1) Πρώτη φορά ενασχόληση με τα κοινά, πρώτη φορά ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση. Πώς προέκυψε αυτή η απόφαση καθώς κι η επιλογή στο πρόσωπο του Γ. Κασαπίδη;
Πράγματι, πρώτη φορά ενασχόληση με τα κοινά και ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος! Η απόφαση προέκυψε από την ανάγκη να σταθώ δίπλα στους συμπολίτες μου που αγωνιούν και αυτοί όπως κι εγώ για το μέλλον του τόπου μας. Και εννοώ να σταθώ δίπλα τους και να στηρίξω τα συμφέροντά τους, συστηματικά ως περιφερειακή συμβουλος. Αποφάσισα να συμμετέχω στις εκλογές αυτές με τον Γιώργο Κασαπίδη γιατί είναι ο μόνος άνθρωπος που μου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Γιατί είναι άνθρωπος άξιος, ηθικός, με γνώση και εμπειρία του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι και αποδεδειγμένα μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις.
2) Στο μήνυμα καλοσωρίσματος στην ιστοσελίδα σας gatzaveli-tsaridou.gr κάνετε αναφορά σε ανάπτυξη καθώς και σε μια Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωταγωνίστρια και πρότυπο. Πείτε μας, ενδεικτικά, κάποιες, προτάσεις που θα βοηθούσαν προς αυτή την κατεύθυνση;
* Καταρχάς, επιβάλλεται και θα αγωνιστούμε να καταστήσουμε μια Περιφέρεια ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, καλλιεργώντας και προωθώντας τον γόνιμο διάλογο, τη συλλογικότητα, με πίστη στις ανθρώπινες αξίες.
*Να εξασφαλίσουμε εξυγίανση των υπηρεσιών προς τους πολίτες, με ισονομία και χρήση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών που διευκολύνουν και καθιστούν άμεση την εξυπηρέτησή τους.
* Να συνδέσουμε άμεσα τις αγροτικές και παραλίμνιες περιοχές με τα σύγχρονα εξοπλισμένα αστικά κέντρα,
* Να διαμορφώσουμε ένα φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που εμπνέει πρώτα πρώτα τους μόνιμους κατοίκους αλλά αποδεικνύεται και φιλόξενο για τους επισκέπτες του,
* Να καταστήσουμε και να προωθήσουμε τη Δυτική Μακεδονία ως ελκυστικό τόπο για το επιχειρείν,
* Να προαγάγουμε τον πλούτο του πρωτογενούς τομέα εργασίας και παραγωγής για τους πολίτες της. Δυτικής Μακεδονίας!
Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις με τις οποίες ξεκινάμε για να πετύχουμε μια πραγματικά σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ήδη αναπτυγμένες περιφέρειες των οικονομικά προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών εταίρων μας. Στο πλαίσιο της ανοιχτής Περιφέρειας, βεβαίως, είμαστε πρόθυμοι να αφουγκραστούμε τα αιτήματα των πολιτών και να συνδιαμορφώσουμε τη δράση μας για το κοινό συμφέρον.
3) Ποια είναι η εικόνα που έχετε για το επίπεδο της υγείας, σήμερα, στην Δ. Μακεδονία; Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή υποστήριξε την άποψη πως οι αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία πρέπει να περάσουν από την κεντρική κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την πρόταση και σε κάθε περίπτωση δικαιολογήστε την άποψή σας.
Το επίπεδο υγείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποδεικνύεται ως και ανεπαρκές για τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις ρεαλιστικές ανάγκες των ασθενών, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Στον χώρο της πρωτοβάθμιας η ιδεοληπτική εμμονή του Υπ. Υγείας σε χρεοκοπημένο μοντέλο Π.Φ.Υ. με υποχρεωτική δήλωση ενός οικογενειακού ιατρού, που δεν υπάρχει πάντοτε και για όλους, και τη δημιουργία ΤΟ.Μ.Υ., με δάνεια ΕΣΠΑ και προοπτική 2ετίας, δίνει το στίγμα της προχειρότητας. Πολύ λυπηρό. Στο χώρο της δευτεροβάθμιας των νοσοκομείων μας, οι ελλείψεις που εμφανίζονται καλύπτονται με πυροσβεστικές επιχειρήσεις τύπου μεταφοράς προσωπικού, προσωρινής «μόνιμης» κάλυψης με επικουρικούς, ανάδειξης ιατρών υπερηρώων πασπαρτού, που στις κοινότητες είναι γενικοί ιατροί, στις πόλεις το πρωί οικογενειακοί και από το απόγευμα ιατροί επειγόντων στα νοσοκομεία. Δυστυχώς, είμαστε μια περιφέρεια χωρίς τριτοβάθμιο νοσοκομείο. Εν κατακλείδι η λειτουργία κλινικών των νοσοκομείων μας να είναι προβληματική, λόγω έλλειψης σχεδιασμού και στόχευσης με διασπορά πολύτιμων πόρων. Όσον αφορά στο δεύτερο ερώτημα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο αποκέντρωσης και χρηστής λειτουργίας σε θέματα υγείας. Αυτό προϋποθέτει όμως την οικονομική εξασφάλιση από πλευράς της κεντρικής κυβέρνησης, με τα ποσά που δαπανά για τη λειτουργία των δημοσίων δομών. Αμφιβάλλω αν αυτά είναι απόλυτα γνωστά και μετρήσιμα αφού το κόστος της τρίτηςΥΠΕ διαμοιράζεται με δομές της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναφέροντας το τελευταίο πιστεύω ότι είναι λάθος η διοίκηση να βρίσκεται αλλού από τον φυσικό χώρο που εποπτεύει. Οι δομές υγείας πρέπει να ενισχυθούν με δομές επικοινωνίας και συντονισμού των αναγκών! Εφόσον υπάρχει η οικονομική αυτοτέλεια θα πρέπει να σχεδιάσουμε τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής μας σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές σε συνεργασία με τους θεσμικά αρμόδιους φορείς (Ιατρικούς, Οδοντιατρικούς, Φαρμακευτικούς Συλλόγους) αλλά και ειδικούς επιστήμονες. Δεν μπορεί να υπάρχει διασπορά με/και κατασπατάληση πολύτιμων πόρων, όταν τα οικονομικά μεγέθη είναι συγκεκριμένα. Θα πρέπει, επιτέλους, να υπάρξει ουσιαστική λογοδοσία σε σχέση με την εκάστοτε στοχοθεσία. Η ορθολογική ανάπτυξη και η χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και κρατικών και ιδιωτικών μπορεί να αποτελέσει τη λύση.
4) H μητέρα σας κατάγεται από τον Κόμανο Εορδαίας, ένα χωριό του οποίου η μετεγκατάσταση, στο νέο μέρος χωροθέτησης, αποδείχτηκε εφιάλτης, αφού μέχρι και σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει, ενώ κι άλλες μετεγκαταστάσεις (Μαυροπηγής & Ποντοκώμης) έχουν ή φαίνεται πως θα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και τι θα πρέπει να προσεχθεί από εδώ και πέρα ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος;
Οι κάτοικοι του Κομάνου είναι αγανακτισμένοι με τα όσα συμβαίνουν με την εφιαλτική πραγματικότητα της μετεγκατάστασης του χωριού τους. Επί 20 χρόνια εμπαίζονται από πολλούς και διάφορους που τους δίνουν ελπίδες. Η ανεπάρκεια και οι παθογένειες του κράτους ενωμένες, με αποτέλεσμα μηδαμινό. Για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και χάσουμε κι άλλα χωριά, θα πρέπει στις μετεγκαταστάσεις να ακολουθηθεί το επιτυχημένο μοντέλο του χωριού «Νέα Καρδιά» με μικρές τροποποιήσεις. Η ΔΕΗ, που επείγεται για μετεγκατάσταση οικισμού, θα πρέπει πρώτα να κάνει τις μελέτες και την κατασκευή όλων των έργων υποδομής. Και αφού ολοκληρώσει τα έργα αυτά, να αποζημιώνει τους κατοίκους, έτσι ώστε έχοντας «ζεστά» τα χρήματα στο χέρι και έτοιμα τα οικόπεδα, να προβαίνουν στο χτίσιμο του χωριού τους.
5) Ο επικεφαλής του συνδυασμού σας έχει χρησιμοποιήσει “σκληρή γλώσσα” για όσους ψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ και στις μέχρι τώρα προεκλογικές συζητήσεις – δηλώσεις, ως υποψήφιος Περιφερειάρχης, αναφέρεται, πυκνά – συχνά, σ’ αυτήν, δείχνοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα. Κατά την άποψή σας, μπορεί η συγκεκριμένη Συμφωνία να δημιουργήσει προβλήματα στην Περιφέρειά μας, που συνορεύει με το συγκεκριμένο κράτος …κι αν ναι σε ποιους τομείς;
Η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια κάκιστη συμφωνία. Προσβάλλομαι ως Ελληνίδα. Παραδώσανε εν μία νυκτί και αδιαπραγμάτευτα τα ιερά και όσια της πατρίδας, του πολιτισμού, της γλώσσας και της ταυτότητάς μας… Η συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί όντως να δημιουργήσει προβλήματα στην Περιφέρειά μας. Συγκεκριμένα, θα έχουμε πρόβλημα με τις γεωγραφικές ενδείξεις: α) προϊόν ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) και β) προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ). Και οι δυο ρυθμίζονται από Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Από τη στιγμή που τα Σκόπια δεν είναι ακόμα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να κατοχυρώσει ό,τι θέλει. Σήμερα έχουμε μόνο μια προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη «Μακεδονία» που αφορά στα κρασιά. Για άλλα προϊόντα δεν υπάρχει προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη. Υπάρχουν ΠΟΠ, όπως ο κρόκος Κοζάνης και τα φασόλια γίγαντες/ελέφαντες της Καστοριάς και της Φλώρινας. Με τον όρο Μακεδονία ως ΠΓΕ, όμως, δεν έχουμε κάτι άλλο. Βάσει του Κανονισμού, μπορούμε να κατοχυρώσουμε και άλλα ΠΟΠ και κυρίως άλλες ΠΓΕ που να σχετίζονται με την Μακεδονία. Με τη συμφωνία των Πρεσπών δυστυχώς δίνεται η δυνατότητα στους Σκοπιανούς να ισχυριστούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κατοχυρώσει στο μέλλον νέα ΠΟΠ και νέες ΠΓΕ με τον όρο Μακεδονία. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να θεωρηθεί κακόπιστη και αντικείμενη στη Συμφωνία, η οποία ορίζει ότι μια επιτροπή θα αρχίσει να συζητά το θέμα από τώρα και μετά και για 3 χρόνια. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι ορατός ο κίνδυνος αφενός εξασθενήσεως της ονομασίας «Μακεδονία» για τα ελληνικά προϊόντα και αφ’ ετέρου συγχύσεως των εκτός Ελλάδος καταναλωτών σχετικά με το κράτος προέλευσης των προϊόντων.
6) H περιοχή μας διανύει μια κρίσιμη περίοδο, καθώς οι εξελίξεις γύρω από το λιγνίτη είναι ραγδαίες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της περιοχής. Ποια είναι η άποψή σας για το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, τα επόμενα χρόνια; Θα πρέπει να στραφούμε κυρίως στον πρωτογενή τομέα αφήνοντας πίσω την μέχρι πρότινος ενεργειακή κατεύθυνση ή θα πρέπει να συνεχίσουμε την ίδια πορεία αναπτύσσοντας εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας, φιλικές προς το περιβάλλον;
Η αγροτική ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία, μετά τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα με την πρώιμη έλευση της μεταλιγνιτικής περιόδου και τη βαθιά κρίση στη γούνα, αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα. Είναι η πιο σίγουρη και ασφαλής διέξοδος στη δύσκολη αυτή περίοδο για την τοπική οικονομία και κοινωνία. Ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να εγγυηθεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, καλό εισόδημα, αναζωογόνηση της υπαίθρου και μεγάλη προστιθέμενη αξία στην πρωτογενή παραγωγή σε σχετικά γρήγορο χρονικό διάστημα. Όμως, μέλημά μας είναι και η διατήρηση της ενεργειακής ταυτότητας της Δυτικής Μακεδονίας και των υφιστάμενων θέσεων εργασίας που μέχρι σήμερα βασίζονται στον ενεργειακό τομέα. Σχεδιάζουμε μια μετεξέλιξη της περιοχής από Ενεργειακό Κέντρο με βάση τον λιγνίτη σε ένα Κέντρο Ενεργειακών Εξελίξεων, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, ως δομή και χώρο, όπου θα υλοποιούνται ερευνητικές και παραγωγικές διαδικασίες με όλα τα είδη σύγχρονης τεχνολογίας, τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή, όσο και σε κάθε άλλη παραγωγική διαδικασία που απαιτεί δαπάνη ενέργειας και αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον.
7) Συμπληρώνουμε εννιά χρόνια ζωής της αιρετής Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας. Κατά πόσο εκτιμάτε ότι έχει επιτευχθεί η απόκτηση περιφερειακής συνείδησης;
Δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί η απόκτηση περιφερειακής συνείδησης και δεν έχει καλλιεργηθεί στον βαθμό που θα έπρεπε τα προηγούμενα χρόνια, για να προχωρήσει η περιφερειακή συνοχή και ανάπτυξη στη Δυτική Μακεδονία. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να πειστούν οι πολίτες του Ν. Κοζάνης,Ν. Καστοριάς, Ν. Γρεβενών και Ν. Φλώρινας ότι είναι ενεργοί και ισότιμοι πολίτες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και έχουμε όλοι τα ίδια και τα αυτά κοινά συμφέροντα.
8) Πώς κρίνετε το έργο της σημερινής Περιφερειακής Αρχής; Που τα κατάφερε και πού απέτυχε;
Αυτό που εισπράξαμε από την νυν περιφερειακή αρχή είναι καταρχήν υποσχέσεις. Υποσχέσεις χωρίς ουσιαστικό έργο, υποσχέσεις που δεν έχουν επιφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε αναπτυξιακό επίπεδο. Τα λάθη και οι παραλείψεις της απερχόμενης Περιφερειακής Διοίκησης κόστισαν στην περιοχή μας. Τελευταία περιφέρεια σε απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων και πρώτη στην ανεργία, σε Ελλάδα και Ευρώπη, για τους νέους κάτω των 25 ετών. Τα στοιχεία αυτά μιλάνε από μόνα τους και αρκούνε, πιστεύω.
9) Πείτε μας, στην περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιον τομέα, ιδιαίτερα, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συμβάλλετε με τις γνώσεις και τις προτάσεις σας;
Ο τομέας μου είναι τα οικονομικά και η Δημόσια Διοίκηση, λόγω σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας 30 ετών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα Παρόλα αυτά, λόγω χαρακτήρα και πεποιθήσεων, πιστεύω ότι μπορώ να ανταποκριθώ σε οποιονδήποτε τομέα, με πείσμα, εντιμότητα, διαφάνεια και ευσυνειδησία, όπως έκανα όλα τα χρόνια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας μου.
10) Η εφαρμογή της απλής αναλογικής, σε αυτές τις εκλογές, πιστεύετε ότι θα βοηθήσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα;
Η «απλή αναλογική» θα δημιουργήσει οπωσδήποτε περιπλοκές στην εφαρμογή του προγράμματος του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού, αν αυτός δεν εκλεγεί αυτοδύναμος. Δεν θα μπορεί να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις και στο πρόγραμμα που κατέθεσε στους πολίτες για να εκλεγεί. Η «απλή αναλογική» επιβάλλει παρασκηνιακές συμμαχίες, εκβιασμούς και ανατροπές, με κίνητρο τις προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός. Οι συναινέσεις είναι πάντα καλές. Οι «συναλλαγές», όμως, ειδικά αυτές που εμπλέκουν υποχωρήσεις και παραχωρήσεις μικροκομματικών συμφερόντων, είναι ανεπίτρεπτες. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν με την ψήφο τους αν θα υπάρξουν συνεργασίες ή όχι. Αν θα παγιδευτούν στην «απλή αναλογική» ή θα αντιτάξουν την κοινή λογική. Γι’ αυτό, όταν φτάσουν στην κάλπη, θα πρέπει να δώσουν με την ψήφο τους ισχυρή εντολή να διοικηθεί ο τόπος μας με σύνεση και διαφάνεια, με σκοπό την εξυπηρέτηση όλων.
11) Έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες με το συνδυασμό αλλά και τις προσωπικές επαφές. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά. Τι σας λέει ο κόσμος; Σε τι σας ζητούν να δώσετε βαρύτητα, την επόμενη μέρα;
Το κλίμα είναι πολύ καλό, τόσο για τον συνδυασμό μας γενικά, όσο και για μένα προσωπικά. Υπάρχει ενθουσιασμός και αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο και αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη που έχει χτιστεί μεταξύ του Γιώργου Κασαπίδη και των πολιτών εδώ και χρόνια. Ο κόσμος ζητάει πρωτα απ όλα λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητάς του. Προβλήματα που αφορούν τη ζωή του, την ενίσχυση του εισοδήματός του, την υγεία του και το μέλλον των παιδιών του. Ζητάει να δοθεί λύση στην καταπολέμηση της ανεργίας και σ ́ αυτό θα δώσουμε προτεραιότητα, γιατί χωρίς εργασία και επαγγελματική εξέλιξη καμία κοινωνία δεν προχωράει δημιουργικά και αποτελεσματικά στο μέλλον.
kozan.gr