To 2016 (δίσεκτο έτος γαρ) άλλαξαν πολλά. Ένα από αυτά είναι η έξοδος μου από τα Γρεβενά. Έντεκα χρόνια υπηρέτησα στα Γρεβενά και νομίζω τα ίδια τα Γρεβενά. Σχεδόν εμμονικά παλαίψαμε να μείνει το ΤΕΙ στην πόλη γιατί πιστέψαμε (εγώ και κάποιοι λίγοι ακόμη) ότι το ΤΕΙ έχει να προσφέρει σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Κανείς μόνιμος καθηγητής δεν ήταν από τα Γρεβενά, αλλά όλοι δηλώσαμε ότι θέλουμε να μείνουμε. Το καταφέραμε, παρά τις όποιες απώλειες και κέρδη είχαμε από το σχέδιο «Αθηνά». Το τμήμα σήμερα έχει δύο άτομα διοικητικό προσωπικό (από εκεί που δεν είχε ούτε ένα), έχει ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, έχει προκηρύξει δύο θέσεις για μόνιμους καθηγητές και περιμένουμε άλλες δύο στους επόμενους μήνες, η βάση εισαγωγής ανεβαίνει σταθερά, αγοράστηκε νέος εξοπλισμός, κ.α.
Τα τελευταία 4 χρόνια από τη θέση του προέδρου του τμήματος προσπάθησα να βγάλω το τμήμα από την εσωστρέφειά του. Να το συνδέσω με την κοινωνία και την οικονομία. Το τμήμα πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες χωρίς ΚΑΜΙΑ χρηματοδότηση, εκτός των ιδίων προσωπικών κεφαλαίων. Παρά το κόστος σε προσωπικούς οικονομικούς πόρους, σε χρόνο και κόπο, σχεδόν καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν έδωσε πραγματικά αποτελέσματα για το τμήμα και κυρίως για τα Γρεβενά.
Μάλλον είχα ξεχάσει αυτό που διδάσκω στους φοιτητές μου, ότι η οικονομία είναι πολιτική και η πολιτική είναι οικονομία. Παντού τείχη και δυσπιστία. Μικροσυμφέροντα, έλλειψη στρατηγικής για τον τόπο, ανικανότητα αντίληψης της θέσης των Γρεβενών και των ίδιων των θεσμικών προσώπων στην εκπλήρωση της αποστολής τους.
Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μου ήταν το Γεωπάρκο Τυθήος. Ένα σχέδιο ολοκληρωμένης τουριστικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης των Γρεβενών και όχι μόνο. Εμπόδια παντού. Τον Ιανουάριο του 2016 υπέβαλλα την παραίτησή μου από επιστημονικός υπεύθυνος του Γεωπάρκου αφού υπέβαλλα στην Αντιπεριφέρεια Γρεβενών της προτάσεις μου για την υπέρβαση των σημειώσεων – παρατηρήσεων των αξιολογητών και της επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων και τη UNESCO. Καμία απάντηση, ούτε για την παραίτηση (από το ΚΤΕ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας), ούτε από την Περιφέρεια. Ξαφνικά, τον Οκτώβριο μαθαίνω (ενώ τυπικά παραμένω επιστημονικός υπεύθυνος του Γεωπάρκου αφού δεν έχει απαντηθεί η επιστολή παραίτησής μου) ότι το έργο το αναλαμβάνει πλέον η ΑΝΚΟ!
Η ίδια αντιμετώπιση για το θέμα των φοιτητικών εστιών, των προβλημάτων του ΤΕΙ και των άλλων πρωτοβουλιών που ανέλαβα. Η κούραση και η απογοήτευση τελικά επέφεραν το αποτέλεσμα της εξόδου από τα Γρεβενά. Κοζάνη ή Λάρισα θα δείξει που θα καταλήξω.
Τα αγάπησα τα Γρεβενά και τα αγαπώ ακόμη. Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι αδικημένος τόπος. Αδικημένος γιατί έχει τους πόρους και τις προοπτικές για εντυπωσιακή ανάπτυξη και αδικημένος γιατί οι επιλογές που έχουν κάνει οι ηγήτορές του τον καταδικάζουν καθημερινά σε μαρασμό.
Θεμιστοκλής Λαζαρίδης,
Αναπληρωτής Καθηγητής, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας