Αρχιερατικός Εσπερινός και χειροθεσία πρωτοπρεσβυτέρου στην ι. πανήγυρη του Ταξιάρχη Μιχαήλ Βαθυλάκκου (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

10 Νοεμβρίου 2018
19:47
Κανένα σχόλιο

Αρχιερατικός Μέγας Εσπερινός με Αρτοκλασία και χειροθεσία πρωτοπρεσβυτέρου τελέστηκαν (7-11-2018) στην ιερά πανήγυρη του Ιερού Ενοριακού Ναού Ταξιάρχη Μιχαήλ Βαθυλάκκου. Ακολούθησε ανήμερα της εορτής η Θεία Λειτουργία.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος. Συμμετείχαν στις Ακολουθίες και περιστοίχισαν τον Σεβασμιώτατο στον Εσπερινό, οι πατέρες: αρχιμ. Αυγουστίνος Μύρου ιεροκήρυκας, αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, αρχιμ. Θεόκλητος Μπασιάς (Πετρανά), πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός Α.Π.Β., πρωτοπ. Θωμάς Παπαδημητρίου αρχιερατικός Α.Π. Κρόκου, οικον. Νικόλαος Τσιπλακάκης (Βαθύλακκος), πρεσβ. Λάζαρος Ζυγούρης (Καστανιά), πρεσβ. Νικόλαος Κανταρτζής (Μεσιανή-Κουβούκλια).

Ο Σεβ. κ. Παύλος διάβασε τα 3 Αναγνώσματα του Εσπερινού (Ιησού του Ναυή, Κριτών και Δανιήλ) και κήρυξε το θείο λόγο με αναφορά στο ‘’Στώμεν καλώς’’ του Ταξιάρχη Μιχαήλ, που σταμάτησε την περαιτέρω πτώση των αγγελικών Δυνάμεων από τον εκπεσόντα Εωσφόρο και εξήγησε το χωρίο από το γ’ Ανάγνωσμα: ‘’και εγώ εξεπορευόμην, και ο άρχων των Ελλήνων ήρχετο’’ (Δανιήλ, 10,21). Κι όταν εγώ θα φεύγω, θα έρθει ο αρχηγός των Ελλήνων.

Στο τέλος της Αρτοκλασίας ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος κάλεσε από τη χορεία των πατέρων τον οικον. π. Νικόλαο Τσιπλακάκη εφημέριο Βαθυλάκκου, επαίνεσε την εργατικότητά του, το ενδιαφέρον και την αφοσίωσή του στην Ενορία Βαθυλάκκου και τον χειροθέτησε πρωτοπρεσβύτερο. Πατέρες και εκκλησίασμα αναφωνήσαμε το ‘’άξιος!’’ στον νέο πρωτοπρεσβύτερο και του ευχηθήκαμε καλή διακονία.

Στα δύο αναλόγια έψαλαν χοροί ψαλτών, υπό τον πρωτοψάλτη Βασίλειο Αβραμίδη (δεξιό αναλόγιο) και υπό τον πρωτοψάλτη Μιλτιάδη Ηλιάδη (αριστερό αναλόγιο). Διακονητές στο Ιερό ο Βασίλης Ποτουριάδης και ο Παναγιώτης Μαργαρίτης.

Ο ι. Ναός στον Εσπερινό ήταν κατάμεστος από πιστούς από το Βαθύλακκο και τις γειτονικές Ενορίες, Μεσιανής-Κουβουκλίων, Ροδίτη, Λευκάρων, Νεράιδας, Σερβίων, Καστανιάς, Πλατανορέματος, Ίμερας-Αύρας, Βελβεντού, Πετρανών, Πρωτοχωρίου, Σπάρτου, Σταυρωτής.

Από την τοπική Αυτοδιοίκηση ο αντιδήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Θεόδωρος Κυριακίδης και ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βαθυλάκκου Στυλιανός Ελευθεριάδης.

Παρόντες στον Εσπερινό ήταν και πολλοί μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου περιοχής Βαθυλάκκου.

Η φράση ‘’ο άρχων των Ελλήνων’’ (στο γ’ Ανάγνωσμα του Εσπερινού) από το βιβλίο του Δανιήλ της Παλαιάς Διαθήκης είναι η ρίζα της ιστορικής συνέχειας και απόδειξης για την ελληνικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Μακεδονίας μας, που την αγνοούν μάλλον ή την παραχαράσσουν – όσοι, γείτονες ή και δικοί μας – εθελοτυφλούντες στην ιστορία και στην επιστήμη και απονέμουν – εκχωρούν το ελληνικό όνομα Μακεδονία (με ό,τι αυτό περιέχει) στο γειτονικό βόρεια της Μακεδονίας μας κράτος των Σκοπίων.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαρακτήρισε την εκχώρηση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια ‘’πράξη ιστορικής ήττας και εθνικής μειοδοσίας, … η μεγάλη ντροπή που θα μας στιγματίζει για πάντα’’.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Μιττεράν για το ίδιο ακριβώς ζήτημα είχε δηλώσει τότε: ‘’Τα Σκόπια ναι, έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Έχουν δικαίωμα όμως να επιλέξουν οποιοδήποτε όνομα, αλλά, όχι το Μακεδονία’’!

Αρμόδιοι ξένοι επιστήμονες που γνωρίζουν ιστορία όπως ο Stefan Troebst, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, πολιτιστικής ιστορίας Ανατολικής Ευρώπης με ειδίκευση στην ΠΓΔΜ, θεωρεί ‘’ακατανόητη από ελληνικής σκοπιάς την αποδοχή του ονόματος ‘’Βόρεια Μακεδονία’’ για το μόρφωμα των Σκοπίων’’ και επισημαίνει: ‘’Αν υπάρχει μια βόρεια Μακεδονία, γίνεται η υπόθεση ότι υπάρχει και μια νότια. Αυτό εγείρει το ερώτημα κατά πόσο και οι δύο ‘’πηγαίνουν πακέτο’’ και πρέπει κατά κάποιον τρόπον να ενωθούν ανάλογα’’!!!

Ο Στάθης Σ. (Ποντίκι 25/10/18) επί του θέματος γράφει: ‘’Όχι μόνον θα λέγεται Μακεδονία σκέτο, το κράτος των FYROMένιων, αλλά και όταν αποκαλείται Βόρεια Μακεδονία θα παραπέμπει σε κάποια Νότια (μάλλον αλύτρωτη), οι δε κάτοικοι του κατασκευασμένου αυτού κράτους θα λέγονται Μακεδόνες, τελεία και παύλα…’’.

Εύλογο το ερώτημα: Οι Πρέσπες είναι εθνική γραμμή ή εθνικό Βατερλό;

Η ι. πανήγυρη του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Βαθύλακκο ολοκληρώθηκε στις 8-11-2018 με τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία.

‘’Των νοερών Δυνάμεων Αρχιστράτηγοι, οι παρεστώτες απαύστως, τω δεσποτικώ θρόνω, πρεσβεύσατε προς Κύριον, ειρήνην τω κόσμω δωρήσασθαι, και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος’’. (α’ τροπάριο της Λιτής, ήχος α’).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

10-11-2018

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.