Κόντρα στη Βουλή για την αποεπένδυση και τα αποτελέσματα της ΔΕΗ – Διαγωνισμός για την αναβάθμιση της μονάδας του Αμύνταιου

14 Νοεμβρίου 2018
14:14
Κανένα σχόλιο

Βροχή ερωτημάτων σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ, την αποεπένδυση των μονάδων και το μέλλον του λιγνίτη δέχτηκε ο πρόεδρος της Επιχείρησης, Μανόλης Παναγιωτάκης και ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια σημερινής ενημέρωσης στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής σχετικά με την ανάθεση των έργων (ταινιοδρόμων, αποθετών) για τη λειτουργία της αυλής λιγνίτη στη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι οι μονάδες Αμύνταιου και Καρδιάς θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να μπεί στο σύστημα η μονάδα Πτολεμαϊδα 5, ενώ για το Αμύνταιο θα προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός, με σύμβουλο ανεξάρτητο διεθνή οίκο, για να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση από εκείνες που έχουν προταθεί για την αναβάθμιση και ενεργειακή αναβάθμισή του, ώστε να συνεχίσει και παραπέρα τη λειτουργία του.

Για την αποεπένδυση ο κ. Παναγιωτάκης  είπε ότι η ΔΕΗ θα αποδεχθεί ό,τι μπορεί να αποδεχθεί από τα αιτήματα των υποψήφιων επενδυτών, αλλά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η υποχρέωση έναντι της Κομισιόν έχει τελειώσει. «Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι μπορεί να πουν οι θεσμοί» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχτηκε εμέσως ότι θα είναι άσχημα, λέγοντας ότι θα επιβαρυνθούν από την ΟΤΣ και τους ρύπους. “Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί είμαστε εισηγμένη εταιρεία. Πάντως δεν θα μηδενιστεί το EBITDA” σημείωσε.

Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας την Πτολεμαΐδα 5 ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων ετών στη χώρα ασχέτως του αν δεν έχει τύχει της δημοσιότητας άλλων έργων. “Οι κατασκευές που ανατίθενται σήμερα είναι μέρος της τροφοδοσίας λιγνίτη του έργου. Κατέληξε στο μειοδότη ΤΕΡΝΑ έναντι 21,7 εκατ. ευρώ”, ανέφερε.

Σκρέκας: Τα στοιχεία μας δείχνουν ζημιές 100 εκατ. στο γ’ τρίμηνο για τη ΔΕΗ

Ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αναφορά του ενεργειακού σχεδιασμού σε μείωση της ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη από 33% σε 17% ως το 2030. Παράλληλα, ρώτησε τι θα γίνει με το σταθμό στο Αμύνταιο; “Βγαίνουν νέες εργολαβίες αλλά δεν ξέρουμε αν θα λειτουργεί μετά το 2019”, τόνισε.
Σχετικά με την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: “Πήραν παράταση για Δεκέμβριο οι προσφορές. Υπάρχει ενδιαφέρον; Αν δεν προχωρήσει η πώληση ποια είναι τα επόμενα βήματα;”

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ λέγοντας: “Ολοκληρώνεται σύντομα το γ’ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ άσχημα, καθώς τα EBITDA θα είναι σχεδόν μηδέν και οι ζημιές θα είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο έτους και με βάση ρύπους και ΝΟΜΕ, οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Με βάση τη διεθνή πρακτική σημαίνει ότι η εταιρεία είναι μη βιώσιμη”.

Σταθάκης: Δεν θέλουμε καταστροφική σεναριολογία για την αποεπένδυση

Ο υπουργός, κ. Σταθάκης απάντησε στις ερωτήσεις για το μέλλον του λιγνίτη λέγοντας ότι “χθες για πρώτη φορά έχουμε ένα εθνικό σχέδιο για το 2030. Ανοίγει ένα πεδίο διαλόγου πάντα με βάση τους στόχους που έχουν υιοθετηθεί. Το 17% για το λιγνίτη αφορά τη σύνθεση, όχι το μέγεθος της παραγωγής. Η λογική είναι ότι περιλαμβάνεται στο 17% και το Αμύνταιο”. Για την αποεπένδυση, ο υπουργός είπε ότι “θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς και αποτελεί κομβικό σημείο σε όλη την αναμόρφωση του ενεργειακού τομεά διότι θα καταργηθούν τα ΝΟΜΕ και ολοκληρώνονται τα διαρθρωτικά μέτρα. Σώσαμε τα νερά, η ΔΕΗ θα διατηρήσει το ισχυρό κομμάτι της. Επιλύεται το πρόβλημα της καταδίκης της χώρας. Άρα εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι κομβικό σημείο είναι η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης. Η δίμηνη παράταση είναι συνήθης πρακτική”. Σχετικά με την επόμενη μέρα της αποεπένδυσης ο κ. Σταθάκης τόνισε πως “εμείς θέλαμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν θέλουμε καταστροφική σεναριολογία”.

Διαγωνισμός για το Αμύνταιο

Ο κ. Παναγιωτάκης πήρε στη συνέχεια το λόγο και δήλωσε σχετικά με το Αμύνταιο: Έχουμε αναδείξει τις επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του ως το 2021. Θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Οι Ευρωπαίοι πιστεύω θα συμφωνήσουν οπότε το Αμύνταιο και η Καρδιά θα λειτουργήσουν μέχρι την λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5. Για το μέλλον του Αμυνταίου θα μελετήσουμε το πρόγραμμα. Βλέπω ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θέλουν να λειτουργήσει. Έχουμε τέσσερις προτάσεις από μεγάλους ομίλους, από τον Όμιλο Κοπελούζου, τη Μυτιληναίος, την ΤΕΡΝΑ και την Ιντρακάτ. Προσανατολιζόμαστε σε ανοιχτό διαγωνισμό τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογήσει ανεξάρτητος οίκος για να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ενεργειακή αναβάθμιση του Αμυνταίου.

Δύσκολη η Αποεπένδυση

Σχετικά με την αποεπένδυση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι “εμείς έχουμε κάνει ότι χρειάζεται, είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Είπα στον Σέφκοβιτς ότι η αποεπένδυση είναι στρατηγικό μέτρο για τη ΔΕΗ επομένως η μικρή καθυστέρηση δεν παίζει ρόλο και χρειάστηκε για να δούμε τι θα γίνει με τον ενεργειακό σχεδιασμό και με τα ΑΔΙ. Σημείωσε πως τα «λιγνιτικά ΑΔΙ» θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την αίσια έκβασή της.

“Από την πλευρά μας έχουμε λάβει υπόψη τα αιτήματα των επενδυτών. Ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ώστε να γίνει σωστά η διαδικασία θα το κάνουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η υποχρέωσή μας έναντι της Κομισιόν έχει τελειώσει. Δεν μπορεί να μας πει να κάνουμε κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι μπορεί να πουν οι θεσμοί”, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Δεν θα μηδενιστεί το EBITDA

Τέλος, ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα γ’ τριμήνου της ΔΕΗ, λέγοντας ότι θα επιβαρυνθούν από την ΟΤΣ και τους ρύπους. “Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες γιατί είμαστε εισηγμένη εταιρεία. Δεν θα μηδενιστεί το EBITDA. Εργαζόμαστε με την κυβέρνηση ώστε τελικά να υπάρξει βελτίωση των αποτελεσμάτων και προοπτική δίχως να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν η κατανάλωση. Από τότε που αναλάβαμε δεν έχει γίνει ανατίμηση των τιμολογίων. Έχουμε απορροφήσει όλες τις συνέπειες από ρύπους, άνοδο ΟΤΣ, το άνοιγμα της αγοράς και έχουμε εφαρμόσει κοινωνική πολιτική”, κατέληξε. «Τους μόνους που έχει δυσαρεστήσει είναι τους μετόχους, με τη διανομή μερίσματος. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, είμαστε μία εισηγμένη εταιρεία, πρέπει να έχουμε κέρδη και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.