Σήμερα παρουσιάζουμε το τρίτο άρθρο της αρθρογραφίας με τίτλο «Πώς να επιτύχετε στο πανεπιστήμιο, στη σχολή της πρώτης επιλογής σας». Η αρθρογραφία βασίζεται στις Αρχές Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και σκοπό έχει την ενίσχυση της προσπάθειας των μαθητριών και μαθητών της τελευταίας τάξης του Λυκείου να εισαχθούν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.
Όλα όσα αναφέρουμε και θα αναφέρουμε σε επόμενα άρθρα είναι δοκιμασμένα στην πράξη και δουλεύουν για εσάς, εφόσον κι εσείς τα εφαρμόζετε με πίστη και αφοσίωση στον στόχο σας.
Το δεύτερο βήμα που μπορείτε να κάνετε οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, προκειμένου να εισαχθείτε στη σχολή της πρώτης επιλογής σας, είναι να θέσετε ως μεγάλο στόχο την επιτυχία στη σχολή της πρώτης επιλογής σας. Αυτό είναι εύκολο να λέγεται, αλλά προϋποθέτει και μια συγκεκριμένη διαδικασία διατύπωσης του στόχου. Παρακάτω θα δούμε:
-
Πώς να βάζετε στόχους
-
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των στόχων
-
Πώς διατυπώνετε τους στόχους σας
Το να βάζετε στόχους απαιτεί μια συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία σκοπό έχει να διατηρεί σε εγρήγορση τον εγκέφαλο, να ενεργοποιεί τη σκέψη, να δημιουργεί κίνητρα και να σάς ωθεί σε δράση.
Να θυμάστε πάντα ότι τα αποτελέσματα έρχονται μόνον με τη δράση.
Βήμα πρώτο. Προσδιορίστε με σαφήνεια τον στόχο σας.
Ένας στόχος πρέπει να είναι σαφής. Η σαφήνεια του στόχου είναι ίσως η πιο σημαντική έννοια για την προσωπική σας επιτυχία. Με όσο μεγαλύτερη σαφήνεια διατυπώσετε αυτό ακριβώς που θέλετε να επιτύχετε και τα βήματα που πρέπει να κάνετε για να το επιτύχετε, τόσο πιο εύκολο είναι να ξεπεράσετε την αναβλητικότητα και να φθάσετε στην επιτυχία.
Ένας στόχος πρέπει να είναι μετρήσιμος. Δεν μπορείτε απλά να λέτε πάω για να γράψω καλά. Αυτό είναι εντελώς αόριστο και δεν σημαίνει τελικά τίποτε. Πρέπει να προσδιορίζετε τον βαθμό τον οποίο επιδιώκετε και μάλιστα αυτός ο βαθμός πρέπει να είναι το 20. Αυτός ο στόχος είναι και σαφής και μετρήσιμος. Δεν έχει σημασία εάν δεν γράψετε 20. Σημασία έχει ότι, στοχεύοντας στο 20, έχετε κάνει από πριν όλη τη διαδικασία, όλη τη μελέτη, όλη την προσπάθεια για να γράψετε 20, οπότε ακόμη και αν δεν το επιτύχετε θα είστε πολύ κοντά σ’ αυτό.
Βήμα δεύτερο. Γράψτε τον στόχο σας.
Μάθετε να σκέφτεστε με μολύβι και χαρτί. Ξεκάθαροι και γραπτοί στόχοι έχουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στη σκέψη σας. Ενεργοποιούν τη δημιουργικότητά σας, απελευθερώνουν την ενέργειά σας, σάς οδηγούν σε δράση και ξεπερνούν την αναβλητικότητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα.
Όταν καταγράφετε έναν στόχο, τον κάνετε σαφή, τον αποκρυσταλλώνετε και του δίνετε υπόσταση. Δημιουργείτε κάτι που μπορείτε να αγγίξετε και να δείτε. Ένας στόχος που δεν είναι γραπτός είναι απλώς μια φαντασία ή μια ευχή. Δεν υπάρχει ακόμα καμιά ενέργεια πίσω από αυτόν. Μη γραπτοί στόχοι οδηγούν σε σύγχυση, σε ασάφεια, σε αποπροσανατολισμό και εν τέλει πολλά λάθη. Μη γραπτοί στόχοι ξεχνιούνται εύκολα…
Μεγάλη σημασία έχει να μάθετε να διατυπώνετε τον στόχο σας σε χρόνο ενεστώτα, στο εδώ και το τώρα. Αυτό ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, διεγείρει τη σκέψη και σάς εισάγει σε ενεργητική διάθεση και δράση.
Βήμα τρίτο: Ορίστε μια προθεσμία για την επίτευξη του στόχου σας.
Στόχος που δεν έχει προθεσμία επίτευξης αποτελεί απλά μια ευχή. Εάν είναι απαραίτητο, ορίστε και ενδιάμεσες, δευτερεύουσες προθεσμίες επίτευξης. Ένας στόχος ή μια απόφαση χωρίς προθεσμία επίτευξης δεν έχει επείγοντα χαρακτήρα. Δεν έχει πραγματική αρχή ή τέλος. Χωρίς καθορισμένη προθεσμία λήξης, συνοδευόμενη από συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις από μέρους σας, οδηγείστε σε αναβολές και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά από όσα είστε διατεθειμένοι να κάνετε εντός εξ αρχής ορισμένου χρονικού πλαισίου.
Φυσικά το να βάζετε γραπτούς στόχους δεν αρκεί. Πρέπει και να τους οραματίζεστε καθημερινά. Γι’ αυτό, τοποθετείτε τα χαρτιά με τους στόχους σας σε εμφανή θέση στο δωμάτιό σας, για να τους βλέπετε, να οραματίζεστε την επιτυχία, και να θυμάστε συνεχώς τις δεσμεύσεις σας και τις υποχρεώσεις σας ως τον επιθυμητό προορισμό.
Νέστωρ Ι. Κολοβός
Engineering Geologist M.Sc., Ph.D.
Πτυχιούχος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Email:info@kozani.net
Υ.Γ. Τα άρθρα εκφράζουν προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και βασίζονται στην επιστημονική, ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική και επαγγελματική εμπειρία του. Έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως συμβουλές, παραινέσεις ή προτροπές, ούτε ως «συνταγές» επιτυχίας. Καμία τέτοια υπόσχεση δεν παρέχεται, ούτε υπονοείται, ο δε αναγνώστης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τις όποιες αποφάσεις και επιλογές του.