Απαντώντας σε ερώτηση του kozan.gr αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, ο Διοικητής Γιώργος Χιωτίδης, επεσήμανε πως ο καταγγέλλων: «Ορμώμενος από πολιτικά κίνητρα έκανε τη φασαρία που έκανε», ενώ υπογράμμισε πως το νοσοκομείο «και σεντόνια έχει και κουρτίνες έχει, και τρόφιμα έχει και φάρμακα έχει, και γιατρούς πάρα πολλούς έχει, και νοσηλευτές έχει κ.ο.κ. (…) Υπάρχει ένα έργο το οποίο προσφέρεται». Ενώ τόνισε πως «η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί [σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ] και κανένας με στοιχεία δεν μπορεί να τεκμηριώσει το αντίθετο».

Δείτε αναλυτικά όσα ανέφερε στη συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα 2/11, στο kozan.gr:

Ν.Χ.: Προσφάτως πραγματοποιήθηκαν καταγγελίες για ελλείψεις σε σεντόνια και κουρτίνες σε θαλάμους ασθενών. Ποια είναι η κατάσταση; Υπάρχουν ελλείψεις και πού;


Γ.Χ.:Οι κουρτίνες λείπουν και στο σπίτι σου όταν τις ξεκρεμάς για να τις πλύνεις. Μπορεί να συμβεί για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μην υπάρχει σε ένα παράθυρο μία κουρτίνα.

Ν.Χ.:Η καταγγελία που υπήρξε από αναγνώστη στο kozan.gr ήταν πολύ συγκεκριμένη.

Γ.Χ.: Την καταγγελία επειδή την ψάξαμε και θα υπάρξει απάντηση ως προς αυτό, δηλαδή πήραμε μαρτυρίες από τον κόσμο που έχει εμπλακεί, ήταν κάτι που έγινε σκοπίμως από τον εν λόγω διαμαρτυρόμενο, για να δημιουργηθεί ντόρος και για λόγους καθαρά πολιτικούς. Από πολιτικά κίνητρα ορμώμενος έκανε τη φασαρία που έκανε διότι εκείνη την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε, υπήρχε μια σειρά από κρεβάτια που δεν είχαν ασθενείς. Θα μπορούσε δηλαδή η νοσηλεύτρια να ξεστρώσει ένα κρεβάτι και τα καινούρια σεντόνια να τα πάει στην συγκεκριμένη ασθενή. Διαπιστώθηκε ότι οι αποθήκες μας είχαν σεντόνια.

Σε ό,τι αφορά την αλλαγή, νομίζω ότι ούτε ως προς αυτό υπήρξε καθυστέρηση γιατί κάποια στιγμή οι ίδιοι οι συγγενείς ζήτησαν να μην γίνει αλλαγή στα σεντόνια της συγκεκριμένης ασθενούς [για ιατρικούς λόγους οι οποίοι εσκεμμένα παραλείπονται στο ρεπορτάζ στο πλαίσιο της προστασίας των προσωπικών δεδομένων]. Εν πάση περιπτώσει ήταν μια επί τούτου φασαρία με καθαρή πολιτική σκοπιμότητα. Διότι το να μιλάς άσχημα για τον διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής, τον διοικητή του νοσοκομείου, το νοσηλευτικό προσωπικό, τους γιατρούς της Παθολογικής Κλινικής… Θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί στην προϊσταμένη του τμήματος, να της ζητήσει σεντόνια [γιατί είναι απαραίτητα] και από τη στιγμή που δεν θα υπήρχε ανταπόκριση από την προϊσταμένη ή την υπεύθυνη νοσηλεύτρια σε εκείνη τη βάρδια, να απευθυνθεί στη διοίκηση. Δεν έκανε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Πιάστηκε από ένα γεγονός, το οποίο από ότι φαίνεται δεν έγινε έτσι όπως περιγράφεται από τον ίδιο, προκειμένου να δημιουργήσει φασαρία και ντόρο.

Ν.Χ.: Άρα έχει σεντόνια το νοσοκομείο;

Γ.Χ.: Φυσικά και έχει. Και σεντόνια έχει και κουρτίνες έχει, και τρόφιμα έχει και φάρμακα έχει, και γιατρούς πάρα πολλούς έχει, και νοσηλευτές έχει κ.ο.κ. Μην ξεχνάτε ότι τα δύο νοσοκομεία σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, εξυπηρετούν 220 χιλιάδες περιπτώσεις σε ετήσια βάση, κάνουν χιλιάδες χειρουργεία, δέχονται χιλιάδες ανθρώπους στα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών και εξυπηρετούν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, κάνουν στην κυριολεξία εκατομμύρια αιματολογικές, μικροβιολογικές και άλλες εξετάσεις. Υπάρχει ένα έργο το οποίο προσφέρεται. Και ότι το έργο αυτό είναι καλό φαίνεται από το πλήθος των γραπτών καταγγελιών, που είναι ελάχιστες -γιατί προφορικές διαμαρτυρίες υπάρχουν πάρα πολύ συχνά- και έχουν μία φθίνουσα πορεία δηλαδή είναι όλο και λιγότερες. Αντίθετα, είναι περισσότερα τα συγχαρητήρια τα οποία δεχόμαστε. Δεν θέλουμε βέβαια να περιγράφουμε την κατάσταση ως ιδανική, αλλά πάντα τα πράγματα είναι συγκριτικά. Αν συγκρίνεις τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας με το τέλειο το οποίο ενδεχομένως μπορεί να υπάρχει στη Νορβηγία, προφανώς υστερούμε. Εάν συγκρίνεις όμως το πώς ήταν τα νοσοκομεία πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια με το πώς είναι σήμερα, η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί και κανένας με στοιχεία δεν μπορεί να τεκμηριώσει το αντίθετο.

Νατάσα Χατζηγεωργίου

Διαβάστε την καταγγελία αναγνώστη στο kozan.gr για τις συνθήκες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της νοσηλείας συγγενικού του προσώπου στο Μαμάτσειο νοσοκομείο Κοζάνης