1) Ας ξεκινήσουμε από τον τόπο που κατάγεστε και κατοικείτε. Την Αιανή. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σήμερα, η Αιανή και πώς σκέπτεστε να τα αντιμετωπίσετε αν ο συνδυασμός σας είναι η επόμενη Περιφερειακή Αρχή.
Η Αιανή αποτελεί μία μικρογραφία της πραγματικότητας που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή υψηλά ποσοστά ανεργίας, εγκατάλειψη, έλλειψη υποδομών και μία σειρά άλλων προβλημάτων που καθημερινά επιδεινώνουν την κατάσταση. Είναι δηλαδή προβλήματα που λίγο πολύ αντιμετωπίζουν όλες οι περιοχές του νομού επομένως το σχέδιο αντιμετώπισής τους και επίλυσής του θα πρέπει να είναι συνολικό και σίγουρα βέβαια όχι αποσπασματικό.
Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης και της επαφής μου με ανθρώπους σε κάθε γωνία της Περιφέρειάς μας βλέπω καθημερινά την αγωνία για το αύριο και το μόνο σίγουρο είναι ότι τα προβλήματα είναι κοινά και ως έτσι θα αντιμετωπιστούν. Το να δίνουμε λύση σε ένα πρόβλημα ταυτόχρονα σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα έχει προστιθέμενη αξία για την ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι θα είναι και η προσέγγισή μας. Και όλα αυτά βέβαια ενώ υπάρχουν όλες εκείνες οι δυνατότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επανεκκίνηση και τελικά στην αλλαγή πορείας που είναι και το ζητούμενο.
Κάθετος οδικός άξονας, σύνδεση με Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής και Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο, ανάπλαση περιοχής του ΥΗΣ Ιλαρίωνα, πρωτογενής τομέας, μικρό αρδευτικό, αρδευτικό βόρειας ζώνης Πολυφύτου ζητήματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους, αναδασμός είναι θέματα που θα πρέπει να τα δούμε σοβαρά πλέον στην Αιανή.
Ανάλογα θέματα να ξέρετε υπάρχουν παντού στην Π.Ε. Κοζάνης πέρα βέβαια από το μεγάλο ζήτημα της μεταλιγνιτικής περιόδου και το πώς θα προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια. Ο εμπορικός κόσμος των πόλεων,στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας στην Εορδαία, στο Βόιο, στα Σέρβιακαι στο Βελβεντό, οι άνθρωποι που απασχολούνται στη γούνα, οι επιχειρηματίες, αντιμετωπίζουν μία σειρά προβλημάτων με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν.
Για καθένα από αυτά στο κομμάτι που αναλογεί την Περιφέρεια αλλά και την παρέμβαση της σε κεντρικό επίπεδο υπάρχει και η σχετική πρότασή μας. Όλα όμως εντάσσονται στο Ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Σχέδιο που παρουσιάζουμε αναλυτικά στο πρόγραμμά μας.
2) Να μείνουμε λίγο ακόμη στην Αιανή, για να μας πείτε αν το Αρχαιολογικό Μουσείο κι οι αρχαιολογικοί χώροι γενικότερα, που βρίσκονται εκεί, μπορούν να αποτελέσουν το βασικό πόλο τουριστικής έλξης, με δεδομένο ότι ο τουρισμός στην Π.Ε. Κοζάνης, είναι επί πολλά χρόνια ζητούμενο. Ποιες είναι οι προτάσεις σας ώστε επιτέλους να αλλάξει κάτι προς αυτό τον τομέα;
Ο τουρισμός είναι πολύ χαμηλά στη Δυτική Μακεδονία. Όλα αυτά τα χρόνια δεν διαμορφώσαμε ένα προφίλ με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Δεν συνεργαστήκαμε σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν αποφασίσαμε αν είμαστε προορισμός της μιας, των δύο ή των πολλών ημερών. Δεν αξιολογήσαμε τα σημεία και τους χώρους που μπορούν να κρατήσουν τον ενδιαφέρον του επισκέπτη. Δεν είναι ένας, είναι πολλοί.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής είναι ένα πολύ βασικό σημείο για να προσελκύσουμε επισκέπτες. Είναι επίσης ένα παράδειγμα το πόσο έχουμε δουλέψει το πρόγραμμά μας καθώς για μας θεωρείται αδιανόητο η ούτως ή άλλως περαιτέρω ανάδειξή του να μην συνοδεύεται με την σύνδεσή του με τον κάθετο άξονα όπως και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Υπάρχουν και άλλα, όμως, και η βασική μου θέση είναι να αναπτυχθούν οι συνέργειες που θα μας επιτρέψουν να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο τουριστικό προϊόν.Φυσική ομορφιά, αρχαιολογικός πλούτος, αρχοντικά, γεφύρια, βυζαντινοί ναοί, έθιμα, μουσεία, βιομηχανικά κτίρια και πολλά άλλα συνθέτουν ένα σκηνικό για το οποίο η πρόταση μας περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και ενέργειες όπως μεταξύ άλλων ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης θεματικού τουρισμού.
3) Είστε ένας έμπειρος επαγγελματίας στον τομέα της κτηνοτροφίας. Mε δεδομένες τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή μας, πιστεύετε ότι μπορεί η αγροτική κι η κτηνοτροφική παραγωγή να αποτελέσουν πλέον το βασικό κινητήριο μοχλό ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας ή θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός πρωτογενούς & ενεργειακού τομέα; Πείτε μας τις σκέψεις – προτάσεις σας.
Ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγή, μπορούν να γίνουν μοχλός ανάπτυξης της περιοχής. Καμία, όμως, περιοχή δεν μπορεί να αναπτύσσεται με μονοδιάστατο τρόπο. Αυτό το λάθος είναι που πληρώσαμε τόσα χρόνια με την μονοκρατορία της ΔΕΗ.
Τα πράγματα αλλάζουν. Χρειάζεται προετοιμασία σε μια σειρά από τομείς, όπως η καινοτομία, και ο συνδυασμός με την καλύτερή παροχή και προβολή των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα δώσει αυτό που αναζητούμε και είναι η ισορροπία. Διαθέτουμε βέβαια ως περιοχή όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στους τομείς της κτηνοτροφίας και της γεωργίας, συν βέβαια το ανθρώπινο δυναμικό σε αυτούς τους δύο τομείς.
Να μην ξεχνάμε ότι νέοι και παλιοί που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη τεχνογνωσία την οποία και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Εδώ έρχονται και ουσιαστικά να «κολλήσουν» ο σχεδιασμός, η γνώση και οι πρωτοβουλίες της νέας Περιφερειακής Αρχής με τον Γιώργο Κασαπίδη ώστε να καταφέρουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Κατασκευή νέων υποδομών, συντήρηση υφιστάμενων υποδομών, στήριξη – διασύνδεση με δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα, ίδρυση Ακαδημίας Ιατρικής Γεωργίας, η στροφή και η στήριξη στο κομμάτι της μεταποίησης είναι ορισμένα μόνο από τα σημεία της συνολικής πρότασης που έχουμε καταθέσει και αξίζει κάποιος να διαβάσει.
4) Επί χρόνια ακούμε για αναπτυξιακή εκμετάλλευση της παραλίμνιας – παράκτιας Ζώνης της λίμνης Πολυφύτου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει επί της ουσίας καμία ουσιαστική εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα. Υπάρχουν νομικά κωλύματα, σε ό,τι αφορά το καθεστώς διαχείρισης της λίμνης (βλ. ΔΕΗ), που εμποδίζουν αυτή την προοπτική ή δεν υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση ώστε να δρομολογηθούν κάποια πράγματα; Ποια είναι η άποψή σας;
Η αλήθεια είναι ουδέποτε δόθηκε πραγματικά προτεραιότητα στο θέμα αυτό. Οτιδήποτε πιστεύω έχει προκύψει μπορεί να ξεπεραστεί αν υπάρχει η πολιτική βούληση σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο κάτι για το οποίο έχουμε δεσμευθεί τουλάχιστον από την πλευρά μας.
Το ότι υπάρχουν προτάσεις και μελέτες για τουριστική αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου αλλά και της λίμνης του Ιλαρίωνα οι οποίες είτε δεν έχουν προωθηθεί είτε καθυστερούν με προκλητικό θα έλεγα τρόπο όπως η περίπτωση ανάπλασης της περιοχής του Ιλαρίωνα σίγουρα αποτελεί ένα γεγονός για το οποίο κάποιοι φέρουν ευθύνη.
Για μας γενικότερα πάντως να επισημάνω ότι η αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις τόσο στα ζητήματα ενέργειας-άρδευσης όσο και στα θέματα τουριστικού περιεχομένου.
5) Συμμετέχετε σ’ έναν συνδυασμό στον οποίο το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι πολύ ψηλά, στις προεκλογικές ομιλίες – ατζέντα του συνδυασμού. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα; Βρίσκεται θετικά σημεία στη Συμφωνία ή μόνο αρνητικά;
Είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο ορισμένοι θέλουν και προσπαθούν να ξεχάσουν αποκλείοντας το από την ατζέντα των εκλογών. Το να επαναλάβω την άποψη και τη θέση του συνόλου σχεδόν των πολιτών είναι το λιγότερο που μπορεί να ειπωθεί τώρα. Είναι μία συμφωνία αντίθετη στην ιστορία αυτού του τόπου, αντίθετη στη σημερινή πραγματικότητα που βέβαια τα αρνητικά της ήδη έχουν παρουσιαστεί και αποτυπώνονται σε μία σειρά γεγονότων.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Περιφερειακής Αρχής, ο τρόπος με τον οποίο είδε αυτήν την συμφωνία, αλλά και ακόμη και σήμερα το πώς ουσιαστικά την αποδέχεται δείχνουν ποιοι υποστήριξαν αυτήν την συμφωνία.
6) Στην Αιανή φιλοξενείται ένας αριθμός προσφύγων. Θα μπορούσε η Δ. Μακεδονία να δημιουργήσει δομές που να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή τα μέχρι στιγμής παραδείγματα σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν δείξει πως δεν υπάρχει οργάνωση και σωστή μέριμνα από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση κι εν τέλει όλοι αυτοί οι άνθρωποι καταλήγουν να είναι θύματα αποκλειστικά μιας οικονομικής εκμετάλλευσης;
Πιστεύω ότι και μόνο η αναφορά σας στην περίπτωση της Αιανής επιβεβαιώνει το πόσο πρόχειρα αποφασίστηκαν ορισμένα πράγματα και κυρίως δεν εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι που θα μπορούσαν να προκύψουν όπως βέβαια και προέκυψαν.
Ένα τόσο σοβαρό ζήτημα απαιτεί καταρχάς ανάλυση όλων των δεδομένων, συνεργασίες και συμφωνίες στη βάση αρχών και αξιών που σίγουρα δεν λείπουν από εμάς.
Το να εμφανίζονται ορισμένοι ως υπέρμαχοι δικαιωμάτων και αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να κατηγορούν όλους τους άλλους για κοινωνική αναλγησία το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ένα υπαρκτό πρόβλημα επιδιώκουν να το καπηλευτούν και να το εκμεταλλευτούν ανάλογα. Οι τοπικές κοινωνίες, τα θεσμικά τους όργανα γνωρίζουν καλύτερα και σίγουρα θα πρέπει να έχουν λόγο.
7) Ως γνωστόν ανήκετε στη ΝΔ. Αν η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση κι εσείς εκλεγείτε περιφερειακός σύμβουλος, είστε διατεθειμένος να αντιδράσετε ή να συγκρουσθείτε με το κόμμα σας αν διαφωνήσετε με κάποια πολιτική που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει επηρεάζοντας αρνητικά την Δ. Μακεδονία και μέχρι πού είστε διατεθειμένος να φτάσετε την αντίδρασή σας αυτή;
Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι ένας χώρος που επηρεάζεται από την κεντρική πολιτική σκηνή, συνεργάζεται με την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά παράλληλα οφείλει να διατηρεί την αυτονομία της.
Εφόσον οι συμπολίτες μου με εμπιστευθούν με την ψήφο τους, χρέος και ευθύνη μου είναι να μιλήσω στο όνομά τους και να περιφρουρήσω τα συμφέροντά τους, με την προϋπόθεση ότι είναι δίκαια και κινούνται στο πλαίσιο της νομιμότητας.
Στο πλαίσιο αυτό και κινούμενος πάντα με γνώμονα το τι είναι καλύτερο για τους ανθρώπους της Δυτικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Κοζάνης θα υποστηρίξω το καλύτερο για το μέλλον τους. Είναι κάτι εξάλλου που το γνωρίζει ο κόσμος και το έχω αποδείξει με τη δράση μου μέσα από άλλα θεσμικά όργανα και φορείς.
8) Πείτε μας, στην περίπτωση που εκλεγείτε, σε ποιον τομέα, ιδιαίτερα, πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να συμβάλλετε με τις γνώσεις και τις προτάσεις σας;
Δεν θα ήθελα να μπω στη λογική που είμαι καλός εγώ. Σίγουρα η επαγγελματική μου και κοινωνική μου δραστηριότητα καθώς και η ενασχόληση μου με θεσμικά όργανα όπως οι Εμπορικοί Σύλλογοι και τα Επιμελητήρια έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο γνώσης στο οποίο εντάσσεται η επιχειρηματικότητα, το εμπόριο, η εξωστρέφεια και ο πρωτογενής τομέας. Όλοι όμως οι άνθρωποι του συνδυασμού είμαστε στη διάθεση του Γιώργου Κασαπίδη, καθώς θεωρώ ότι η ομαδική συνεργασία και η συμπληρωματικότητα είναι βασικά στοιχεία για έναν συνδυασμό.
9) Έχετε ξεκινήσει τις περιοδείες με το συνδυασμό αλλά και τις προσωπικές επαφές. Ποιο είναι το κλίμα για το συνδυασμό σας και για εσάς προσωπικά. Τι σας λέει ο κόσμος; Σε τι σας ζητούν να δώσετε βαρύτητα, την επόμενη μέρα;
Ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος με τον Γιώργο Κασαπίδη, την ομάδα του και κυρίως με το πρόγραμμά του για την επόμενη μέρα. Η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι προοπτικές απασχόλησης είναι φυσικά το βασικό θέμα που ακούμε να απασχολεί τους πολίτες. Και είναι φυσικό, καθώς ακούν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, να θέλουν να φύγουν, λόγω της υψηλής ανεργίας.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να δημιουργήσουμε συνθήκες, ώστε η Δυτική Μακεδονία να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο και να γίνει ένας τόπος φιλόξενος για όλους.
10) Κλείνοντας, πείτε μας πως κρίνετε το έργο της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής;
Η απερχόμενη Περιφερειακή αρχή δεν κατάφερε να απαντήσει και να δώσει λύσεις σε μια σειρά από καίρια ζητήματα, όπως η ανεργία, οι υποδομές, η καινοτομία.Χάθηκε χρόνος, χάθηκαν ευκαιρίες ενώ έδειξε αδυναμία στα μεγάλα ζητήματα που τέθηκαν για την περιοχή. Το να αλλάξουμε πορεία είναι πιστεύω επιβεβλημένο.
kozan.gr