Ανακοίνωση της ΔΕΗ με αφορμή το δικαστήριο για το εξασθενές Χρώμιο την Τρίτη 13 Νοεμβρίου στην Κοζάνη: “Σχετικά με το θέμα του εξασθενούς χρωμίου η ΔΕΗ πρότεινε και προτείνει, την προσφυγή, με δαπάνη της, σε έγκριτο Επιστημονικό Οργανισμό, κοινής αποδοχής”

12 Νοεμβρίου 2018
08:06

Σχετικά με το θέμα του εξασθενούς χρωμίου, το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα εξ αιτίας της επικείμενης δίκης, η ΔΕΗ απευθύνεται στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, με τους οποίους τη συνδέουν από 10ετίες, και θα συνεχίσουν για πολλά χρόνια ακόμη, ακατάλυτοι δεσμοί, και τους διαβεβαιώνει ότι η ύπαρξη του εξ ασθενούς χρωμίου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την παραγωγική της δραστηριότητα.

Αντίθετα όπως έδειξε η μελέτη του Ε.Μ. Πολυτεχνείου την οποία παρήγγειλε η ΔΕΗ, και για την οποία δεν ήταν δυνατό να υπάρξει καμία υπαγόρευση για απόκλιση από την επιστημονική δεοντολογία, η ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σε ορισμένες περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας, όπως άλλωστε και στο Λουτράκι, στην Εύβοια, στη Βεργίνα και αλλού οφείλεται στη φύση των πετρωμάτων.

Παρά ταύτα, και δεδομένου ότι με παραγγελία της ΔΕΥΑ Κοζάνης υπάρχει μελέτη καθηγητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με διαφορετικά συμπεράσματα, η ΔΕΗ, σεβόμενη απολύτως τις όποιες ανησυχίες των πολιτών της Περιοχής, πρότεινε και προτείνει, την προσφυγή, με δαπάνη της, σε έγκριτο Επιστημονικό Οργανισμό, κοινής αποδοχής ο οποίος θα διερευνήσει και θα μελετήσει το θέμα, ώστε να οδηγηθούμε σε κοινά συμπεράσματα, προϋπόθεση για τη διευθέτηση του θέματος.

13 σχόλια

  • Η ΔΕΗ είναι και θα είναι ο ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΣ των ωφελειών στην βάση των παράπλευρων απωλειών πάντοτε τι δεν ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ανόητε πολίτη; Ο πολίτης όμως που με την περιουσία του και την υγεία του συνέβαλε στην διαρκεια αυτών των ωφελειών δεν ωφελήθηκε ποτέ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;

    • Ε όχι και δεν ωφελήθηκε που αποζημίωσαν τον κάθε πληττόμενο είτε με πρόσληψη είτε με δεκάδες εκατομμύρια για απαλλοτριώσεις..Γι αυτό κανένας δεν θέλει την συρρίκνωση της ΔΕΗ γιατι θα χαθεί η αγελάδα με το γάλα!

  • Η ΔΕΗ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΤΕ
    ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΑΣΕ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΦΟΡΟ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΩΝ ΟΡΥΧΕΙΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ.

    • Επειδή υιοθετείς την καραμέλα της ΔΕΥΑΚ (φαντάζομαι όχι χωρίς όφελος) μάθε ότι
      ΟΥΤΕ ο υδροφόρος ορίζοντας έχει περιορισθεί λόγω ΔΕΗ όπως έχει αποδειχθεί με απόφαση δικαστηρίων. Για την ακρίβεια κανένας περιορισμός υδροφόρου ορίζοντα δεν υπάρχει σήμερα.

      ΟΥΤΕ το εξασθενές χρώμιο μπορεί να οφείλεται στην ΔΕΗ. Βασικά ζητήματα χημείας και γεωλογίας.

      ΟΛΑ τα άλλα, είναι για να φαίνονται κάποιοι ότι κάνουν κάτι.

  • Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) ολοκλήρωσε πρόσφατα το Ερευνητικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Ορυκτολογική-ορυκτοχημική, πετρολογική και γεωχημική συσχέτιση της παρουσίας βαρέων μετάλλων, με έμφαση στο χρώμιο, τους γεωλογικούς σχηματισμούς (υπερβασικά πετρώματα,λιγνίτης, ενδιάμεσα στείρα) και τα προϊόντα καύσης του λιγνίτη (ιπτάμενη τέφρα), με την ποιότητα των υπόγειων και επιφανειακών νερών στα λιγνιτικά πεδία της λεκάνης Σαριγκιόλ», που εκπόνησε το Εργαστήριο Ορυκτολογίας-Πετρολογίας-Κοιτασματολογίας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών.

    Αντικείμενο του Ερευνητικού Προγράμματος ήταν η μελέτη του βαθμού αλληλεπίδρασης φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων, στα υδροχημικά χαρακτηριστικά των υπόγειων και επιφανειακών υδροφορέων, στη λεκάνη Σαριγκιόλ (περιοχή Πτολεμαΐδας – Κοζάνης), κυρίως ως προς την παρουσία εξασθενούς χρωμίου και άλλων βαρέων μετάλλων.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση τα αποτελέσματα της πληρέστατης και εμπεριστατωμένης έρευνας, προκύπτει ότι:

    – Οι αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου (και συνεπώς εξασθενούς χρωμίου) στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ, είναι το σύνθετο συνδυαστικό αποτέλεσμα της επίδρασης φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων στην ευρύτερη περιοχή.

    – Οι φυσικοί παράγοντες (γεωγενής ρύπανση) θεωρούνται αυξημένης βαρύτητας, λόγω της μεγάλης σε έκταση, παρουσίας των πλούσιων σε χρώμιο γεωλογικών σχηματισμών (υπερβασικά πετρώματα), σε συνδυασμό με την παρουσία οξειδίων του μαγγανίου, που αποτελούν τον πιο ισχυρό φυσικό οξειδωτικό μηχανισμό του τρισθενούς χρωμίου σε εξασθενές.

    – Οι ανθρωπογενείς παράγοντες (ανθρωπογενής ρύπανση), συνίστανται, κατά κύριο λόγο, στη χρήση αγροχημικών πλούσιων σε χρώμιο, όπως τα υπερφωσφορικά λιπάσματα, καθώς και αζωτούχων λιπασμάτων, που δημιουργούν ένα έντονα οξειδωτικό περιβάλλον (νιτρορύπανση).

    – Η επίδραση της απόθεσης τέφρας στις αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ εκτιμάται ως αμελητέα.»

  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΟΛΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΕ 5 ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ. ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕς, ΔΗΜΑΡΧΟΙ. ΣΗΜΕΡΑ

  • Καλό θα είναι τοπικοί άρχοντες να εξετάζουν όλες τις πλευρές και να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις Εξάλλου στην περιοχή μας υπάρχει το δίκτυο ενεργειακών δήμων το οποίο πρέπει να γνωρίζει αν όντως τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει η μία μεριά η άλλη και να έχει άποψη δική του οι Εν πάση περιπτώσει να βρει ένα επιστημονικό φορέα και να κάνει τις δικές του μετρήσεις έτσι ώστε να καθίσει στο τραπέζι με τη ΔΕΗ και να δούνε εκείνο το πλαίσιο συνύπαρξης τοπικής κοινωνίας και ΔΕΗ διαφορετικά ο καθένας θα λέει ότι θέλει και θα εκμεταλλεύεται τις περιστάσεις ανάλογα με τα συμφέροντα του αυτό δεν βοηθάει ούτε τη ΔΕΗ ούτε την τοπική κοινονια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι