kozan.gr: Γ. Βασιλειάδης: Ο άνθρωπος στη Δ. Μακεδονία που, στη συνείδηση του κόσμου, είναι απόλυτα συνυφασμένος με τον καιρό – Συνέντευξη στο kozan.gr

18 Ιουλίου 2018
17:41
Κανένα σχόλιο

Τα τελευταία χρόνια, ο Γιώργος Βασιλειάδης, είτε από τα τηλεοπτικά μέσα, είτε από το διαδίκτυο παρουσιάζει και παραθέτει τα προγνωστικά του για τις καιρικές συνθήκες της περιοχής. Αποτελεί, για πάρα πολλούς, σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του καιρού, την πρώτη πηγή ενημέρωσης κι αυτό όχι αδίκως, καθώς όλα αυτά τα χρόνια με τις έγκυρες προβλέψεις του, αλλά, κυρίως, με τον επαγγελματισμό που επιδεικνύει στη μελέτη του συγκεκριμένου αντικειμένου, έχει καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του τόσο από την Π.Ε. Κοζάνης, όσο και γενικότερα από την Δ. Μακεδονία. Ο ίδιος μίλησε στο kozan.gr κι απάντησε στις ερωτήσεις που του θέσαμε:

 

1) Πώς και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με την πρόγνωση του καιρού;

Από πολύ μικρός είχα εκδηλώσει κλίση προς τη Γεωγραφία. Πριν πάω δημοτικό ακόμα, ενδιαφερόμουν για τα βουνά της περιοχής, ποιο είναι ψηλότερο και ποιο είναι το όνομα του κάθε ορεινού όγκου, ενώ τα βράδια που τα φώτα των οικισμών ξεχώριζαν μέσα στο σκοτάδι, ρωτούσα τους γονείς μου πιο είναι το κάθε χωριό που φαινόταν. Στο δημοτικό και στη συνέχεια στο γυμνάσιο είχα τη δυνατότητα να μελετήσω και να βρω απαντήσεις στις απορίες που από μικρό παιδί είχα για τα φυσικά φαινόμενα. Ασχολήθηκα τόσο με την παγκόσμια γεωγραφία όσο και με την εγχώρια. Μέσα όμως από την αγάπη μου για την γεωγραφία δεν άργησε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον μου τόσο για την αστρονομία όσο και για την μετεωρολογία. Πριν τελειώσω ακόμα το δημοτικό (σε μια εποχή που η ενημέρωση ήταν δυσεύρετη) εγώ άρχισα να κρατάω ένα πρόχειρο αρχείο θερμοκρασιών στο σπίτι μου. Έπαιρνα μαζί μου ακόμα και θερμόμετρα για να μετράω την θερμοκρασία όταν πήγαινα στο χωριό μου την Άρδασσα. Στο σχολείο τα παιδιά με ρωτούσαν αν θα έχει καλό καιρό ώστε να πάμε εκδρομή ή πότε θα χιονίσει για να κλείσουν τα σχολεία (και άλλα τέτοια ευτράπελα).

2) Πόσο συχνό φαινόμενο είναι να περπατάς στο δρόμο και να σε σταματά κάποιος ζητώντας σου προγνωστικά  για το τι καιρό θα κάνει; Πώς αντιδράς;

Είναι καθημερινό φαινόμενο, υπάρχει κόσμος που πλέον δε μου λέει καλημέρα, το καλημέρα έχει αντικατασταθεί με το τι ώρα θα βρέξει (γέλια). Χαίρομαι και ικανοποιούμαι που μπορώ να πληροφορώ τους συμπολίτες μου για ένα θέμα όπως ο καιρός που επηρεάζει έμμεσα ή άμεσα όλους μας.

3) Είναι απόλυτα φυσιολογικό  – κάποιες φορές – να “πέφτεις” κι έξω στις προβλέψεις σου. Περιέγραψέ μας τα συναισθήματά σου αυτές τις στιγμές; Υπάρχει απογοήτευση ή πλέον  μετά από τόσα χρόνια το θεωρείς ως κάτι που μπορεί να συμβεί.

Απογοήτευση δεν υπάρχει. Κανένας επιστήμονας, προγνώστης ή ακόμα κι επίσημος φορέας δε μπορεί να ισχυριστεί ότι η πρόγνωση του καιρού αποτελεί μια διαδικασία που επιφέρει απόλυτη επιτυχία. Τα μέσα τα οποία είναι διαθέσιμα για να προβεί κανείς σε πρόγνωση καιρού δεν αποτελούν μέρος του φυσικού μηχανισμού ο οποίος παράγει τον ίδιο τον καιρό.

4) Πες μας μια μετεωρολογική πρόβλεψη που θυμάσαι ιδιαίτερα και σ’ έκανε να νιώσεις περήφανος;

Ήταν ένα βράδυ του χειμώνα του 2011 – 2012 όταν δέχτηκα τηλέφωνο από τον κ. Σπύρο Διόγκαρη, τότε διοικητή της τροχαίας Κοζάνης. Ο άνθρωπος αγωνιούσε για την κατάσταση του καιρού εκείνο το βράδυ. Ήταν λίγες μέρες μετά το συμβάν με το κλείσιμο της Εγνατίας οδού από τα ανεμοσούρια στο ύψος της Καλαμιάς. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε εγρήγορση λόγο μιας επικείμενης μεταβολής του καιρού στην Ανατολική ηπειρωτική χώρα. Ο κ. Διόγκαρης και το σώμα της τροχαίας ήταν επί ποδός για μια κακοκαιρία η οποία δεν θα απασχολούσε τη Δυτική Μακεδονία. Την επομένη το πρωί με κάλεσε εκ νέου και μου μετέφερε τους χαιρετισμούς του σώματος για την πρόγνωση που μετέφερα το προηγούμενο βράδυ.

5) Πώς βλέπεις τον καιρό το φετινό καλοκαίρι; Διαφέρει, μέχρι στιγμής, από τα προηγούμενα; Γιατί όσο περνούν τα χρόνια βλέπουμε ολοένα και περισσότερες μεταβολές στον καιρό, όλες τις εποχές;

Το φετινό καλοκαίρι στη Δυτική Μακεδονία δεν παρουσιάζει αξιόλογες διαφορές από άλλες χρονιές. Πάντα κατά τη διάρκεια του θέρους είχαμε εκδήλωση βροχών και καταιγίδων – κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό τόσο για την εποχή όσο και για την περιοχή – είναι αδύνατο να αποδοθεί εκτίμηση του καιρού για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, πάντως φαίνεται για την ώρα πως η αστάθεια δε θα αργήσει να ξανά εκδηλωθεί. Αν κάτι με ανησυχεί περισσότερο αυτό είναι η τάση μείωσης του υετού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι χειμώνες γίνονται ολοένα και πιο ξηροί και πιο θερμοί. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επίσης τείνουν προς αύξηση της εμφάνισης τους. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έχει αποδώσει ως αίτιο των παραπάνω φαινομένων την «Κλιματική Αλλαγή».

6) Ποια είναι τα στοιχεία τα οποία συγκροτούν έναν καλό μετεωρολόγο;

Αν και δεν είμαι μετεωρολόγος η δουλειά μου δε διαφέρει από αυτή του μετεωρολόγου. Εκτιμώ πως η ένταση γνώσης αποτελεί ένα βασικό χαρακτηριστικό γνώρισμα σε ένα άτομο που ασχολείται με θέματα όπως η πρόγνωση του καιρού. Ένταση γνώσης τόσο στη γεωγραφία, όσο και στη φυσική της ατμόσφαιρας.

7) Τι μας επιφυλάσσει ο καιρός για τον φετινό χειμώνα. Μπορεί να γίνει πρόβλεψη, βάσει κάποιων στοιχείων, από τόσο νωρίς;

Δεν είναι λίγοι οι φορείς στο εξωτερικό που εδώ και χρόνια επιδίδονται σε μακροχρόνιες εκτιμήσεις, αποδίδοντας μια γενικότερη τάση του καιρού σε μεγάλες γεωγραφικές ενότητες. Η παραπάνω προσέγγιση δεν αποτελεί πρόγνωση, αλλά απόδοση μιας γενικότερης τάσης. Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να εκτιμήσω πως μπορεί να πάει ο ερχόμενος χειμώνας. Η δουλειά μου περιορίζεται στην εκτίμηση του καιρού των επόμενων 5 ημερών και την προσέγγιση της τάσης αυτού για τις επόμενες 2 εβδομάδες το πολύ.

8) Τέλος, μια ερώτηση λίγο διαφορετική. Τι άποψη έχεις για τους φημολογούμενους αεροψεκασμούς;

Είναι γνώρισμα της εποχής μας. Η έλλειψη γνώσεων, η έλλειψη εμπιστοσύνης καθώς και η δυνατότητας ψηφιακής κοινωνικής δικτύωσης μιας μεγάλης μερίδας πληθυσμού που διαθέτουν τις παραπάνω δύο ελλείψεις, έχει ως αποτέλεσμα την διόγκωση του φαινομένου της συνομωσιολογίας ως απόρροια μιας εσωστρεφούς κοινωνικής εμπιστοσύνης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το άρθρο του Φυσικού – Μετεωρολόγου Σταύρου Ντάφη http://meteovolos.gr/Contrails.pdf

kozan.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.