- Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη – Τόπος να Ζεις” και Λευτέρης Ιωαννίδης. Πώς προέκυψε αυτή η επιλογή και ποιοι λόγοι σας ώθησαν να ασχοληθείτε με την αυτοδιοίκηση;
Η απόφαση για τη συμμετοχή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ήταν σίγουρα ένα εύκολο βήμα. Η ιδέα όμως δεν είναι καινούργια, πάντα ήμουν ενεργό μέλος της κοινωνίας και της πόλης. Σύμφωνα με τη θεωρία του Αριστοτέλη η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια, ώστε μόνο σε μια πόλη να μπορεί αυτός να επιτύχει την ολοκλήρωσή του. Για μένα υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος σημαίνει να θέλεις να συμβάλεις με τις γνώσεις, την εμπειρία, το χρόνο και το μεράκι σου στο «ευ ζην» της μικρής αυτής κοινωνίας, που σε περιβάλλει, του Δήμου σου. Προσωπική μου άποψη είναι, ότι η ενασχόληση με τα κοινά αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων.
Με ρωτάτε γιατί επέλεξα τη Δημοτική Κίνηση “Κοζάνη – Τόπος να Ζεις” και το Λευτέρη Ιωαννίδη.
Ο Λευτέρης Ιωαννίδης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, αντίληψη, είναι εργατικός, έντιμος, ακέραιος χαρακτήρας με όραμα και υψηλούς αλλά εφικτούς στόχους για το Δήμο. Αγαπά το Δήμο και τους Δημότες. Αυτή του η προσωπικότητα καθώς και η δράση του με έκαναν να θέλω να συνεργαστώ μαζί του. Παράλληλα με το Λευτέρη Ιωαννίδη είναι και η ομάδα, που λέγεται «Δημοτική Κίνηση». Παρακολουθώντας το «φαινόμενο» της Δημοτικής Κίνησης τα τελευταία χρόνια με πολύ προσοχή διαπίστωσα ότι η Δημοτική Κίνηση αποτελεί ένα πρότυπο πολιτικό οργανισμό, που στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές και αξίες και έχει αποδεδειγμένα διάρκεια, εξέλιξη, συμμετοχή και δράση στα κοινά, ενώ παράλληλα σέβεται το νέο και τη διαφορετικότητα.
2) Ως Πολιτικός Μηχανικός, μπορείτε να μας περιγράψετε, κατά την άποψή σας, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Κοζάνης, λόγω της πολεοδομικής της διάταξης κι ενδεχομένως μια – δυο προτάσεις που κρίνετε πως θα βοηθούσαν στη βελτίωση ποιότητας ζωής των κατοίκων;
Είναι γνωστό σε όλους μας το τραγούδι: «Της Κοζάνης τα σοκάκια με τα σπίτια τα παλιά». Αυτά όμως τα γοητευτικά σοκάκια και η ιδιαιτερότητα της πολεοδομικής διάταξης της πόλης μας, σε συνδυασμό με την αστικοποίηση, δημιούργησαν και δημιουργούν αρκετά ζητήματα σε ένα σύγχρονο αστικό κέντρο, που συνεχώς αναπτύσσεται. Η ζωή των κατοίκων στις μεγάλες πόλεις, όπως είναι και η Κοζάνη, είναι αρκετά δύσκολη και αυτό έγκειται σε μια σειρά προβλημάτων όπως το κυκλοφοριακό, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η κατάρρευση του κοινωνικού ιστού. Η πόλη για να λειτουργήσει αποτελεσματικά έχει ανάγκη από σχεδιασμούς και πρακτικές, που έρχονται σε αντίθεση ακόμη και σε σύγκρουση με την υπάρχουσα φιλοσοφία και τις συνήθειες της κοινωνίας μας. Η πόλη της Κοζάνης χρειάζεται Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.
3) Με βάση τις απαντήσεις που δώσατε στην προηγούμενή μας ερώτηση, το ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας), αποτελεί μια πρόταση που μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις; Σας ρωτάμε γιατί υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό, όσα προβλέπει το ΣΒΑΚ, δε μπορούν να εφαρμοστούν σε μια πόλη με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Κοζάνη. Ποια είναι η άποψή σας και τι πρέπει να προσέξουμε;
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) είναι ένα στρατηγικό σχέδιο ,που βασικό κριτήριο για την εκπόνηση του είναι η ικανοποίηση των υφιστάμενων και των μελλοντικών αναγκών μετακίνησης με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Τα οφέλη από την εκπόνηση των ΣΒΑΚ είναι πολλά, ενδεικτικά σας αναφέρω ότι διασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες προσβασιμότητας στα εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, επιτυγχάνουν τη βελτίωση της ασφάλειας στις μετακινήσεις, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών. Οι αντιδράσεις, που υπάρχουν, θεωρώ ότι επικεντρώνονται στην απώλεια θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης. Οι αντιδράσεις δημιουργούνται γιατί η ανθρωποκεντρική φιλοσοφία σχεδιασμού, που εισάγουν τα ΣΒΑΚ έρχεται σε σύγκρουση με τον παραδοσιακό συγκοινωνιακό σχεδιασμό, που έδινε έμφαση στη μηχανοκίνητη κυκλοφορία. Το πρόβλημα λοιπόν στην ουσία του έγκειται στην αλλαγή νοοτροπίας η οποία απαιτεί βέβαια αρκετή προσπάθεια και χρόνο, καθότι κάποιες συνήθειες είναι βαθιά ριζωμένες μέσα μας. Το βασικό εμπόδιο όμως για μια αλλαγή νοοτροπίας δεν αποτελεί η συγκεκριμένη δυσκολία, αλλά το γεγονός ότι δεν δρομολογείται, είτε επειδή δεν πιστεύουμε στη δυνατότητα αυτή, είτε επειδή τη φοβόμαστε.
4) Yπήρξατε ιδρυτικό μέλος θεατρικής ομάδας, γεγονός που αποδεικνύει ότι σας ενδιαφέρει το θέατρο. Θα θέλαμε να μας πείτε την άποψή σας, για το έργο που παράγει το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, όχι αποκλειστικά και μόνο τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά διαχρονικά. Με βάση τις επιχορηγήσεις που λαμβάνει από Δήμο Κοζάνης & το Υπουργείο Πολιτισμού είστε ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα ή πρέπει να αναθεωρηθούν κάποια πράγματα.
«Το θέατρο δεν είναι διάλεξη, δεν είναι ένα βιβλίο για τη φιλοσοφία. O μόνος λόγος που υπάρχει είναι για να κάνει τις ιδέες μας πραγματικότητα» (Πίτερ Μπρουκ Άγγλος Σκηνοθέτης,2005). Πρέπει να σας πω, ότι όχι μόνο ενδιαφέρομαι για το θέατρο αλλά κυριολεκτικά το αγαπώ. Για μένα το θέατρο αποτελεί παλμό της ζωής. Έχω παρακολουθήσει ήδη τους δύο κύκλους από τα θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και επιθυμώ σύντομα να ολοκληρώσω και τον τρίτο κύκλο σπουδών. Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης είχε μια αξιόλογη πορεία τα τελευταία 20 χρόνια και για το λόγο αυτό αγαπήθηκε και στηρίχθηκε από την τοπική κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία ΔΗΠΕΘΕ της χώρας παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής. Παράλληλα με την παραγωγή δυναμικών κλασσικών και σύγχρονων παραστάσεων κατευθύνει την λειτουργία του στην παιδαγωγική διάσταση και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο.
5) Είστε μέλος του ΕΟΣ Κοζάνης. Η Κοζάνη θα μπορούσε να αναπτύξει τον ορειβατικό-φυσιολατρικό τουρισμό κι αν ναι ποια κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι η συμβολή του Δήμου Κοζάνης.
Η Κοζάνη αλλά και η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Δήμο διαθέτει τις μορφολογικές συνθήκες, που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτού, που ονομάζουμε ορεινό – πεζοπορικό τουρισμού. Σε συνεργασία με τους δύο συλλόγους, που υπάρχουν στο Δήμο μας αλλά και εθελοντών, που αγαπούν το βουνό και τη φύση, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εντατικότερα και στοχευόμενα καινοτόμες δράσεις και ιδέες στον ορεινό τουρισμό. Όπως για παράδειγμα να ενταχτούν προγράμματα ορειβασίας αλλά και εκδηλώσεις γύρω από το ορεινό στοιχείο, να διαμορφωθούν ακόμα περισσότερες υποδομές και μονοπάτια τα οποία θα χαρτογραφηθούν ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση περισσότερα άτομα. Το όφελος όμως μεγιστοποιείται εφόσον κατορθώσουμε να κρατήσουμε τον ορειβάτη – πεζοπόρο επισκέπτη, στην πόλη και την περιοχή του Δήμου μας. Για το λόγο αυτό επενδύουμε και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στον πολιτισμό, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον αστικό σχεδιασμό.
6) Πώς σας φαίνεται η μέχρι στιγμής λειτουργία της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης στο νέο κτήριο και ποιες κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι οι δράσεις εκείνες που πρέπει να υλοποιήσει ώστε να την κατατάξουν στις κορυφαίες βιβλιοθήκες της χώρας.
Η «Κοβεντάρειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης (ΚΔΒΚ), είναι μια βιβλιοθήκη με μακρόχρονη και πλούσια ιστορία, και δεν είναι τυχαίο ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού παλιών βιβλίων που περιέχει, των χειρογράφων, του αρχειακού υλικού αλλά και του όγκου της σύγχρονης συλλογής της. Αυτό, που έχει ήδη κατορθώσει η ΚΔΒΚ και φυσικά αυτή η Δημοτική Αρχή, είναι το νέο κτήριο να μην αποτελεί μόνο ένα κτήριο, αλλά ένα λειτουργικό πυρήνα ζωής και πολιτισμού. Αυτό μαρτυρά η πλούσια δράση της σε εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο μέσω της οποίας οι δημότες γίνονται μέρος της. Η βιβλιοθήκη μετατρέπεται σταδιακά σε εθνικό φορέα των Γραμμάτων, και προς την κατεύθυνση αυτή της εξωστρέφειας συμβάλλουν οι συνεργασίες, όπως αυτή με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.
7) H περιοχή μας διανύει μια κρίσιμη περίοδο καθώς οι εξελίξεις γύρω από το λιγνίτη είναι ραγδαίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της περιοχής. Ποια είναι η άποψή σας, για την επόμενη μέρα, για το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε;
Ο Δήμαρχος Κοζάνης στην πρόσφατη ομιλία του στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου μας και του προγράμματός μας τόνισε, ότι η λιγνιτική παραγωγή στήριξε την εθνική οικονομία για πάνω από μισό αιώνα και είμαστε περήφανοι για την βιομηχανική μας κληρονομιά και του ανθρώπους, που τη δημιούργησαν με κόπο. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, όπως αδιαμφισβήτητο είναι, ότι στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας συνδέεται με τη λειτουργία των τεσσάρων λιγνιτικών σταθμών της περιοχής. Για το λόγο αυτό εκτός από το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη μετάβαση του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης της περιοχής, καθώς το πρόβλημα είναι πλέον παρόν. Ένα από αυτά είναι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Το επόμενο όμως βήμα είναι να σχεδιάσουμε άμεσα έργα που θα αυξάνουν το ΑΕΠ της περιοχής και θα δημιουργούν θέσεις εργασίας με κύριες κατευθύνσεις την πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ενεργειακές κοινότητες, την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς, την επανακατάρτιση των εργαζομένων και τον πρωτογενή τομέα.
8) Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, σε αυτές τις εκλογές, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;
Το σύστημα της απλής αναλογικής είναι ένα εκλογικό σύστημα, που κατά την άποψή μου υπηρετεί τη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου, καθώς οδηγεί στην αποτύπωση της λαϊκής βούλησης στη σύνθεση των Δημοτικών Συμβουλίων και την εκπροσώπηση μέσα σε αυτό όλων των τοπικών κοινωνικών τάσεων. Το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα προάγει τη διαφάνεια και συμβάλει στην ανανέωση της Αυτοδιοίκησης με την εισβολή και την ενασχόληση νέων ανθρώπων. Για να λειτουργήσουν όμως όλα αυτά, προς την κατεύθυνση της τοπικής ανάπτυξης, απαιτούνται έντιμες συνεργασίες και συναινέσεις με καλή διάθεση, πέρα από ύποπτες συμφωνίες για διανομή θέσεων εξουσίας. Σε αυτό το εκλογικό σύστημα πλέον, οι πολίτες αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη, καθώς θα επιλέξουν τους ανθρώπους που θα πρέπει να λειτουργήσουν στη νέα αυτή δομή Δημοτικού Συμβουλίου.
9) Έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες με το συνδυασμό αλλά και τις προσωπικές επαφές. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά; Τι σας λέει ο κόσμος; Σε τι σας ζητούν να δώσετε βαρύτητα, την επόμενη μέρα;
Αυτό, που αγαπώ στους ανθρώπους του τόπου μας, είναι η ειλικρίνεια και ο αυθορμητισμός τους. Ο κόσμος μας καλωσορίζει και μας στηρίζει. Η εκτίμηση αυτή του κόσμου απέναντι στο Δήμαρχο και στο συνδυασμό, προσωπικά με ενθαρρύνει, παράλληλα όμως καθιστά ακόμα μεγαλύτερη την ευθύνη, που καλούμαστε να αναλάβουμε. Αυτές τις μέρες οι συζητήσεις με τους ανθρώπους, που συναντάμε είναι πολλές. Το σημαντικό είναι, ότι οι πολίτες δεν συζητούν μόνο τα προβλήματά τους μαζί μας, αλλά κάνουν και προτάσεις σχετικά με τη δράση του Δήμου, εκ των οποίων πολλές είναι ιδιαίτερα πρωτότυπες και ευρηματικές. Αυτό όμως που κυριαρχεί στις περισσότερες κουβέντες δεν είναι άλλο από την ανεργία και την ελάττωση των εισοδημάτων τους. Την ανεργία βέβαια όχι μόνο όπως την ορίζουν οι οικονομολόγοι, αλλά ως μία πραγματικότητα που αγγίζει το σύνολο της ιδιωτικής, κοινωνικής και οικογενειακής τους ζωής. Αυτό που ζητούν από το Δήμο είναι συμβολή του στο μέρος που του αναλογεί φυσικά, στην ανάπτυξη του τόπου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
10) Αν εκλεγείτε και κληθείτε να ασκήσετε διοίκηση, σε ποιον τομέα πιστεύετε πως θα μπορούσατε να προσφέρετε καλύτερα και γιατί;
Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για τη διανομή θέσεων στη διοίκηση. Οι προσωπικές μου επιθυμίες δεν μπορούν να υπερβούν τις ανάγκες του Δήμου. Στην Κοζάνη επέστρεψα συνειδητά γιατί αγαπώ την περιοχή και τους ανθρώπους της. Οι γνώσεις και η εμπειρία μου είναι στη διάθεση του Δήμου και των Δημοτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πορευτώ, όπως έχω πορευτεί έως σήμερα στη ζωή μου με εντιμότητα, συνέπεια, υψηλό αίσθημα ευθύνης και με γνώμονα πάντα το κοινό συμφέρον.
kozan.gr