Κατά τις αρχαιρεσίες του Σωματείου «Σύλλογος Ανέργων και Απασχολουμένων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης» η παράταξη της ΔΑΚΕ, υπό την διεύθυνση του σημερινού Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Ν. Κοζάνης, κ. Κουρκούτα, καθώς και με την εμπλοκή του κομματικού μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας και μηχανισμών της εργοδοσίας, προχώρησαν σε ενέργειες που καμία σχέση δεν έχουν με τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις. Αρχές όπως η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων έναντι της εργοδοσίας, η οργάνωση των εργαζομένων και η συμμετοχή τους σε συλλογικές διαδικασίες, η δημοκρατική λειτουργία, η ανεξαρτησία από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της κ.ά.

Συγκεκριμένα, βγάζοντας από την βαθιά κατάψυξη ένα σωματείο που καμία ένδειξη ζωής δεν είχε επιδείξει από την ίδρυσή του ακόμα, που τα τελευταία τρία χρόνια δεν εξέδωσε ούτε μία ανακοίνωση, δεν εμφανίστηκε σε ούτε έναν χώρο δουλειάς, δεν πήρε θέση σε ούτε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι. Είναι από αυτά τα “σωματεία-μαϊμού” που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να παράξουν αντιπροσώπους για το Συνέδριο του ΕΚΝΚ κι εγγραφόμενος ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΝΚ σε αυτό (εν ενεργεία υπάλληλος της ΔΕΗ) οργάνωσαν και εκτέλεσαν αρχαιρεσίες που μπορούν να χαρακτηριστούν και οικογενειακή υπόθεση. Η εγγραφή του σε αυτό το σωματείο έγινε αφού από το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Η Ένωση» εκτίμησε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί. Μάλιστα για να εξασφαλιστεί όχι μόνο η εκλογή του σημερινού Προέδρου του ΔΣ του ΕΚΝΚ ως αντιπροσώπου, αλλά και η ενίσχυση της θέσης του στο Συνέδριο εξέλεξαν όλους όσους ήταν υποψήφιοι αντιπρόσωποι, δεκατρείς τον αριθμό, μετατρέποντας το σωματείο αυτό από ζόμπι στο τρίτο σε δύναμη αντιπροσώπων μετά τα σωματεία «Σπάρτακο» και «Ένωση»!!!

Τέτοιες ενέργειες έχουν αποκλειστικό σκοπό την δημιουργία ευνοϊκών συσχετισμών για την παράταξη αυτή και δεν είναι άγνωστες στο συνδικαλιστικό κίνημα από τις παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που με τη στάση τους, τις θέσεις τους και τις ενέργειές τους υπονομεύουν το χαρακτήρα του εργατικού συνδικαλισμού και τον εκφυλίζουν. Όταν μάλιστα τέτοιες ενέργειες γίνονται με την εμπλοκή και κάτω από την καθοδήγηση του προέδρου του ΔΣ του ΕΚΝΚ απαιτείται άμεση και έμπρακτη καταδίκη. Είναι κάτι παραπάνω από προσβολή στους χιλιάδες ανέργους του νομού να εμφανίζεται ως αντιπρόσωπος του «Συλλόγου Ανέργων…» ο εν λόγω πρόεδρος, ο οποίος σαν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ ψήφισε υπέρ του «καθηκοντολογίου-ποινολογίου» σε βάρος των ανέργων προκειμένου να «επαληθεύουν» την ανεργία τους…

Η ΤΑΞική ΕΝότητα καταγγέλλει στους εργαζόμενους τόσο τον σημερινό πρόεδρο του ΕΚΝΚ όσο και την παράταξη της ΔΑΚΕ, καλεί κάθε τίμιο εργαζόμενο κι εργαζόμενη να πάρουν την απόφαση να τους φράξουν το δρόμο. Να οργανωθούν μαζικά στα σωματεία, να συμμετέχουν στην εσωτερική ζωή και τη δράση των σωματείων, να ελέγχουν τα εκλεγμένα όργανα και τους αντιπροσώπους τους, να συμπορευτούν με τις ταξικές δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και με την ενεργό συμμετοχή τους στους αγώνες να τσακίσουν τους φορείς της υπονόμευσης και της αλλοίωσης του ταξικού χαρακτήρα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ΤΑΞική ΕΝότητα καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή να διαχωρίσει τη θέση του από τους σχεδιασμούς να παραμείνει το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης μηχανισμός χειραγώγησης και υποταγής των εργαζομένων.

Κοζάνη 09/02/2017