Ερωτηθείς για τη δημιουργία ενός Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των πολιτών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, πρόταση η οποία πολλάκις έχει τεθεί από πολιτικούς παράγοντες της περιοχής ως λύση για τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας, ο Διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Γιώργος Χιωτίδης, επεσήμανε πως «Υπάρχει μία κατασπατάληση πόρων από την ύπαρξη πέντε νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και αυξημένες δαπάνες για να συντηρηθούν πέντε διαφορετικές εγκαταστάσεις». «Θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις (… ) σε ένα από όλα τα [υπάρχοντα] νοσοκομεία».

Αναλυτικά ο κ. Χιωτίδης υπογράμμισε πως «Ένα νοσοκομείο που θα είχε τη δυνατότητα να κάνει κάποιες νευροχειρουργικές επεμβάσεις, να περνά βηματοδότες στους ασθενείς, να κάνει κάποιες καρδιολογικές επεμβάσεις και να έχει και κάποιες ειδικότητες που συνάδουν με τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα… Θα μπορούσαν αυτές οι ειδικότητες να υπάρχουν σε ένα οποιοδήποτε νοσοκομείο της Δυτικής Μακεδονίας και επειδή οι αποστάσεις πια έχουν ελαχιστοποιηθεί, να δέχονται οι πολίτες υπηρεσίες εκεί. Τώρα είναι αλήθεια πως υπάρχει μία κατασπατάληση πόρων θα έλεγα από την ύπαρξη πέντε νοσοκομείων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και αυξημένες δαπάνες για να συντηρηθούν πέντε διαφορετικές εγκαταστάσεις. Εάν τα νοσοκομεία ήταν λιγότερα και πιο μεγάλα, θα ήταν καλύτερα. Αλλά πρέπει να πάμε στους σχεδιασμούς που έχουν επισυμβεί εικοσιπέντε χρόνια πριν. Τώρα δεν μπορεί να αλλάξει η κατάσταση»

Κλείνοντας ο Διοικητής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης τόνισε πως «Η άποψή μου είναι ότι θα μπορούσαν κάποιες ειδικευμένες κλινικές να υπάρχουν μόνο σε ένα νοσοκομείο και όχι σε όλα, γιατί ουσιαστικά λέμε ότι έχουμε για παράδειγμα ορθοπεδικές κλινικές σε όλα τα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά δεν είναι όλες αυτές οι κλινικές καλά στελεχωμένες και ούτε αναλαμβάνουν όλα τα περισταστικά. Θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν όλες οι δυνάμεις, και αυτές οι κλινικές να υπάρχουν σε ένα από όλα τα νοσοκομεία. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει σε ποιο. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι οι άνθρωποι όταν εισάγονται στο νοσοκομείο να δέχονται τις υπηρεσίες που πρέπει και να επιστρέφουν υγιείς στην κοινωνία.»

Νατάσα Χατζηγεωργίου