1) Γιατί επιλέξατε να συμπορευθείτε, αυτοδιοικητικά, με το συνδυασμό “Ελπίδα” και την Γ. Ζεμπιλιάδου;
Η διαδρομή, οι γνώσεις, καθώς κι η παρουσία της Γεωργίας Ζεμπιλιαδου στο περιφερειακό συμβούλιο, τα τελευταία πέντε χρόνια, δείχνουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, ικανή να αναλάβει το τιμόνι της Δυτικής Μακεδονίας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Το ψηφοδέλτιο είναι ένα πολύ καλό μείγμα από έμπειρους αλλά και νέα παιδιά, με διάθεση και ικανότητες.
2) Πως βλέπετε τις εξελίξεις γύρω από την « απολιγνιτοποίηση» της περιοχής και της μετάβασης στη νέα εποχή;
O βίαιος τρόπος που επιχειρείται να γίνει η « απολιγνιτοποίηση», με την κατάρρευση της λιγνιτικής παραγωγής και χωρίς την ελάχιστη προετοιμασία, θα έχει δραματικές επιπτώσεις. Η βιασύνη με την οποία επιχειρείται να γίνει, από κάποιους, η μετάβαση υποκρύπτει κι εξυπηρετεί συμφέροντα άλλων καυσίμων, μιας που η χώρα μας τηρεί απόλυτα τις δεσμεύσεις της, σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο του Κιότο. Η λιγνιτική κιλοβατώρα, έστω και μειούμενη, εξασφαλίζει στη χώρα μας επάρκεια, αυτάρκεια και σταθερότητα στο σύστημα. Για την περιοχή μας ιδιαίτερα, εάν αφήσουμε να συμβούν τα δυσμενή αυτά σενάρια, εκτός από την έκρηξη της ανεργίας, της μετανάστευσης και της αποδιάρθρωσης της τοπικής οικονομίας, θα κινδυνεύσει κι η τηλεθέρμανση καθώς κι οι μετεγκαταστάσεις, πρέπει, για τα επόμενα χρόνια, η περιοχή μας να παραμείνει ενεργειακό κέντρο. Να εκσυγχρονιστούν οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, μιας κι ο ΑΗΣ καρδιάς κι ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα βγουν από το σύστημα σε μικρό χρονικό διάστημα. Εναλλακτικά θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια νέα σύγχρονη μονάδα με πολύ λιγότερους ρύπους και υψηλό βαθμό απόδοσης. Παράλληλα θα πρέπει να αναπτύσσονται μια σειρά από άλλοι κλάδοι της οικονομίας έτσι ώστε η μετάβαση να γίνει με το λιγότερο δυνατό κόστος και να ανοίξουν νέοι δρόμοι για την περιοχή μας.
3) Ποιες άλλες προτεραιότητες – δράσεις πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν στην ομαλή μετάβαση;
Για να γίνει μετάβαση θα χρειαστούν αρκετά κονδύλια τα οποία με την σημερινή οικονομική κατάσταση μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαθέσει. Όμως για να διεκδικηθούν αυτά τα χρήματα θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από αρδευτικά συστήματα, που μπορούν να βελτιώσουν την αγροτική παραγωγή. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να κατοχυρώσει τη λειτουργία του και να συνδεθεί με την τοπική οικονομία. Ο τουριστικός τομέας, στον οποίον η περιοχή μας έχει ένα πολύ μικρό μερίδιο στο σύνολο της χώρας, μπορεί να κάνει μεγάλα βήματα με τη συστοιχία των λιμνών, τον ενεργειακό τουρισμό και τον πολιτισμό. Εaν αναδειχτεί η αναπτυξιακή διάσταση του τουρισμού, με τους ορεινούς όγκους με τα χιονοδρομικά, που είναι στους άλλους νομούς, μπορεί να φτιαχτεί ένα ενιαίο τουριστικό πακέτο που θα περιλαμβάνει το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας και που μέχρι τώρα παρά του ότι έχουν ξοδευτεί αρκετά χρήματα σε μια σειρά από δράσεις δυστυχώς δεν υπήρξε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης θα πρέπει να ξεκινήσουν και μεγάλα έργα όπως ο άξονας Νίκης – Φλώρινας, η σύνδεση της Εγνατίας με τον Ε65 κι ο Σιδηρόδρομος.
4) Πώς κρίνετε τη θητεία του Θ. Καρυπίδη στο τιμόνι της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας;
Ο κύριος Καρυπίδης είχε μια ολόκληρη πενταετία να βάλει στόχους και να κάνει πράγματα ώστε να συσπειρώσει γύρω του ευρύτερες δυνάμεις κι η περιοχή μας να κάνει ένα βήμα μπροστά, όμως αναλώθηκε σε εντυπωσιασμούς χάνοντας σημαντικές ευκαιρίες, με αποτέλεσμα να αποδιοργανωθεί πλήρως ο συνδυασμός του και να απογοητεύσει όλους όσους πίστεψαν στις αρχικές του εξαγγελίες για μια νέα πορεία.
5) Ποια είναι η άποψή σας για την υποψηφιότητα του Γ. Κασαπίδη;
Για τον κ. Κασαπίδη η Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας δεν ήταν επιλογή του. Είχε μια μοναχική διαδρομή στο κοινοβούλιο και κατόρθωνε να είναι απών από τα δύσκολα. Τώρα είναι στην πρώτη γραμμή κι οι καλοσυνάτες συμπεριφορές μπορεί να καλύπτουν τις αδυναμίες, όμως δεν συνιστούν πρόταση για την Δυτική Μακεδονία, ούτε λύνουν τα προβλήματα .
6) Διατελέσατε, την περίοδο 2010 -2015, δημοτικός σύμβουλος Κοζάνης. Πώς κρίνετε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους ;
Οι αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν τόσο τολμηρές όσο θα έπρεπε. Οι δήμοι ουσιαστικά είναι δέσμιοι των αποφάσεων του κεντρικού κράτους και της γραφειοκρατίας. Θα πρέπει να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη αυτοτέλεια, για μια σειρά από αρμοδιότητες και να κατοχυρώσουν και τους αντίστοιχους πόρους.
7) Πώς σας φάνηκε η προεκλογική εκστρατεία, σε επίπεδο Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας και τι εμπειρίες αποκομίσατε;
Νομίζω ότι ήταν από τις πιο ήρεμες προεκλογικές περιόδους που έχω βιώσει. Το κλίμα ήταν πολύ καλό βέβαια, με τους πολίτες όμως πολύ μπερδεμένους από τους πάρα πολλούς υποψηφίους που δημιούργησε ο νέος εκλογικός νόμος. Σε ό,τι αφορά το συνδυασμό μας και την κα Ζεμπιλιαδου το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, με τους πολίτες γεμάτους αγωνία και ερωτηματικά για το αύριο. Δεν έλειπε βέβαια κι η επιφυλακτικότητα που αντιμετωπίζουν τους προεκλογικούς λόγους φάνηκε όμως ότι την Γεωργία Ζεμπιλιαδου την εμπιστεύονται και όλοι είχαν έναν καλό λόγο να πουν για εκείνη, άλλοι για την συνέπειά της, άλλοι για την εμπειρία της, άλλοι για τις γνώσεις της κι άλλοι για τη συνέπεια με την οποία άσκησε τα καθήκοντά της τα πέντε τελευταία χρόνια στο περιφερειακό συμβούλιο. Οι πολίτες περίμεναν να ακούσουν και πέντε κουβέντες για το μέλλον της περιοχής και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου φάνηκε ότι έχει σχέδιο για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας και μια σειρά από προτάσεις για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και δράσεις που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για την περιφέρειά μας. Ελπίζω ότι όλο αυτό το καλό κλίμα θα μεταφρασθεί και στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής κι ο συνδυασμός “Ελπίδα” θα είναι στην δεύτερη Κυριακή για να δώσει τη μάχη και να είναι η Γεωργία Ζεμπιλιαδου η νέα περιφερειάρχης, η πρώτη γυναίκα Περιφερειάρχης στην Δυτική Μακεδονία.