kozan.gr: Θέσεις εργασίας σε άτομα με αναπηρία προσφέρει, μέσω συνεργασίας με το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, η ΑΠ.ΑΝ.Ε.Μ.Ο., Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με έδρα την Κοζάνη

25 Νοεμβρίου 2018
22:27

Θέσεις εργασίας σε άτομα με αναπηρία προσφέρει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με τον διακριτικό τίτλο ΑΠ.ΑΝ.Ε.Μ.Ο. (Αποκατάσταση Αναπηρίας Εργασία Με Ομαδικότητα), μέσω της συνεργασίας της με το ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, δίνοντας την ευκαιρία σε άτομα με αναπηρία να εργαστούν για τον καθαρισμό των κτηρίων του.

Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση του παραρτήματος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Δυτικής Μακεδονίας, προχώρησε στη σύναψη σύμβασης με την ΚοιΝ.Σ.Επ. «ΑΠ.ΑΝ.Ε.Μ.Ο.» για την καθαριότητα των κτηρίων του κέντρου στην Κοζάνη και των σταθμών του σε Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Γρεβενά και Καστοριά, σε μία προσπάθεια να αφήσει ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

Όπως υπογραμμίζει Διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας, Μιχαήλ Δουλγεράκης, «Από το 2017 που ανέλαβα δεν είχαμε προσλάβει συνεργείο καθαρισμού με αποτέλεσμα τα πληρώματα –και προς τιμήν τους- να υλοποιούν και τον καθαρισμό των κτηρίων. Όπως αντιλαμβάνεστε ήταν επιτακτική η ανάγκη να προσληφθεί συνεργείο καθαρισμού για τους χώρους του ΕΚΑΒ, έτσι λοιπόν έπειτα από κάποιες έρευνες που κάναμε, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με την Κοιν.Σ.Επ. «ΑΠ.ΑΝ.Ε.Μ.Ο.». Ο βασικός λόγος που επιλέξαμε να προβούμε σε αυτή τη συνεργασία, είναι πως η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι μια κοινωνική επιχείρηση που στοχεύει στην επαγγελματική ένταξη ατόμων με αναπηρία, και με αυτόν τον τρόπο θέλαμε να ενισχύσουμε το κοινωνικό στίγμα του ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας.

Η εν λόγω σύμβαση που υπεγράφη στις 5 Νοεμβρίου 2018, έχει εξάμηνη διάρκεια και δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία να εργαστούν σε καθημερινή βάση, με την απασχόληση φυσικά να μην είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη δραστηριότητα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που προέρχονται από τον χώρο της αναπηρίας να εργαστούν και να αποδείξουν στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία την ικανότητά τους να εργαστούν. Ταυτόχρονα, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τα επιδόματά τους, ακριβώς επειδή απασχολούνται σε Κοιν.Σ.Επ., δίνοντάς τους την ευκαιρία να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, να ασφαλίζονται και να αμείβονται με τα χρήματα που προβλέπει ο νόμος.

Ο κ. Δουλγεράκης εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω συνεργασία με την Κοινωνική Επιχείρηση καθώς όπως επεσήμανε δίνεται
ευκαιρία για απασχόληση σε άτομα με αναπηρία και αυτό κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό, τονίζοντας πως
«Πρέπει και άλλοι οργανισμοί να ευαισθητοποιηθούν, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε αυτούς τους ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και να κοινωνικοποιηθούν. Είμαι πλήρως ικανοποιημένος από την απόδοση των εργαζομένων μέχρι τώρα και πιστεύω ότι θα ανανεώσουμε και την σύμβασή τους».

Ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Κοιν.ΣΥ.Επ. «ΑΠ.ΑΝ.Ε.Μ.Ο.» -κοινωνικός λειτουργός, Αστέριος Τσιάγιας, υπογράμμισε πως «Ευχόμαστε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί ώστε να αποδείξουμε ότι άνθρωποι από το χώρο της αναπηρίας έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες που έχουν ήπια χαρακτηριστικά και μπορούν να ανταπεξέλθουν με μεγάλη επιτυχία στο έργο που έχουν αναλάβει. Οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ έχουν αγκαλιάσει με αγάπη και αποδοχή τα άτομα που εργάζονται μαζί τους και θέλουμε με την ευκαιρία αυτή να τους ευχαριστούμε για τη συνεργασία».

Απαντώντας στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει από την παρουσίαση της επιχείρησης αναφορικά με το οικονομικό κέρδος, ο κ. Τσιάγιας τονίζει πως «Δεν υπάρχει άμεσο οικονομικό όφελος, αυτό που εκ του νόμου προκύπτει είναι ότι οι μέτοχοι δεν έχουν δικαίωμα στα κέρδη. Η καινούρια μορφή επιχειρηματικότητας προωθεί την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και εμείς ως διοικούσα επιτροπή και ως μέτοχοι φροντίζουμε να προωθούμε με όρους επιχειρηματικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς κερδίζουμε».

Ο Γραμματέας της Κοιν.Σ.Επ. «ΑΠ.ΑΝ.Ε.Μ.Ο.» Βαγγέλης Καφτεράνης, μιλώντας στο kozan.gr ανέφερε «Εγώ έχω αδερφό με αναπηρία και είχα σκεφτεί ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει μια συνεργασία με τους συλλόγους, ώστε να δούμε το θέμα της αποκατάστασης κυρίως στον επαγγελματικό τομέα. Υπάρχουν κάποιες δομές αλλά πρέπει να γίνει να προετοιμάσουμε το έδαφος, ώστε τα άτομα που φοιτούν στις δομές να εργαστούν στη συνέχεια στην κοινωνική επιχείρηση. Να σχηματιστεί δηλαδή μια αλυσίδα. Υπό αυτό το σκεπτικό συναντήθηκα με τα υπόλοιπα μέλη της Κοιν.Σ.Επ. και καταλήξαμε στην δημιουργία της επιχείρησης, που έχει στόχο να αποκαταστήσει επαγγελματικά τα άτομα με αναπηρία αλλά κυρίως να τους δώσει κίνητρο για να βγουν από το σπίτι και να δραστηριοποιηθούν».

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες η εν λόγω συνεταιριστική επιχείρηση έχει στους καταστατικούς της σκοπούς και άλλες δραστηριότητες και φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια να επιτύχει την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία δίνοντας μία διέξοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η διαχείριση των ατόμων με αναπηρία που ολοκληρώνουν την φοίτησή τους στις μονάδες εκπαίδευσης (δηλαδή έως και τα 25 τους έτη) αποτελεί ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα, το οποίο χρήζει επισταμένης αντιμετώπισης. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να δώσει διεξόδους και να αποτελέσει εργαλείο για την επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρία.

Νατάσα Χατζηγεωργίου

3 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.