Στο ορυχείο Αμυνταίου σε σημείο κατολίσθησης, στις 8/11/2018, εντοπίσθηκε από εργαζομένους της ΔΕΗ παλαιοντολογικό εύρημα χαυλιόδοντα. Άμεσα ο Διευθυντής εκμετάλλευσης λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ενημέρωσε τους αρμόδιους καθώς και το Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας για την παραλαβή του ευρήματος.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πολυχρονίδης Δημήτριος ανταποκρίθηκε άμεσα και συντόνισε την όλη διαδικασία. Στις 9/11/2018 τα εξειδικευμένα στελέχη του Μουσείου Πτολεμαΐδας μετέβησαν στο ορυχείο Αμυνταίου, όπου προέβησαν στις απαραίτητες σωστικές ενέργειες και παρέλαβαν το εύρημα, 2 περίπου μέτρων. Μεταφέρθηκε στο Μουσείο όπου και θα γίνει η συντήρηση του από ειδικούς.
Ευχαριστούμε τη ΔΕΗ Α.Ε. και ειδικότερα τα στελέχη της, κ. Στέφανο Παλαβό, Διευθυντή εκμετάλλευσης λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, την Διεύθυνση του ορυχείου Αμυνταίου και τους εργαζομένους του, για την ευαισθησία και την άριστη συνεργασία που επέδειξαν.
Το Μουσείο ενημέρωσε την εφορία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, παράρτημα Θεσσαλονίκης, και στις 28 / 11 κλιμάκιο της εφορίας θα μεταβεί για αυτοψία και συντήρηση του ευρήματος.
Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας
Δεν μπορεί να είναι μόνο ένας χαυλιόδοντας, κάπου εκεί υπάρχουν κι άλλα κόκκαλα. Έψαξε κανείς;;;
Τα εξειδικευμένα στελέχη του Μουσείου να φανταστώ…
Τα ορυχεία της ΔΕΗ δεν είναι ιδιωτικός χώρος, για να δεσμεύσουν την έκταση για αρχαιολογικές ανασκαφές! Εκεί η “δουλειά” γίνεται μπαμ-μπαμ! Ψεκάστε, σκυπίστε, τελειώσατε!! Πάνε οι αρχαιολογόγοι και παραλαμβάνουν απλώς το εύρημα, χωρίς να κάνουν άλλες εργασίες ανασκαφών. Ενώ αν αυτό συνέβαινε σε κάποιο ιδιωτικό κτήμα, ο άνθρωπος στην ουσία, θα το ‘χανε το χωράφι του, αφού θα το δέσμευε η Αρχαιολογία για πολλούς μήνες, ίσως και για έτη ανασκαφών, αν επρόκειτο για κινητά ευρήματα! Αν επρόκειτο όμως για ΄σταθερά ευρήματα, όπως κάποιος αρχαίος ναός, λουτρά, κλπ, η έκταση θα απαλλοτριώνονταν από την Αρχαιολογία, συνήθως με τιμή κάτω της πραγματικής εμπορικής αξίας του ακινήτου.
Έτσι γίνονται οι δουλειές του κράτους με τους “προνομιούχους”, “σεβαστούς” και “πλούσιους” ανθρώπους και επιχειρήσεις, σε αντίθεση με εμάς τους “κοινούς θνητούς”.