Δεν σταματούν να εκτίθενται οι Υπουργοί της Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου. Δεν φτάνει η πλήρης μεταστροφή στην πολιτική τους, αλλά και η ανακολουθία τους σε σχέση με τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, διεκδικούν και την πατρότητα έργων προηγούμενων Κυβερνήσεων. Κυβερνήσεων που έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να τις ρίξουν, και τώρα καρπώνονται τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους.

Παρακολούθησα τη φιέστα του κ. Παππά, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Δυτική Μακεδονία. Επειδή ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος είναι προκλητικός, θα ήθελα να μοιραστώ με τους πολίτες, το πώς ξεκίνησε, και πως υλοποιήθηκε το RURAL BROADBAND, πρόγραμμα για το οποίο ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος.

Η υπογραφή των συμβάσεων ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων το 2014 σε μία περίοδο κατά την οποία η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή και είναι πολύτιμη για την Ελληνική Οικονομία, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την Ανάπτυξη και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Συγκεκριμένα στις 29 Δεκεμβρίου 2014, το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών όπου ήμουν Υφυπουργός υπέγραψε συμβάσεις με τα ανάδοχα σχήματα του έργου «RURAL BROADBAND, Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης – Αξιοποίησης των Υποδομών». Έργο, συνολικού προϋπολογισμού 161.077.032 € (χωρίς ΦΠΑ) το οποίο χρηματοδοτείται, με τη μορφή ΣΔΙΤ, αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε 5.493 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες  αντιστοιχούν περίπου σχεδόν στο 50% της ελληνικής Επικράτειας.

Ο στρατηγικός στόχος του έργου ήταν η μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε καν η βασική πρόσβαση στο ίντερνετ και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας, όπου, ήδη, προσφέρονται αξιόπιστες υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο»

Αναλυτικότερα οι στόχοι του έργου:

  • Επαρκής ευρυζωνική κάλυψη των λευκών αγροτικών περιοχών

  • Δυνατότητα παροχής αξιόπιστων και οικονομικά προσιτών υπηρεσιών ευρυζωνικότητας στους τελικούς χρήστες (σε ό,τι αφορά στην ταχύτητα, στην ποιότητα και στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές).

  • Ανάπτυξη μιας ισχυρής και ανθεκτικής στο χρόνο δικτυακής υποδομής σύμφωνα με τη Ψηφιακή Ατζέντα 2020

  • Ικανότητα ουσιαστικής ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού και αποτροπή οποιουδήποτε μεμονωμένου παρόχου από το να αποκτήσει ειδικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων. Επαρκής κρατικός έλεγχος των αρχών λειτουργίας του δικτύου.

  • Ενθάρρυνση και διευκόλυνση υφιστάμενων παρόχων υπηρεσιών δικτύου

  • Επίσης οι πολίτες της Περιφέρειας θα αξιοποιούν άμεσα βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, η ψηφιακή χορήγηση βεβαιώσεων και δημοσίων εγγράφων, υπηρεσίες τις οποίες σήμερα στερούνται οι κάτοικοι της Περιφέρειας σε αντίθεση με τους κατοίκους των αστικών περιοχών».

Μέσα σε ένα χρόνο επανασχεδιάστηκε, ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας, εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και ολοκληρώθηκαν άμεσα από την Γ.Γ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων οι διαδικασίες συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων. Το έργο προκηρύχθηκε στο τέλος του Νοεμβρίου 2013, και αξιολογήθηκε σε επτά μόλις μήνες.

Το έργο «RURAL BROADBAND εντάσσεται στην ενιαία Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική που ξεκίνησε να υλοποιείται επί θητείας μου στο Υπουργείο Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων αφορά σε ένα λειτουργικό πλέγμα έργων και παρεμβάσεων για την αναβάθμιση των εθνικών υποδομών και υπηρεσιών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή «θωράκιση» της χώρας μας για τις επόμενες δεκαετίες. Όλα τα έργα NGA που θα παρουσιάζει ο κ. Παππάς έχουν εμπνευστεί και σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από το 2014.

Τομέας ( LOT) 1: ΟΤΕ (περιοχή Θράκης, Μακεδονίας, δυτικής Ηπείρου, Βορείου Αιγαίου) αξία 44.375.478 €

Τομέας (LOT) 2: INTRAKAT – INTRACOM HOLDINGS – HELLAS ON LINE (περιοχή Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς, νοτίου Ηπείρου, Εύβοιας, Κυκλάδων ) αξία 60.315.940 €

Τομέας (LOT) 3: ΟΤΕ (περιοχή Πελοποννήσου, κεντρικής Στερεάς, Δωδεκανήσου, Κρήτης ) αξία 56.385.614 €

Αυτή είναι η αλήθεια. Κύριοι της Κυβέρνησης, φτάνει πια η κοροϊδία.

Μιχάλης Παπαδόπουλος

π. Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων