Σταθάκης: Δεν θα επιβαρυνθεί η κατανάλωση και ο λιγνιτικός σταθμός του Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το έργο «Μελέτη και κατασκευή δύο Αποθετών Αποληπτών επί σιδηροτροχιών μετά των συνεργαζομένων Αναδιπλωτών και ταινιοδρόμων για την Αυλή Λιγνίτη της Μονάδας V ΑΗΣ Πτολεμαΐδας».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει πως οι λιγνιτικές μονάδες που θα αποσύρονται δεν θα αντικαθίστανται ενώ περιλαμβάνει και τη λειτουργία του Αμυνταίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε κομβικό σημείο για την αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας αποφεύγοντας να μπει σε σεναριολογία όπως είπε, για την εξέλιξη του διαγωνισμού και χαρακτηρίζοντας συνήθη πρακτική την παράταση δύο μηνών που έχει δοθεί για την υποβολή των προσφορών.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ υπογράμμισε από την πλευρά του ότι αν τεθούν εκτός οι σταθμοί Αμυνταίου και Καρδιάς (στους οποίους έχουν τεθεί περιορισμοί για περιβαλοντικούς λόγους από την ΕΕ), θα υπάρξει πρόβλημα ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και εκτίμησε ότι με τις ενέργειες που γίνονται από το υπουργείο, οι ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν για την παράταση λειτουργίας.

Χαρακτήρισε δε θετικό το γεγονός ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούν ως προς την αναγκαιότητα λειτουργίας του Αμυνταίου και ανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού για την περιβαλλοντική και ενεργειακή αναβάθμισή του, για την οποία έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 4 ενεργειακούς ομίλους. Η αξιολόγηση των προτάσεων, όπως είπε, θα γίνει από ανεξάρτητο οίκο.

Επανέλαβε ότι η διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος σημειώνοντας ότι τόσο ο ενεργειακός σχεδιασμός, που ολοκληρώνεται όσο και το σχέδιο για την αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος, που είναι σε εκκρεμότητα, επηρεάζουν τις προσφορές.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στον διαγωνισμό θα υπάρξει αποτέλεσμα, ανέφερε ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει τότε η υποχρέωση της χώρας έναντι της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ τελειώνει, εκτός αν τεθούν επιπλέον ζητήματα από τους δανειστές.

Απαντώντας στον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος υποστήριξε ότι στο τρίτο τρίμηνο του έτους η ΔΕΗ εμφάνισε μηδενικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) και ότι στο τέλος της χρονιάς θα καταγράψει ζημιές ύψους 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα του τριμήνου έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση της χονδρικής τιμής της ενέργειας και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αλλά δεν θα μηδενιστεί το EBITDA.

«Εργαζόμαστε, υπογράμμισε, με την κυβέρνηση για να υπάρξει βελτίωση και προοπτική βελτίωσης χωρίς να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση” ενώ υπενθύμισε ότι επί της παρούσας διοίκησης δεν έγιναν αυξήσεις στο ρεύμα, εφαρμόστηκε η έκπτωση για τους συνεπείς στις πληρωμές πελάτες και απορροφήθηκε η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των δικαιωμάτων ρύπων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "I have read and accepted the Privacy Policy * " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.