Ελαιοκράμβη σε Κοζάνη & Πτολεμαΐδα: Πώς πήγε φέτος η συγκεκριμένη καλλιέργεια

4 Νοεμβρίου 2018
22:47
Κανένα σχόλιο

 

Μοιρασμένη δείχνει η εικόνα και στη Δυτική Μακεδονία, όπου η καλλιέργεια έχει επεκταθεί τα τελευταία τρία χρόνια. Όπως μας ανέφερε ο γεωπόνος Γιώργος Τρύφων, «πέρσι μπήκαν περισσότερα στρέμματα αλλά πολλά δεν αλωνίστηκαν. Φέτος, όσα έχουν φυτρώσει δείχνουν ότι θα φτάσουν το αλώνισμα με καλές αποδόσεις. Στην Πτολεμαΐδα για παράδειγμα, είναι σπαρμένα γύρω στα 15.000 στρέμματα, που σε μεγάλο βαθμό πάνε καλά. Ο κόσμος ρίσκαρε που έσπειρε, αλλά φαίνεται να του βγαίνει το ρίσκο μέχρι στιγμής. Στην Κοζάνη εκτιμώ ότι η περσινή κακή χρονιά δεν βοήθησε ώστε να μπουν περισσότερα στρέμματα, ίσως είναι και μειωμένα σε σχέση με πέρσι. Πάντως είναι μια δύσκολη καλλιέργεια. Επίσης, φέτος βλέπουμε εχθρούς που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια». Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Χρηστίδης, γεωπόνος από την Πτολεμαΐδα, μας είπε ότι «λόγω έλλειψης βροχών υπάρχουν αρκετά ξηρικά χωράφια που παρατηρήσαμε να έχουν πρόβλημα στο φύτρωμα. Στην Κοζάνη, για παράδειγμα, υπάρχουν αυτήν τη στιγμή ξηρικά χωράφια με φύτρωμα στο 50%. Εκεί τα φυτά μπορεί να πάνε και για ζωοτροφή».

Πηγή ypaithros.gr

Γενικά στοιχεία

Η ελαιοκράμβη είναι ένα ετήσιο, C3 φυτό που ανήκει στην οικογένεια Cruciferae και πιθανότατα κατάγεται από την περιοχή της Μεσογείου. Το γένος Brassica περιλαμβάνει την ελαιοκράμβη (B. napus) και τα είδη B. rapa, B. carinata, B. nigra και B. oleracea. Το περισσότερο διαδεδομένο είδος είναι το B. rapa που παρουσιάζει εξάπλωση από τη Βόρεια Ευρώπη έως την Κίνα και την Κορέα. Η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης σήμερα παρουσιάζει παγκόσμια εξάπλωση με κυριότερες χώρες παραγωγής την Ινδία, την Κίνα, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Πακιστάν, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αγγλία. Στην Ευρώπη, η καλλιέργεια της ελαιοκράμβης ξεκίνησε στα μέσα του 15ου αιώνα και σήμερα καταλαμβάνει έκταση περίπου 50.000.000 στρέμματα με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία να καλύπτουν το 85% της συνολικής έκτασης. Στην Ελλάδα, η ελαιοκράμβη καλλιεργείται σε μικρές πειραματικές εκτάσεις για την αξιολόγηση της ως ενεργειακό φυτό.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.