Η πρόταση της Μυτιληναίος Α.Ε. για τον ατμοηλεκτρικό σταθμό (ΑΗΣ) Αμυνταίου είναι η μόνη βιώσιμη και η μόνη που μπορεί να σώσει στο εργοστάσιο, υπογράμμισε ο ίδιος ο επικεφαλής του Ομίλου, Ευάγγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια conference call με εγχώριους αναλυτές.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, ο ιδρυτής της ευχαρίστησε τους μετόχους για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στην εισηγμένη και ταυτόχρονα εκτίμησε πως 2018 και 2019 θα είναι πολύ καλές χρονιές, προβλέποντας μάλιστα και αύξηση μερισμάτων.

Μέσα από την συζήτηση που ακολούθησε -μεταξύ άλλων- για τα θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τα επενδυτικά του σχέδια που προϋπολογίζονται στο 1 δισ. ευρώ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους επενδύει σε μονάδα παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο, αλλά και γιατί πιστεύει ότι η πρότασή του για το Αμύνταιο είναι η πιο συμφέρουσα έναντι των άλλων.

«Είναι η μόνη που έχει ουσιαστικό νόημα και μπορεί να σώσει το εργοστάσιο», είπε, «καθώς οι αποδέκτες της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως προβλέπει η πρόταση, είναι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, οι άλλες προτάσεις που υποβλήθηκαν εκ των υστέρων προτείνουν κάτι άλλο, δηλαδή να πωλείται η ενέργεια στην αγορά». Αυτό όμως, υποστήριξε, «δεν είναι εφικτό, αφενός εξαιτίας των υψηλών τιμών των ρύπων και αφετέρου γιατί επηρεάζεται ουσιαστικά ο διαγωνισμός για την πώληση μονάδων», υποστήριξε ο πρόεδρος της εισηγμένης.

Η γραπτή πρόταση της Μυτιληναίος προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, και τη διοικήσεις της ΔΕΗ κ αι του Υπερταμείου κατατέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, η εταιρία προτείνει να διαθέσει η ίδια εξ’ ολοκλήρου δικά της κεφάλαια ύψους 110 εκατ. ευρώ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των δύο μονάδων του Σταθμού και η δημόσια επιχείρηση να της προμηθεύει με μακροχρόνιο συμβόλαιο ρεύμα σε ανταγωνιστική τιμή για τη βιομηχανία «Αλουμίνιον της Ελλάδας». Τιμή την οποία θα την πληρώνει – πέραν των 110 εκατ. ευρώ- η Μυτιληναίος για τα έτη που θα προμηθεύεται το ρεύμα.

Αναφορικά με την κατασκευή της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων CO2 από πέρυσι αυξήθηκαν, καθώς ανέβηκαν στα 13,5 ευρώ από 5 με 6 ευρώ που κυμαινόταν το 2017. Αυτό σημαίνει ότι αν παράγεις ρεύμα από λιγνίτη έχεις επιβάρυνση, μεγάλο πέναλτι. Τα επόμενα χρόνια, λόγω της μεγάλης αύξησης των ΑΠΕ, το φυσικό αέριο χρειάζεται».

«Στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές. Και πρέπει να είμαι ξεκάθαρος: Μακάρι να είχαμε πάρει την απόφαση πριν από έξι-οκτώ μήνες. Ελπίζω να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, γιατί η χώρα τη χρειάζεται αυτή τη μονάδα. Και θα είμαστε όλοι εδώ να τη θυμόμαστε αυτή την επένδυση. Όχι στο μακρινό μέλλον…», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη λιανική αγορά ρεύματος χαρακτήρισε στάσιμη την κατάσταση με την απελευθέρωσή της: «Τα μερίδια των ιδιωτών έχουν κολλήσει, ενώ η ΔΕΗ, στην προσπάθειά της να διατηρήσει τις ταμειακές της ροές, υπερασπίζεται το πελατολόγιό της πληρώνοντας τόσο αυξημένα δικαιώματα ρύπων όσο και την έκπτωση 15%», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, επαναλαμβάνοντας ότι όλη η αγορά πρέπει να στηρίξει τη ΔΕΗ.

(protagon.gr)