Το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Βυθό Βοΐου (Της Βιολέττας Μπούσιου)

28 Μαΐου 2018
22:34
Κανένα σχόλιο

Ένας χώρος, που σίγουρα γίνονταν θαύματα, ήταν στην παιδικά μου χρόνια το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στο Βυθό Βοΐου.

Μόνο έτσι αντιλαμβανόμουν το γεγονός πως κάθε χρόνο, παραμονές του Αγίου Πνεύματος, κάμποσες γυναίκες από το χωριό μου- ανάμεσα σ’ αυτές και η θεία μου η Τούλα- έφευγαν από το χωριό το μεσημέρι, καβάλα στ’ άλογα, για να προλάβουν από την αρχή τον εσπερινό και να παρακολουθήσουν το πρωί ολόκληρη τη θεία λειτουργία.

Εκείνο πάντως που μου άρεσε περισσότερο ήταν πως το βράδυ όλες οι γυναίκες ξενυχτούσαν στο Μοναστήρι. Τις φανταζόμουν γονατιστές, μπροστά στην εικόνα της Παναγίας- όχι της Αγίας Τριάδος- να προσεύχονται ολονυχτίς και λαχταρούσα να είμαι εκεί το ξημέρωμα, για να δω από κοντά το θαύμα…

Για πρώτη φορά επισκεφθήκαμε -οικογενειακά – το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας ανήμερα του Αγίου Πνεύματος όταν ήμουν δέκα χρονών. Οδικώς… Καθόμασταν σε ξύλινους μπάγκους, στην καρότσα, μαζί με άλλους χωριανούς, στο φορτηγό που οδηγούσε -με ενθουσιασμό- ο Θόδωρος Ζήκος από την Κορυφή.

Ο αυτοκινητόδρομος δεν έφτανε μέχρι την Αγία Τριάδα και το φορτηγό στάθμευσε κοντά στο παλιό Μοναστήρι των Ταξιαρχών. Εμείς συνεχίσαμε τη διαδρομή με τα πόδια. Από εκείνο, το πρώτο προσκύνημα, θυμάμαι μόνο τον ναό των Ταξιαρχών. Όχι μόνο γιατί ήταν περισσότερο στα μέτρα μου αλλά και γιατί εκεί κοντά συνέβη το θαύμα…

Και αυτό γιατί μέχρι να προσευχηθούμε στην Αγία Τριάδα και να φάμε μαζί με τους άλλους στο γρασίδι, ο μικρός μου αδελφός είχε εξαφανισθεί. Προφανώς, το φορτηγό γι’ αυτόν είχε περισσότερο ενδιαφέρον και έτσι, αφού περιπλανήθηκε κατά το δοκούν, κατόπιν- χωρίς να ενημερώσει κανέναν- κατευθύνθηκε στον προορισμό του.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν πρόλαβαν – τότε- καθόλου να εντυπωθούν στη μνήμη μου ούτε ο ναός της Αγίας Τριάδας, το καθολικό του οποίου χτίστηκε το 1800 από τον πρωτομάστορα Γεώργιο Κούστα από τον Πεντάλοφο- με την συνδρομή των συγχωριανών του μαστόρων- ούτε τα εξαιρετικά λιθανάγλυφα του Μίλιου Ζουπανιοπολίτη  και ούτε , βεβαίως, οι υπέροχες αγιογραφίες του Ηπειρώτη Μιχάλη από τους Χιονιάδες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 1802. Όλα αυτά καταγράφηκαν πολύ αργότερα στη μνήμη μου, και αξιολογήθηκαν ως αδιάψευστες αποδείξεις της ικανότητας με την οποία οι Ζουπανιότες μάστοροι δούλευαν διαχρονικά την πέτρα, και αναδείκνυαν ταυτόχρονα το φυσικό περιβάλλον εντάσσοντας – αρμονικά σ’ αυτό – τα αριστουργήματα της τέχνης τους.

Αλλά την προσευχή, και το θαύμα που έζησα μεσημεριάτικα – όταν εν τέλει βρήκαμε τον αδελφό μου να μας περιμένει υπομονετικά πλάι στο φορτηγό- το θυμάμαι ακόμα…

 

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.