Πρόταση αναγνώστη του kozan.gr για νέα διαμόρφωση και μοντέρνο σχεδιασμό στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας (Φωτογραφίες)

22 Μαΐου 2018
06:15

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Δημάρχου της πόλης ότι θα προχωρήσει σε βελτιώσεις στην πλατεία της Πτολεμαΐδας, μου δόθηκε το κίνητρο να παρουσιάσω μια μακέτα, με μοντέρνο σχεδιασμό κατά την γνώμη μου και κάτι που θα ευχαριστήσει τον πολίτη. Τα τραπεζάκια των καταστημάτων μπαίνουν σε μια σειρά ενώ στην πλατεία τοποθετούνται θέσεις σαν αμφιθέατρο ενώ στην μέση αυτού υπάρχουν δύο γέφυρες με ένα συντριβάνι από κάτω και ανάμεσα από το συντριβάνι υπάρχει το μνημείο του αγνώστου στρατιώτη. Απέναντι απ’ αυτό υπάρχει μια μεγάλη γέφυρα κατα μήκος του δρόμου, ο οποίος φεύγει και γίνεται όλος ο χώρος ενιαίος. Ο δρόμος πηγαίνει υπόγεια με πάρκινγκ και σκάλες που θα ανεβάζουν τον άνθρωπο από το πάρκινγκ κατευθείαν στην πλατεία. Υπάρχουν πολλά δέντρα τριγύρω καθώς το περιβάλλον είναι σημαντικό και θα δώσει αρκετό οξυγόνο στους πολίτες. Αυτή είναι η μακέτα ή οποία σίγουρα χρειάζεται βελτιώσεις καθώς δεν είμαι επαγγελματίας αρχιτέκτονας, αλλά αυτό που θέλω να προτείνω είναι κατά 80%-90% αυτό. Ελπίζω να αρέσει στον κόσμο και να το πάρει κατά νου του ο δήμαρχος διότι αυτή η πόλη είναι η πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα και δεν θέλω να ντρέπομαι να μιλάω γι’ αυτήν όπως κάνω τώρα δυστυχώς, διότι οι προηγούμενοι δήμαρχοι εγκλημάτισαν.

24 σχόλια

  • Συγχαρητηρια για την αγαπη το μερακι και τον κοπο! Σιγουρα ειναι μια αξιολογη προταση,ισως οχι σ ολα εφικτη ,ειναι ομως δεικτης της αγανακτησης και της διαμαρτυριας των πολιτων για το απαραδεκτης αισθητικης περιβαλον που μας επιβαλλεται να ζουμε. Θα επρεπε να τιμωρουνται οι υπαιτιοι.

    • οπως λεει και αυτος ειναι το 80-90% απο αυτο που θελει να παρουσιασει. αν και πιστευω οτι αν αγαπαει τον τοπο ο δημαρχος ολα ειναι εφικτα. χρειαζεται βελτιωση βεβαια αλλα και χρημα κατι που πιστευω οτι υπαρχει γι αυτο εδω. ελπιζω να το προσεξουν αυτο εδω και να γινει κατα καποιο τροπο πραγματικοτητα αν οχι και εξ ολοκληρου.

    • Εσυ ζησε στον μικροκοσμο σου. Δεν κανουν τιποτα,φωναζετε οτι ειναι αχρηστοι.Προσπαθουν να κανουν βρισκετε μια κακια-(για να μην το πω αλλιως) να πειτε. με τετοιους κακεντρεχεις και ανικανοποιητους πολιτες και εγω να ημουν δημαρχος,θα σας αφηνα να ζειτε στην μιζερια σας και δεν θα εκανα τιποτα….!

      • Συμφωνώ με τον κύριο εφιστά μερικοί τόσο κακεντρεχείς που ότι κ αν κάνει ο δήμος κ η δημοτική αρχή τπτ δν θα σας ικανοποίηση οπότε τα λόγια κ τα έργα νομίζω περισσεύουν. Πολλή ωραία δουλειά έκανε το παιδί μπράβο του

  • Ακόμα και αν γίνει ανάπλαση(που δεν το νομίζω,πρόκειται για ενα προεκλογικό τέχνασμα.Για παράδειγμα πρώην δημοτική αρχή παρουσίαζε μακέτα ανάπλασης του πολύκεντρου για 3 συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις).Το μόνο σίγουρο είναι πως τα τραπεζόκαθίσματα δεν θα εκλείψουν απο την πλατεία…ποιό πολλά θα γίνουν!

  • Μπράβο αυτή την πλατεία θέλουμε αρκεί οι νεαροί να την προσέχουν όπως κάνουν στα Τρίκαλα όχι γκράφιτι όχι αποτσίγαρα και βρωμιά

    • Μισο, δηλαδη θες να πεις πως δεν σου αρεσε αυτο εδω που δημιουργησε ο ανθρωπος; αυτο ειναι απλα απιστευτο που ελπιζω να γινει πραγματικοτητα.

  • Πολύ καλή η σκέψη για το υπόγειο πάρκινγκ. Υδάτινο στοιχείο και μπόλικο πράσινο θα κάνει καλό ακόμα και στην ψυχολογία των πολιτών! Και φυσικά θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές προτάσεις ώστε να ομορφύνει λιγάκι η πλατεία μας (έστω). Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου και σε περίπτωση που είναι χρήσιμη κάποια βοήθεια ή ακόμη και η προσπάθεια για την σχεδίαση καινούριων προτάσεων διαμόρφωσης, είμαι στην διάθεση των υπευθύνων.

  • Τσιμεντένια πλατεία με υπόστεγα.. άντε και λίγα δέντρα..
    Πόση φαντασία και ταλέντο θέλει να το σκεφτεί κανείς…

    • ναι τις κοζανης ομως που δεν εχει ιχνος πρασινου την επικροτειται. τελικα τιποτα δεν σας αρεσει εσας. λιγο πρασινο; ΛΙΓΟ; εγω βλεπω πιο πολυ πρασινο παρα τσιμεντο τουλαχιστον πιο πολυ απο οσο εχει τωρα. εξαιρετικη αρχιτεκτονικη σχεδιαση πιστευω απο οποιον και να το εκανε.

      • Το ξέρουμε ότι οι μηχανικοί έχετε συμφέροντα και ψάχνετε για κονδύλια! Είναι πασιφανές, η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν έγινε τυχαία! Και εφόσον ζητάτε γούρνες μπορείτε να τις σχεδιάσετε και αυτές, στο χέρι σας είναι εξάλλου, θα πρωτοτυπήσετε! Όπως πρωτοτυπήσατε και στο σχέδιο αυτό που δεν φαίνεται ούτε μια παιδική χαρά, ούτε ένα παρτεράκι με λουλούδια, ούτε ένας βραχόκηπος και διαφαίνεται αδιάφορο το υγρό στοιχείο, που αποτελεί πόλο έλξης και δροσιάς τα καυτά καλοκαίρια! Αλλά ναι μωρέ, ξέχασα… αυτό ΔΕΝ δίνει “παράδες” όπως το άφθονο μπετό! Χορτάστε μας μπετό λοιπόν!

        Από εκεί και πέρα, όπως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, καλό θα ήταν να κοιτάξουμε την πόλη στο ΣΥΝΟΛΟ της και ΟΧΙ μόνο την πλατεία.

        Για αυτό και θέτω τα ερώτηματα:
        -Για ποιο λόγο η πόλη μας θα έπρεπε να έχει μια πλατεία και όχι δύο;
        -Για ποιο λόγο να μην γινόταν μια δεύτερη πλατεία στο χώρο της λαικής αγοράς με υπόγειο parking; (και η λαική να μεταφερθεί αλλού πχ. να γίνεται 2 φορές την εβδομάδα πχ. Τετάρτη και Σάββατο, μια στο στρατόπεδο ή στα τεχνικά και μια στο σταθμό για να τονωθούν αυτές οι δύο περιοχές; Εκεί θα μπορούσαν να μεταφερθούν και τα αστικά λεωφορεία.
        -Γιατί να μην φτιαχτεί ο δρόμος από το Μποδοσάκειο έως και το στίβο (για περπάτημα);
        -Μπροστά στην σχολή πυροσβεστικής δεν θέλει να γίνει σωστή μελέτη για πεζόδρομους και να κατεβαίνει κάποιος περπατώντας σερί από το Μποδοσάκειο ως το στίβο με ασφάλεια και άνεση;
        Και πολλά άλλα…. γιατί!

        Αλλά βέβαια, ξέχασα! Μονάχα η πλατεία είναι “καλό” έργο…. για ευνόητους λόγους!

        • Αγαπητε φιλε, το παρτερι με τα λουλουδια μαλλον εισαι γκαβος και δεν το βλεπεις γιατι προφανως οπου βλεπεις δεντρο υπαρχουν και λουλουδια κλπ. Δευτερον, ειναι πλατεια η παιδικη χαρα οπως υπαρχει τωρα ειναι απλως ξεμπαρκη διοτι μεσα στον κοσμο δεν μπορει η μανα να αφηνει το παιδι της στην παιδικη χαρα που εχει η πλατεια μας, και πλεον εχει γινει διακοσμητικη, ειναι ανουσια. Παιδικη χαρα υπαρχει και στο παλιο το παρκο, για το οποιο υπαρχει σχεδιο και γι αυτο να αναπλαθει και αυτο, οπως και στην λαικη αγορα. Αυτο που προτεινεις για την λαικη αγορα εχει γινει ηδη σχεδιο εδω και ενα χρονο οποτε μαλλον ηρθες δευτερος. Εχει υπαρξει ηδη ενδιαφερον απο τον δημαρχο για το θεμα της πλατειας και του παλιου παρκου και θα προταθει και η αναπλαση της λαικης αγορας οπως την εχουμε σχεδιασει εδω και εναν χρονο. Οσο για την πλατεια το συντριβανι φαινεται μικρο αλλα πιο μεγαλο απο αυτο που υπαρχει θα ειναι απλως καλυπτεται απο τις γεφυρες σε αυτες τις εικονες. Βραχοκηποι και λοιπα που λες ειναι απλως γελοια διοτι ειμαστε σε μια μινιμαλιστικη εποχη και πρεπει καλως ή κακως να συμβαδιζουμε με αυτη. Αυτα που προτεινεις περι βραχοκηπο κλπ ειναι απλως ξεπερασμενα για πλατεια. Αυτο που βλεπεις εδω τωρα ειναι μια πλατεια ναι μεν με αρκετο τσιμεντο αλλα δε με πολλες ωραιες κατασκευες σωστα προσγμενες και φυσικα με πολυ περισσοτερο πρασινο απ’ οτι ειναι τωρα η πλατεια. Φυσικα χρειαζεται βελτιωσεις το παραπανω προτζεκτ αλλα ειναι ακριβως αυτο που χρειαζεται η πολη για πλατεια και οπως φαινεται οι περισσοτεροι το επικροτουν. Περι μποδοσακειου και σχολη πυροσβεστικης που λες δεν μπορω να εκφερω γνωμη καθως δεν εχω κατσει να ασχοληθω με αυτο διοτι προσφατα εχουν γινει εργασιες εκει. Αυτο που προεχει ειναι να αλλαξει το κεντρο της πολης και οχι τα απομακρα σημεια.

          Φιλικά,
          Κ.Κ.

          • Αγαπητέ μηχανικέ,
            Άλλο κρίση, άλλο επίκριση. Το να εκθέτει κάποιος μια ιδέα δεν σημαίνει πως αυτή είναι «τέλεια» ή ότι δεν θα δεχθεί και κριτική και ερωτήματα, οπότε προς τι τα νεύρα;;; Δυστυχώς, στο παρελθόν έχουμε δει πολλά μεγάλα σχέδια επί χάρτου και ΜΙΚΡΑ επί της ουσίας……. Και η πρόταση που είδα δυστυχώς αποτελεί μια επανάληψη αυτού του μοτίβου. Όμως ευτυχώς «πολλοί δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη και όχι μόνο ένας» αγαπητέ, για αυτό μήπως καλό θα ήταν να σκεφθείτε τι θα ήταν το καλύτερο να γίνει και όχι εγωιστικά ορμώμενος (ή με όποιο άλλο κίνητρο) να απαντάτε με θυμό;;;
            Από τα γραφόμενα σας «Εχει υπαρξει ηδη ενδιαφερον απο τον δημαρχο για το θεμα της πλατειας και του παλιου παρκου και θα προταθει και η αναπλαση της λαικης αγορας οπως την εχουμε σχεδιασει εδω και εναν χρονο.» ουσιαστικά επιβεβαιώνετε τα όσα έγραψα παραπάνω: ότι όντως η ανάρτηση αυτή ΔΕΝ ήταν τυχαία!
            Αλλά θα ήθελα να σχολιάσω τα όσα λέτε, αφού πρώτα σας ευχαριστήσω! Ναι, να σας ευχαριστήσω! Φαντάζομαι πως όλοι οι οικογενειάρχες σας ευχαριστούμε από καρδιάς για τον κόπο που κάνατε και για το αγαστό ενδιαφέρον σας να «ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΤΕ» την παιδική χαρά! Είστε σίγουρος ότι «δεν μπορει η μανα να αφηνει το παιδι της στην παιδικη χαρα που εχει η πλατεια μας, και πλεον εχει γινει διακοσμητικη, ειναι ανουσια.»;;;; Δηλαδή οι γονείς με τα παιδιά τους που την επισκέπτονται και πίνουν καθημερινά τον καφέ τους στις παρακείμενες καφετέριες βλέποντας τα παιδιά τους να παίζουν όλες τις εποχές του χρόνου που έχει καλοκαιρία δεν την αξιοποιούν;;; Αλλά μάλλον… τι παλιοιστορίες είναι αυτές! Θα προτιμάτε τα παιδιά να παίζουν με ένα «υγιές» tablet στο καθισματάκι τους σε μια καφετέρια με υπόστεγο ή στην τελική, ας πάνε αλλού βρε αδερφέ!…. Δεν είναι για αυτά η πλατεία!… Ούτε για τους γονείς τους!… Σε ποιον αιώνα ζούμε;; (Ούτε στο Central Park τέτοιες προβλέψεις και ανέσεις!…..)
            Επίσης…. Οφείλω να επισημάνω:
            • Ο «παλιομοδήτικος» πλέον μινιμαλισμός δεν αποτελεί τίποτα άλλο πέρα από έναν μη διαχρονικό και επιβλητικό σχεδιασμό. Ο passé και φτωχής αισθητικής μινιμαλισμός -δυστυχώς- κυριαρχεί στην νεόδμητη σχετικά πόλη μας (στα περισσότερα σπίτια και στις οικοδομές όπως χτίστηκαν -νέα και παλαιότερα). Και σε αυτό έχετε μεγάλο μερίδιο ευθύνης εδώ και χρόνια και ΕΣΕΙΣ οι μηχανικοί με την κουλτούρα σας στα σχέδια που αποτυπώνετε! Μήπως δεν ευθύνεστε γιατί η πόλη μας ΔΕΝ έχει καμία ΑΙΓΛΗ, ή κάτι το ιδιαίτερο (ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ) να δείξει, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον του διερχόμενου επισκέπτη (σε αντίθεση με άλλες πόλεις που οι μηχανικοί έδειξαν ιδιαίτερη ΜΕΡΙΜΝΑ για τα νεοκλασσικά στολίδια);; Πόλεις με αρχιτεκτονικά «έργα τέχνης» όπως αυτά του μεγάλου Ερνέστο Τσίλερ (πχ. Πάτρα, Σύρος, κλπ.) αποτελούν ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ πόλους έλξης. Μήπως σφάλω; Το αμφισβητείτε;; Ας μην υποβαθμίσουμε λοιπόν ΚΑΙ την πλατεία μας λοιπόν. Σε ένα ακόμη μεγάλο «υπόστεγο» για καφετέριες (φαντάσου τη θέα των υπόστεγων από ψηλά.. από το roof garden) απρόσιτο σε γονείς με μικρά παιδιά…

            • Επίσης……Επειδή μιλήσατε για «προφανή» λουλούδια και παρτέρια…. Σας απαντώ και σας υπενθυμίζω πως τίποτα δεν «εννοείται» ή είναι «προφανές» σε μια μακέτα αγαπητέ μου. Κάθε μακέτα οφείλει να αποτυπώνει ακριβώς και με κάθε λεπτομέρεια τι σχεδιάζει κάποιος να κάνει!… Εκτός πάλι, αν θεωρείτε πως αυτή είναι η Guernica του Pablo Picasso και σχεδιάστηκε σκόπιμα, έτσι, για να μας «προκαλέσει» να βρούμε και να ερμηνεύσουμε ο καθένας ξεχωριστά τα «κρυφά» νοήματά της!…. (Παραδειχθείτε το παρτέρια δεν προβλέφθηκαν!….Μόνο δέντρα και μπετά!..).

            • Διαφωνώ μαζί σας ωστόσο κυρίως ως προς τις ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ που θέτετε!.. Επειδή έκανε νέα πλατεία η Κοζάνη, άρα τι να κάνουμε; Ας κάνουμε και εμείς νέα πλατεία! Αυτό είναι το πνεύμα! Copy-paste! ΛΑΘΟΣ! Χρειάζεται ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ σχεδιασμός για ΟΛΗ την πόλη και τις μελλοντικές επεκτάσεις της και όχι μόνο για το κέντρο που τείνετε να βλέπετε εσείς. Επιμένω πως έχετε την τάση να ΜΗΝ αντιλαμβανόσαστε τη σκοπιμότητα της ΒΙΩΣΙΜΗΣ και ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ανάπτυξης ΟΛΩΝ των περιοχών της πόλης, ακόμη και κάθε σοκακιού. Είναι σαν να σχεδιάζει κάποιος το σαλόνι στο σπίτι του να γίνει ΠΑΛΑΤΑΚΙ και το υπόλοιπο του σπίτι…. το αφήνει σαν την ΠΑΡΑΓΚΑ του Καραγκιόζη! Θεωρώ λοιπόν ότι βάζετε ΛΑΘΟΣ προτεραιότητες! Η πόλη πρέπει να είναι «ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ» σε κάθε σημείο της για κάθε ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ και να τον παρωθεί εσωτερικά να την ανακαλύψει ή και ακόμη να τον κάνει να παραμείνει, αφήνοντας τα ΧΡΗΜΑΤΑ του στα καταστήματα και δίνοντας ΔΟΥΛΕΙΑ στον κόσμο. Φυσικά επίσης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα παρέχει και πολλές εναλλακτικές και ποιοτικές ευκαιρίες και επιλογές στους ντόπιους κατοίκους. Για αυτό σας ρωτώ: Θεωρείτε πως σε όλο αυτό ΔΕΝ έχετε ΜΕΡΙΔΙΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ απέναντι στον ΚΟΣΜΟ;;; Ανοίξτε λοιπόν τους χάρτες σας κύριοι και δείτε τι επιλογές έχουμε για μια πιο ποιοτικά σχεδιασμένη και βιώσιμη πόλη! ΣΥΝΟΛΙΚΑ!

            • Για το λόγο αυτό και πρότεινα ως ενδεικτική πρόταση, σκέψη, όπως θέλετε πείτε το, η λαϊκή αγορά ότι θα ήταν καλό να να γίνει μια δεύτερη μεγάλη πλατεία, ένα κόσμημα αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Από αυτή για να μετακινηθεί κάποιος προς την κεντρική πλατεία θα περνάει μέσα από τα εμπορικά καταστήματα και έτσι αυτά θα αποτελούν μεγαλύτερο πόλο έλξης κατά τη διαδρομή από το ένα μέρος στο άλλο. Το να έχεις κοντά δύο πλατείες και ένα παλιό πάρκο στο κέντρο ΔΕΝ «ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ» αυτόματα την ΑΚΤΙΝΑ δράσης και εμπορικής/οικονομικής δραστηριότητας του ΚΕΝΤΡΟΥ μιας πόλης;;; ΔΕΝ δίνει ΝΕΕΣ επιλογές δραστηριοποίησης σε ντόπιους, επισκέπτες και επιχειρηματίες/καταστηματάρχες;;;; (*Φυσικά και τα αστικά θα πρέπει να μετακινηθούν αλλού, όπως και η λαϊκή όπως έγραψα στο προηγούμενο σχόλιό μου. Καλό είναι επίσης να δοθεί έμφαση στην πεζοδρόμηση σε όλη του την έκταση του δρόμου του Μποδοσάκειου διαμέσου του Lidl έως το στίβο όπως έγραψα παραπάνω. Αλλά και σε τόσα άλλα…. Και σίγουρα είναι πολλά!)

            Τελειώνοντας, οφείλω να τονίσω ότι οι παραπάνω προτάσεις ετέθησαν προς σκέψη και ΔΕΝ ευαγγελίζομαι ότι είναι οι καλύτερες! Απλά αποτελούν προσωπικές σκέψεις, ανάγκες ή και οράματα. Μπορεί κάποιος άλλος φυσικά να σκεφτεί και να προτείνει κάτι καλύτερο. Το θέμα δεν είναι εγωιστικό, αλλά ουσιαστικής ανάγκης για ποιότητα ζωής από έναν πολίτη!
            Με αγάπη για την πόλη, τους συνανθρώπους και χωρίς καμία προσωπική ή οικονομική σκοπιμότητα (δεν είμαι μηχανικός εξάλλου για να με αφορά οικονομικά, απλός πολίτης είμαι)!
            Π.Π.

            Υστερόγραφο:
            Θεωρώ πολύ σημαντικό που συνομίλησα και αντάλλαξα απόψεις με έναν ακόμη επιστήμονα! Λυπάμαι όμως που μιλά με χαρακτηριστική «ευγλωττία» την «κουλτουριάρικη» και «κόσμια» γλώσσα του «Πολυτεχνείου» στα «γκαβά» (όπως έγραψε) μουγκλάδια και ζούδια της περιοχής (όπως τα εννοεί) και στα οποία νομίζει ότι απευθύνεται!
            Ο λόγος ενός τέτοιου ανθρώπου υποδηλώνει την ικανότητά του να επιχειρηματολογεί ως «ανώτερη», «καλλιεργημένη» και «ήρεμη» προσωπικότητά. Υποδηλώνει ευθέως επίσης, και κατ΄ επέκταση την αγωγή, το επίπεδο, την «ευγενή» καταγωγή και φύση του!
            Η πόλη όμως αγαπητέ κύριε αποτελείται από ανθρώπους με αξιοπρέπεια και σε αυτούς -και για αυτούς (υποτίθεται)- εκθέσατε τα σχέδιά σας! Οπότε, οφείλετε να εκφράζεστε καλύτερα, ανεξαρτήτως του επιπέδου (κοινωνικού, μορφωτικού, οικονομικού, κλπ.) του ατόμου με το οποίο θεωρείτε ότι συνομιλείτε και ανεξαρτήτως προσωπικών ή άλλων ιδεοληψιών!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.