που έχει το ΤΑΙΠΕΔ να επιστρέψει με το άλλο 34% στο “υπερταμείο” για να μπορεί να έχει και μια αξία και να λέει η κυβέρνηση ότι ελέγχει το 51% γιατί είναι και προγραμματικός της λόγος”.

Ερωτηθείς για τις πιέσεις των δανειστών και ειδικά της Κομισιόν προς την κυβέρνηση στο ζήτημα της είσπραξης των οφειλών προς τη ΔΕΗ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για καθυστέρηση. “Τα τρία, κοντά, δισεκατομμύρια είναι ένα τεράστιο ποσό” υπενθυμίζει ο ίδιος και συμπληρώνει πως “ορθά δίνεται μία πίεση, ώστε η εταιρεία να εισπράξει, από τους συνειδητούς κακοπληρωτές” και όχι από εκείνους οι οποίοι αδυναμούν.

Μάλιστα σήμερα “η ΔΕΗ γνωρίζει τι ηλεκτροδοτείται”, όπως επίσης γνωρίζει ποια επιχείρηση μπορεί αλλά δεν πληρώνει δηλώνει ο κ. Αδαμίδης και ξεκαθαρίζει πως “η ΔΕΗ και μόνον η ΔΕΗ” μπορεί να λάβει απόφαση για διακοπή της ηλεκτροδότησης στις παραπάνω περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, “Η πώληση του ΑΔΜΗΕ και η εισροή περίπου 450 εκατομμυρίων στα ταμεία της ΔΕΗ, είναι αρκετά χρήματα, αλλά χάθηκε μία εταιρεία, η οποία μπορεί να έχει πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ κόστος κανείς να τη στήσει από την αρχή. Σκεφτείτε να στήσει το δίκτυο υψηλής τάσης σε όλη την επικράτεια από την αρχή.”

Ηχητικό απόσπασμα:
http://www.alpha965.gr/?p=121594

Κώστας Λάσκος, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών

“Τα πράγματα δεν πήγανε καλά” κατά την πρώτη ημέρα κατάθεσης αιτήσεων για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ” που αφορούσε μόνο τους κατοίκους των περιφερειών, ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλία και δυτική Ελλάδα, αναφέρει στον Alpha 96,5 ο Κώστας Λάσκος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Κατά την άποψη του κου Λάσκου δεν έχουν γίνει “προσεκτικά” βήματα από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζοντας πως “έχουμε αυτή τη στιγμή 14.500 αιτήσεις που τρέχουνε. Γι’ αυτές τις περιφέρειες, όταν απορροφήσει το πρόγραμμα συνολικά 40.000-50.000 αιτήσεις, είναι σαν να λέμε ότι θα κλειδώσει το πρόγραμμα από την πρώτη βδομάδα”, κάτι το οποίο είναι “μεγάλη αστοχία από τη μεριά του υπουργείου. Θα σπείρει μεγάλο πανικό” εκτιμά ο ίδιος.

Μάλιστα ο κ. Λάσκος προειδοποιεί ότι εάν τα παραπάνω γίνουν πραγματικότητα και εφόσον “το υπουργείο δεν βγάλει μια ανακοίνωση άμεσα ότι θα καλυφθούν οι ωφελούμενοι, όπως πρέπει να καλυφθούνε, βλέπω το πρόγραμμα να καταρρέει.”

Ειδικότερα, “η αστοχία δημιουργήθηκε στη φάση μια ανυπομονησίας να βγάλουνε το πρόγραμμα στον αέρα, δίνοντας στοιχεία στους μηχανικούς αποσπασματικά”, εκτιμά ο ίδιος. Είναι χαρακτηριστικό ότι “το πληροφοριακό σύστημα πρώτη φορά το είδαμε χθες. Χθες αρχίσαμε να τ’ ανακαλύπτουμε. Τις διασταυρώσεις, τα διάφορα προβλήματα. Δεν μπορείς να καταθέσεις τώρα αίτηση για ένα έργο 15.000 ευρώ. Η φοβία η μεγάλη είναι μην κλειδώσει κάποια περιφέρεια τις επόμενες μέρες. Μη φανεί ότι τελειώσανε οι πόροι” θεωρεί ο κ. Λάσκος.

Πάντως, μιλώντας για τις προϋποθέσεις ένταξης στο “Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ”, ο κ. Λάσκος διευκρινίζει πως “θα πρέπει το ακίνητο να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, είτε από τον ωφελούμενο, είτε απ’ τον ενοικιαστή να δηλώνεται στο Ε1. Πρέπει να ‘ναι κατοικία, δεν πρέπει να ‘ναι επαγγελματικός χώρος. Θα πρέπει να είναι νόμιμη κατασκευή.” Από εκεί και πέρα στο σκέλος της επιδότησης “έχουν οριστεί συγκεκριμένα όρια, ξεκινώντας από 10.000 ευρώ ατομικό και 20.000 ευρώ οικογενειακό και σου δίνει το μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης της τάξης του 60%”, συμπληρώνει ο κ. Λάσκος.

.

Ηχητικό απόσπασμα:
http://www.alpha965.gr/?p=121597

3 σχόλια

  • Όσα καλώδια και να βάλεις και όσα νησιά και να ηλεκτροδοτηθούν, από τη στιγμή που η χώρα χρησιμοποιεί αέριο για ηλεκτροπαραγωγή και οι ιδιώτες πληρώνονται με την οριακή τιμή συστήματος, η τιμή του ρεύματος για τον καταναλωτή θα αυξάνεται και δεν θα πέφτει. Όλα τ’ άλλα είναι στάχτη στα μάτια για να πουληθούν οι λιγνίτες και να χαρισθεί το πελατολόγιο της ΔΕΗ στους ιδιώτες.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.