Εδώ και μία εβδομάδα, έχει γίνει πολύς λόγος για τα έγγραφα που πάνε κι έρχονται, καθώς και για τις «διερευνητικες» που αφορούν το Στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη και την Δομή μεταναστών που σχεδιάζει το Υπουργείο Μεταναστευτικης Πολιτικής μαζί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κι επειδή όλοι μας μπερδευτηκαμε, ας πάρουμε τα πράγματα ένα – ένα και με απλά λόγια ως απλοί πολίτες να τα εξετάσουμε. Ξέρετε πως ποτέ δεν χαιδεψα αυτιά, και πάντα από δω λέγονται αλήθειες και μόνο. Το Στρατόπεδο φίλοι μου «Μιλτιάδης Πόρτης» είχε στοχοποιηθει από το 2012 όταν τότε η Δήμαρχος Παναγιώτα Ορφανιδου και οι Συνεργάτες της, είχαν δεχτεί και συμφωνήσει με τον τότε Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοιδη.

42 Μέρες χρειάστηκαν για να αποτραπεί η δημιουργία του, χάρη στον Αγώνα που έκαναν οι Πολίτες της Νεάπολης. 42 μέρες και νύχτες στο Στρατόπεδο Σκοπιά. Οι περισσότεροι γνωρίζετε όπως γνωρίζετε και την παρουσία μου εκεί ως μέλος της Επιτροπής Αγώνας. Βλεπετε από τότε ήμουν «ρατσίστρια» και «Φασιστρια» όπως με χαρακτηρίζει ο Καραμπατζιας, γιατί από εκεί με γνωρίζει. Τότε, σταμάτησαν τα σχέδια της Κυβέρνησης και μάλιστα είχε κριθεί και τότε ως ακατάλληλο. Μάλιστα είχαν υποσχεθεί οι Άρχοντες του τόπου μας, συμπολιτευση κι αντιπολίτευση ότι θα έκαναν ενέργειες προς το Υπουργείο να δοθεί το Στρατόπεδο στον Δήμο.

Έξι χρόνια πέρασαν και κανένας τους δεν έκανε ΚΑΜΜΙΑ ενέργεια. Και τους προκαλώ να μας δείξουν ένα έγγραφο αν έκαναν ποτέ για να παραχωρηθεί το Στρατόπεδο στον Δήμο, και στη Νεάπολη. Γιατί αν είχε γίνει, δεν θα είχαμε συνέχεια αυτή την ανασφάλεια. Κι ερχόμαστε στο τώρα. Αυτόν τον χρόνο έγιναν τρεις ενοχλήσεις από την πλευρά και των δύο Υπουργείων που προανέφερα. Η μία τον Μάρτιο, η άλλη τον Ιούνιο και η τρίτη τώρα. Στις δύο προηγούμενες είχαμε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία Δομή. Μάλιστα ο Δήμαρχος τον Ιούνιο με τον Περιφερειάρχη κο Καρυπιδη και τον Αντιδήμαρχο Νεάπολης κο Τσαρτσαμπαλιδη επισκέφτηκαν τον Υπουργό κο. Βίτσα και πήραν την διαβεβαίωση αυτή. Πως όμως; Γραπτά ; Όχι βέβαια… Προφορικά!!! Πάντα οι εγγυήσεις Προφορικά. Δεν υπάρχει καμία μα καμία γραπτή δέσμευση ότι το Στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη δεν θα γίνει Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών. Και πάμε στο δια ταύτα. Γιατί τόση εμμονή τα Υπουργεία για το Στρατόπεδο της Νεάπολης; Είμαι σίγουρη ότι αν «κάποιοι» δεν το σκαλούσαν για δικό τους όφελος, κάτω στην Αθήνα ούτε καν ξέρουν κατά που πέφτουμε. Κι αυτό φαίνεται εξάλλου γιατί επί χρόνια όλες οι Κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει την περιοχή μας. Μήπως γιατί κατά καιρούς «μετέφεραν» κάποιοι ότι είμαστε φιλόξενοι, ότι μπορούμε να φιλοξενησουμε 100 με 200 ατομα και μάλιστα σε σπίτια εγκατελημενα, επειδή άδειασαν τα χωριά μας. Και μιλάμε πάντα για το Άνω ΒΟΪΟ γιατί για την Σιάτιστα δεν έγινε ποτέ λόγος (και καλώς δεν έγινε). Μήπως άνοιξε η Δημοτική Αρχή τον «Ασκό του Αιόλου» με την επιμονή να φιλοξενήσει ασυνόδευτα πρισφυγγοπουλα; Μήπως με κάτι «ύποπτα» γκάλοπ και δημοσιεύματα κάποιου Πολιτιστικού Συλλόγου της Περιοχής μας, και την μηδαμινή αντίσταση σ αυτά, τα Υπουργεία πήραν το μήνυμα ότι η Περιοχή τους θέλει; Και να φτάσω στο τελευταίο και ουσιαστικοτερο όπου κακά τα ψέματα δεν μας φταίει ούτε ο Πεντάλοφος, ούτε το Τσοτύλι, ούτε η Σιάτιστα. Μας φταίει η ίδια η Νεάπολη.

Μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων ΘΕΛΟΥΝ τους μετανάστες γιατί υπολογίζουν στην Ανάπτυξη. Γιατί έχουν ανοικιαστα τα διαμερίσματά τους, γιατί βλέπουν να κλείνουν τα μαγαζιά τους, γιατί θέλουν εργατικά χέρια στις καλλιέργειες και για πολλούς άλλους οικονομικούς λόγους. Και μάλιστα οι φωνές αυτές ολοένα και δυναμώνουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός Συμπολίτη μας πολύ γνωστού στο ΒΟΪΟ, που πριν τρεις ή τέσσερις μήνες σε καφέ στη Νεάπολη, μου είπε επί λέξη :»5-10 αλήτες σταματήσατε την ανάπτυξη στη Νεάπολη και στο ΒΟΪΟ αντιδρώντας για το Στρατόπεδο μεταναστών. Την επόμενη φορά, δεν θα το επιτρέψω.» Υπάρχουν και μάρτυρες γι αυτή την ομολογία. Και τώρα ο ίδιος «σκίζει τα ιματια του» για να μην γίνει. Εκλογές βλέπετε. Το όνομά του δεν θα το αποκαλύψω ποτέ, φτάνει που το ξέρω εγώ κι αυτός, όπως και κάποιοι άλλοι.

Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου η δημιουργία Δομής Μεταναστών στο Στρατόπεδο είναι σύμφωνα με τα έγγραφα και πληροφορίες, δεδομένη. Το θέμα είναι εμείς τι κάνουμε.Το τι λέει ο Δήμαρχος, ο Περιφερειάρχης, οι δήθεν Δικοί μας, δεν μας αφορά. Αυτοί παίζουν το δικό τους πολιτικό παιχνίδι και μας έχουν δείξει ότι δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για την εκλογή τους και τα δικά τους συμφέροντα. Γι αυτό και φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση ερήμωσης,οικονομικης εξαθλίωσης, μετανάστευσης προς ξένα κράτη των πολιτών, της Νεάπολης κι όλου του Βοΐου. Γιατί αν ενδιαφέρονταν όλοι αυτοί για το τόπο μας, θα έκαναν και κάτι για να σωθεί.

Γράφει η Τσικρελη Τραϊανή, διαχειρίστρια της σελίδας στο facebook Νεάπολη εν οίδα ότι