Την κάλυψη της δαπάνης που προκύπτει για την αιμοληψία και αποστολή των δειγμάτων των συγγενών των πεσόντων του Έπους του ’40, οι οποίοι δεν μπορούν να απευθυνθούν σε στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, ζητά με ερώτησή του ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης.

Κατά την έναρξη υλοποίησης της σχετικής συμφωνίας για την ταυτοποίηση των πεσόντων, όσοι ενδιαφερόμενοι συγγενείς απευθύνονται σε δημόσια νοσοκομεία ή ιδιωτικά κέντρα θα επιβαρύνονται το κόστος για τη συλλογή και αποστολή των δειγμάτων. Το κόστος αυτό ζητά να καλυφθεί ο βουλευτής από κρατικούς πόρους κατόπιν συνεννόησης των συναρμόδιων υπουργείων.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:1. Εθνικής Άμυνας

κ. Παναγιώτη Καμμένο

2. Υγείας

κ. Ανδρέα Ξανθό

3. Οικονομίας και Ανάπτυξης

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

ΘΕΜΑ: Διαδικασία ταυτοποίησης των άταφων πεσόντων στη Β. Ήπειρο του έπους του ’40.

Η εθνική μας εκκρεμότητα σχετικά με την αναζήτηση, ταυτοποίηση και ενταφιασμό των άταφων ηρώων πεσόντων του έπους του ’40 αρχίζει να αποκαθιστάται. Μετά την απόφαση στις 20 Δεκεμβρίου 2017, για έναρξη υλοποίησης παλαιότερης διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας, ξεκίνησαν οι εργασίες αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων. Οι πρώτες εργασίες άρχισαν στις 22 Ιανουαρίου 2018 από την περιοχή Dragot στο Τεπελένι.

Το εθνικό αυτό θέμα ως γνωστό, εδώ και χρόνια, το κράτησε «ζωντανό» ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας. Χάριν της επιμονής του οποίου φτάσαμε στην έναρξη αποκατάστασης της εθνικής μας αυτής εκκρεμότητας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γ.Ε.ΕΘ.Α., η διαδικασία ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών απαιτεί τη λήψη δύο δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων.

Τα εν λόγω δείγματα, με κατάλληλη διαδικασία και συσκευασία, αποστέλλονται τελικά στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών/ Κέντρο Μοριακής Βιολογίας.

Για την απαιτούμενη αιμοληψία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους στρατιωτικά νοσοκομεία σε διάφορες πόλεις της χώρας, τα οποία αναλαμβάνουν και τα έξοδα αποστολής των δειγμάτων στην Αθήνα. Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια για την αντίστοιχη διαδικασία και αποστολή των δειγμάτων ομοίως. Στην περίπτωση αυτή οι αιμοδότες συγγενείς θα επιβαρυνθούν το ανάλογο κόστος.

Επειδή η αντίστοιχη διαδικασία μπορεί να γίνει και στα δημόσια νοσοκομεία ή τα κατά τόπους κέντρα υγείας που διαθέτουν τις αντίστοιχες ασφαλείς υποδομές,

Επειδή τόσο στις περιπτώσεις των ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων όσο και των δημόσιων νοσοκομείων τη δαπάνη που προκύπτει για τη διαδικασία της αιμοληψίας και αποστολής του δείγματος στην Αθήνα την επιβαρύνονται οι αιμοδότες συγγενείς των πεσόντων,

Επειδή τα εν ενεργεία στρατιωτικά νοσοκομεία – υγειονομικές μονάδες στη χώρα, όπου μπορούν να απευθύνονται αδαπάνως οι ενδιαφερόμενοι για την αιμοληψία, είναι σε ελάχιστες πόλεις συγκριτικά με τον καταμερισμό του συνόλου των πεσόντων και των συγγενών τους κατ’ επέκταση στην πατρίδα μας,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Προτίθεται η Κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας το πολυπόθητο αίτημα των Ελλήνων και η σχετική διακρατική συμφωνία Ελλάδας- Αλβανίας υλοποιείται στην πράξη, να αναλάβει πλήρως το κόστος αιμοληψίας και αποστολής των δειγμάτων στο 401 Γ.Σ. Νοσοκομείο στην Αθήνα του συνόλου των ενδιαφερομένων συγγενών των πεσόντων άταφων ηρώων του έπους του ’40;