Στη μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί με την πολιτική της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας προστίθεται το πρόβλημα των 2.500 φοιτητών του ΕΠΠΑΙΚ πανελλαδικά, καθώς και των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που ενδιαφέρονται να προλάβουν τις προθεσμίες για εγγραφή στους φετινούς πίνακες των αναπληρωτών.

Την περσινή χρονιά ενώ η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των αναπληρωτών άνοιξε Απρίλη δεν πάρθηκε κάποιο μέτρο ώστε να προσμετρήσει ως προσόν το πτυχίο των αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ που ολοκλήρωσαν το ΕΠΠΑΙΚ τον Ιούνιο. Κατόπιν αυτού το ΕΠΠΑΙΚ σύμπτυξε το πρόγραμμα σπουδών του και ολοκληρώνεται μετά τα μέσα Απριλίου, όμως και πάλι είναι αβέβαιο αν θα προλάβουν τις εκάστοτε προθεσμίες για τις αιτήσεις.

Η κατάσταση είναι απελπιστική αφού κάθε χρόνο προσπαθούν χιλιάδες να κληρωθούν ως επιτυχόντες σπουδαστές στο πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση ως αναπληρωτές την επόμενη σχολική χρονιά καθώς η απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια είναι απαιτούμενο προσόν.

Σαν απαιτούμενο προσόν λοιπόν η απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια θα έπρεπε να εξασφαλίζεται δωρεάν και μέσα στο πτυχίο, καθώς και στους σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ να χορηγείται πάσο και διευκολύνσεις για τις σπουδές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για τα παρακάτω:

1. Να κατατεθούν οι προγραμματισμένες αιτήσεις αναπληρωτών τον Μάρτιο – Απρίλιο, να καταρτιστούν οι πίνακες Αναπληρωτών σύμφωνα με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια και τυπικά προσόντα και να κατατεθεί η Παιδαγωγική Επάρκεια σε μεταγενέστερο χρόνο (π.χ. Ιούλιο), καλύπτοντας όλους τους σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ και όσους άλλους βρίσκονται σε ανάλογα προγράμματα.

2. Να συμπεριληφθεί η παιδαγωγική – διδακτική επάρκεια στο πτυχίο. Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο.

3. Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση.

Οι Βουλευτές

Μανώλης Συντυχάκης

Γιάννης Βαρδαλής

Χρήστος Κατσώτης

Σταύρος Τάσσος