Με βάση τα αποθέματα των κοιτασμάτων των λιγνιτικών πεδίων που τροφοδοτούν τον ΑΗΣ, η περιβαλλοντική του αναβάθμιση με ιδιωτικά κεφάλαια θα εξασφάλιζε την παράταση της λειτουργίας του τουλάχιστον μέχρι το 2030 – 2032

Η ΓΕΝΟΠ έχει εκφράσει και επίσημα τη θετική της στάση στην προοπτική σύμπραξης της ΔΕΗ με ιδιώτες για την περιβαλλοντική αναβάθμιση των λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου, και επομένως την παράταση της διάρκειας λειτουργίας τους.
Αυτό αναφέρουν στο World Energy News πηγές των συνδικαλιστών, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής της ΓΕΝΟΠ προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, όπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση εκπνοή των 17.500 ωρών λειτουργίας τόσο για τον ΑΗΣ Αμυνταίου όσο και τον ΑΗΣ Καρδιάς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνεχής λειτουργία των δύο ΑΗΣ μέσα στο 2018 δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η επιχείρηση επιχειρεί να εξωθήσει εμμέσως προς απόσυρση τα έξι συνολικά εργοστάσια, ώστε να δημιουργήσει «χώρο» στις προς παραχώρηση μονάδες στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη και έτσι να τις κάνει πιο ελκυστικές στους υποψήφιους επενδυτές.
Κι αυτό γιατί οι δύο ΑΗΣ όχι απλώς «χωράνε» στο ηλεκτρικό παραγωγικό δυναμικό, μαζί με τις προς πώληση μονάδες, αλλά είναι απαραίτητοι για να μην τεθεί σε πραγματικό κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.
Επομένως, επισημαίνουν πως κάθε άλλο παρά προσχηματικοί είναι οι λόγοι που οι έξι μονάδες έχουν «γράψει» αρκετές ώρες λειτουργίας μέσα στη φετινή χρονιά. Μάλιστα, όπως συμπληρώνουν χαρακτηριστικά, αν μέσα στην τρέχουσα δεκαετία δεν είχε ανακοπεί η αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της οικονομικής κρίσης, τότε το πρόβλημα θα είχε ανακύψει αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Αναγκαία η αναβάθμιση του Αμυνταίου

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την αύξηση της λειτουργίας των μονάδων της Καρδιάς (και κυρίως των μονάδων 3 και 4) στις 32.000 ώρες, μέχρι την έναρξη της Πτολεμαΐδας 5, υποστηρίζουν πως είναι επιτακτική η επέκταση της διάρκειας «ζωής» των δύο μονάδων του Αμυνταίου, μέσω της περιβαλλοντικής της αναβάθμισης.

Μία επέκταση που, όπως αναγνωρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, είναι αδύνατον να γίνει με κεφάλαια της ΔΕΗ και, κατά συνέπεια, θα «περάσει» από ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αποτελεί έναν βασικό λόγο που η ΓΕΝΟΠ διάκειται θετικά στο ενδεχόμενο η επιχείρηση να αξιοποιήσει γι’ αυτό τον σκοπό τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και οι οποίες, προέρχονται από την κοινοπραξία Κοπελούζου – Shenhua (νυν China Energy), την εταιρία Μυτιληναίος, τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Intrakat.

Μία τέτοια σύμπραξη, με βάση τα αποθέματα των κοιτασμάτων των λιγνιτικών πεδίων που τροφοδοτούν τον ΑΗΣ, θα εξασφάλιζαν την παράταση λειτουργίας των μονάδων τουλάχιστον μέχρι 2030-2032.

Όπως συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι, με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίζονταν παράλληλα τα προβλήματα βίαιης αποβιομηχάνισης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, που θα προκαλούσε το άμεσο κλείσιμο των μονάδων.

Επίσης, θα εξασφάλιζε ότι, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα δεν θα γίνει βίαια, πλήττοντας τις τοπικές κοινωνίες.

«Η μετάβαση δεν μπορεί να γίνει με χιλιάδες ανέργους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr