Η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές με νέο ομόλογο 300 – 400 εκατ. ευρώ, σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα

4 Δεκεμβρίου 2018
16:22
Κανένα σχόλιο

Η ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές με νέο ομόλογο στο πρώτο τρίμηνο του 2019 και έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διεργασίες. Επισήμως η επιχείρηση μιλά στις ανακοινώσεις της για “έξοδο στις αγορές που σχεδιάζεται” ενώ και ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε πρόσφατα αναφερθεί στην πρόθεση της εταιρείας να εκδώσει νέο ομόλογο.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός είναι εξαιρετικά προχωρημένος: η ΔΕΗ έχει προσλάβει από το φθινόπωρο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος ξεκίνησε τις επαφές του στο εξωτερικό με πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι ενδεχομένως θα συμμετάσχουν στη νέα έκδοση.

Χρονικά η έξοδος τοποθετείται για το α τρίμηνο του 2019, δηλαδή πριν την λήξη της έκδοσης του 2014 το Μάιο. Θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στο Λονδίνο, ενώ ήδη από τις πρώτες επαφές εκτιμάται ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί επιτόκιο κάτω από το 5% ίσως και κάτω από το 4,5%.

Εδώ να σημειωθεί ότι στη χθεσινή ομιλία του στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, ο κ. Παναγιωτάκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις προχωρημένες επαφές της ΔΕΗ για το νέο διεθνές ομόλογο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάποια funds εμφανίζονται απρόθυμα να μπουν στη σχεδιαζόμενη έκδοση, όχι για οικονομικούς αλλά για περιβαλλοντικούς λόγους, αφού η ΔΕΚΟ είναι εκτεθειμένη στο ρυπογόνο λιγνίτη.

Ως προς τα έσοδα της έκδοσης, να αναφερθεί ότι η ΔΕΗ θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια για ενίσχυση της ρευστότητας, βελτίωση του χρηματοοικονομικού της κόστους και νέες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ. Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρεται και στην αξιολόγηση της Standard and Poors το υπόλοιπο του διεθνούς ομολόγου  του 2014 που λήγει το Μάιο (350 εκατ. ευρώ από τα 500 εκατ. της αρχικής έκδοσης καθώς ήδη αποπληρώθηκαν πέρυσι 150 εκατ. ευρώ) είναι πλήρως καλυμμένο και διασφαλισμένο.

Τώρα ως προς τους παράγοντες που θα καθορίσουν τον ακριβή χρόνο της έκδοσης, αυτός πιθανόν θα καθοριστεί από τη νέα αναμενόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ. Όπως έχει προαναγγείλει η Standard and Poors εφόσον αναβαθμιστεί το ελληνικό κράτος, τότε και η ΔΕΗ ως συνδεόμενη κρατική εταιρεία ωφέλειας θα έχει αντίστοιχη άνοδο. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγηση η εταιρεία απέχει δύο βαθμίδες από την αξιολόγηση του 2014 όταν και είχε βγει με επιτυχία και σημαντική υπερκάλυψη αντλώντας συνολικά 700 εκατ. ευρώ με δύο εκδόσεις μία βραχυχρόνια ύψους 200 εκατ. ευρώ και μία 5ετή ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς των συμβούλων, επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο κέρδος για την εταιρεία, με δεδομένο ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή σοβαρές κεφαλαιακές ανάγκες, θα είναι το μήνυμα εμπιστοσύνης από τις αγορές. Μια επιτυχημένη έξοδος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή της εταιρείας στην κανονικότητα, αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.