Στις 23/01/2017 σε site της περιοχής, δημοσιεύτηκε επιστολή ανώνυμου(;) αναγνώστη που αφορούσε τη ΔΕΥΑ Εορδαίας. Θεωρώ υποχρέωση μου να αναφερθώ σε κάποια σημεία της παραπάνω επιστολής, γιατί προσβάλλεται και ισοπεδώνεται όλη η προσπάθεια που έχει καταβάλλει ολόκληρο το σημερινό Δ.Σ. , αλλά ίσως και να δημιουργήθηκαν λανθασμένες εντυπώσεις.

Δάνεια

Το 2007 με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (το υπογράφει ο Υφυπουργός κ. Πέτρος Δούκας) ρυθμίζονται τα δάνεια (τόκος + κεφάλαιο) που έχει πάρει η ΔΕΥΑΠ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η αποπληρωμή τους ορίζεται να ξεκινήσει το 2010 με την καταβολή εξαμηνιαίων ισόποσων δόσεων.

Δυστυχώς η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα οι δόσεις να καταστούν ληξιπρόθεσμες. Το 2013 επί προεδρίας του κ. Καραϊσκου, ρυθμίζονται οι οφειλές που προέκυψαν από τη μη πληρωμή των πρώτων 5 εξαμηνιαίων δόσεων (από το 2010 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2013) συν τις προσαυξήσεις, προκειμένου να μπορεί η ΔΕΥΑΕ να πάρει φορολογική ενημερότητα λόγω ΕΣΠΑ.

Όταν αναλάβαμε, με τους συνεργάτες μου, φτάσαμε σε σημείο να πληρώνουμε μέχρι και 70.000 ευρώ το μήνα, αφού στις δόσεις της αρχικής ρύθμισης (2007) προστέθηκαν και οι δόσεις της ρύθμισης του 2013. . Εκτός από το μεγάλο ποσό των δόσεων ήρθαμε αντιμέτωποι και με άλλες οικονομικές υποχρεώσεις. Μερικές από αυτές :

  • Απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ από Απρίλιο του 2014 έως Αύγουστο του 2014 (πάνω από 200.000 ευρώ). [Έγγραφο ΔΕΗ 23/9/2014]

  • Υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους από το 2013

  • ΦΠΑ έργων ΕΣΠΑ πριν από τον Αύγουστο του 2014

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να μην μπορούμε να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία των υπαλλήλων και να πληρώνονται «έναντι».

Στις 27/4/2015 εκμεταλλευτήκαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων και παράλληλα κάναμε κινήσεις για να εκδοθεί η ΚΥΑ για την συνολική ρύθμιση των δανείων μας. Ήμασταν σε συχνή τηλεφωνική επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών στο οικονομικό τμήμα (κ. Κουτσιανάς, κα Τζατζιμάκη) και ζητήσαμε και τη στήριξη όλων των εκπροσώπων του νομού μας στη Βουλή. Ο κ. Κασαπίδης με επίκαιρες ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς επανέφερε το θέμα και ο κ. Μουμουλίδης με προσωπικές του ενέργειες και παρεμβάσεις έλυσε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα να ήμαστε από τις πρώτες ΔΕΥΑ για την οποία υπογράφηκε η ΚΥΑ (ΑΔΑ: 7ΨΓΗΗ-ΟΠ7). Με τη νέα ρύθμιση διάρκειας 10 ετών (20 εξαμηνιαίες δόσεις) γλιτώσαμε τους τόκους όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ενημερωτικά σας αναφέρω ότι ήδη έχουμε πληρώσει τις πρώτες 2 από τις 20 δόσεις.

Έργα

Γνωρίζουμε όλοι πως η ολοκλήρωση ενός έργου, από τη σύνταξη της μελέτης, την ένταξη, τη δημοπράτηση και την οριστική του παραλαβή απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι μία μελέτη μπορεί να συνταχθεί από μια δημοτική αρχή, να ενταχθεί και να δημοπρατηθεί από την επόμενη και να ολοκληρωθεί από την μεθεπόμενη.

Τα έργα λοιπόν δεν χρεώνονται μόνο σε μια δημοτική αρχή. Όμως κάθε δημοτική αρχή πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες και τις ενέργειες της προηγούμενης αρχής για το καλό όλων των πολιτών του δήμου. Όπως για παράδειγμα για το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Ολυμπιάδας, δώσαμε μεγάλο αγώνα για να μην απενταχθεί και αυτό το γνωρίζουν πολύ λίγοι άνθρωποι.

Για την μελέτη της επέκτασης του Βιολογικού, υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΕ στις 5/11/2014 για σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την ΑΝΚΟ για τις συγκεκριμένες μελέτες και έγγραφο της ΑΝΚΟ με ημερομηνία 23/12/2015 για την παράδοση τους, επίσης υπογράψαμε τα απαραίτητα μνημόνια συνεργασίας με την αρχαιολογία για τα έργα αποχέτευσης (4/12/2014) .

Αν μπορούσαν κάποια έργα να ενταχθούν στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (2007-2013) ή όχι μπορεί οποιοσδήποτε να χρησιμοποιήσει μια μηχανή αναζήτησης και να δει τις προσκλήσεις.

Δεν βγήκα ποτέ να κατηγορήσω ή να αναφερθώ σε προηγούμενες διοικήσεις γιατί θεωρώ πως πρέπει να υπάρξει ένας πολιτικός πολιτισμός , όμως τελικά ίσως κάποιοι θεωρούν πως η σιωπή είναι αδυναμία. Το να χρησιμοποιείς οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο ή οποιαδήποτε ευνοϊκή ρύθμιση προς όφελος του τόπου σου, δείχνει σεβασμό προς τους πολίτες.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΥΑΕ που αναγνωρίζει τις προσπάθειες που κατέβαλε και καταβάλει όλο το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και ζητώ συγγνώμη αν σας κούρασα αλλά όπως έγραψε και ο «ανώνυμος» αναγνώστης ή αναγνώστρια : «οποιοσδήποτε προσπαθεί να πει κάτι να εξηγεί με λεπτομέρειες το τι και το πώς».

Με εκτίμηση και πάντα στη διάθεσή σας,

Φώτης Ι. Ιορδανίδης

Πρόεδρος ΔΕΥΑ Εορδαίας