Eπιστολή του Χ. Γελαδάρη, με αφορμή δημοσίευμα του kozan.gr, για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας: “Η πρόταση-μελέτη προσωπικά μου προκαλεί αγανάκτηση”

19 Δεκεμβρίου 2018
21:14

K. διευθυντά,

στην ιστοσελίδα σας στις 18/12 δημοσιεύσατε την κάτοψη και στοιχεία της αρχιτεκτονικής πρότασης-μελέτης του δήμου Κοζάνης για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, στην πόλη της Κοζάνης, προυπολογισμού 200.000 ευρώ. Η πρόταση-μελέτη προσωπικά μου προκαλεί αγανάκτηση, αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί πρόκληση και στο κοινό αίσθημα, δεδομένης της κοινωνικής ευαισθησίας στα θέματα που αφορούν τους πολίτες με αναπηρία.
Συγκεκριμένα:

Για την ιστορία η πλατεία Ελευθερίας και οι υπόγειες τουαλέτες της κατασκευάστηκαν πριν 30 και πλέον χρόνια όταν η έννοια της κάθε είδους προσβασιμότητας των ΑμΕΑ ήταν, δυστυχώς, χαμηλά στην ατζέντα του κράτους και των θεσμών της χώρας. Σήμερα, που η διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών με αναπηρία σε κτήρια, υπηρεσίες, εργασία και κοινωνική ζωή αποτελεί προτεραιότητα και υποχρέωση του κράτους και των θεσμών του, μέσα από πλήθος εθνικών και ευρωπαϊκών νομοθετημάτων, έρχεται η εν λόγω πρόταση-μελέτη να μας γυρίσει πίσω στα “πέτρινα χρόνια”! Ο μελετητής προβλέπει και πάλι υπόγειες τουαλέτες αποκλείοντας την πρόσβαση σ΄αυτές ΑμεΑ και λοιπών ομάδων του πληθυσμού με μειωμένη κίνηση. Επίσης, ερωτηματικό αποτελεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους της πλατείας. Εκ του αποτελέσματος η πρόταση-μελέτη αναδεικνύει την ανεπάρκεια του μελετητή. Το μεγαλύτερο όμως μέρος της ευθύνης βαρύνει τον πολιτικό προϊστάμενο, δηλαδή τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου Κοζάνης, ο οποίος όφειλε να δώσει τις ανάλογες οδηγίες. Η αυτοδιοίκηση και η εφαρμογή πολιτικών της με έργα και ενέργειες για τους πολίτες με αναπηρία κρίνεται από το αποτέλεσμα και όχι από θεωρητικές προσεγγίσεις. Ελπίζω ότι αυτή η πρόταση-μελέτη δεν θα προωθηθεί για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Τέλος, να συγχαρώ το kozan.gr που πρώτο την δημοσιοποίησε και έδωσε, ελπίζω, τη δυνατότητα να προλάβουμε την κατασκευή ενός έργου χωρίς πρόσβαση σε ΑμεΑ που θα ήταν ένα σύγχρονο παράδειγμα πολεοδομικού ρατσισμού προς αποφυγήν.
Με εκτίμηση
Χάρης Π. Γελαδάρης

13 σχόλια

  • Το περίπτερο που υπάρχει θα διατηρηθεί ;;
    ετσι φαίνεται στο σχέδιο !
    Γιατί ;
    Πρίν λίγα χρόνια δεν υπήρχε .

    Παλι μοντερνίστικη αρχιτεκτονική στη πλατεία βλέπουμε !
    Η παραδοση στην Κοζάνη τελείωσε ;

    Ξέρετε είναι πολύ εύκολο να σχεδιάζει κάποιος μοντέρνα αρχιτεκτονική !

    Υπάρχει στρόγγυλη ταμπέλα της τροχαιας πάνω στην πλατεία
    διπλα στο κτίριο του Μασούτη που επιτρεπει την στάση φορτηγων
    5 ωρες το πρωϊ και 4 ώρες το απόγευμα !! ΓΙΑΤΙ ;;

    ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΕΙ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ !
    ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΑΡΧΕ ;;

    Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί !

    Οταν είσαστε οικολόγοι κάθε ημέρα διαμαρτυρώσασταν γιά τέτοια θέματα , τώρα ΤΙΠΟΤΕ , ΜΗΔΕΝ .

    Θα απαντήσει άραγε ο Δήμος ;

  • Τέλος 10ετίας του ’60.
    Έδρα Αρχιτεκτονικής Μορφολογίας και Ρυθμολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
    ΘΕΜΑ : Διερεύνηση αναγκών και πρόταση για την κατασκευή τουαλετών, στη διεύρυνση (πάρκο) της οδού Αγίας Σοφίας, μεταξύ των οδών Εγνατίας και Ερμού, στη Θεσσαλονίκη.
    Αποτέλεσμα : Κόπηκαν όλοι οι φοιτητές, που πρότειναν υπόγειες τουαλέτες, πέρασαν,, με μικρό βαθμό όσοι πρότειναν ημιυπόγειες και τέλος πέρασαν, με μεγάλο βαθμό, όσοι πρότειναν υπέργειες τουαλέτες, ως όμορφες αρχιτεκτονικές συνθέσεις.

  • Αγαπητέ Χαρη, είναι σωστό να ασκείς κριτική αν υπάρχει κάπου πρόβλημα ώστε αν υπάρχει λάθος να βελτιώνεται. Θα ήταν όμως σωστό, ως παλιός αυτοδιοικητικός να αναφερθείς και στα σημαντικά βήματα που έχει κάνει ο Δήμος στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ ( δες τη συνέντευξη πριν από λίγες μέρες του συλλόγου), στο ΣΒΑΚ που βελτιώνει κατά πολύ την πρόσβαση κτλ. Τότε θα επειθες τους πάντες για τα κίνητρα σου

  • Γράφει κάποιος κάτι φαίνεται ένα σοβαρό θέμα , και το πρώτο που σκέφτεστε γατάκια του Ιωαννίδη που πήρατε 200 σταυρούς αλλά με την αντίδραση ηστε διοίκηση σήμερα , αν εμφανίστηκε ξανά κτλ . Για το θέμα θα απαντήσετε . Πες ότι το έγραφε κάποιος αλλος . Ξέρετε πόσοι έχουν πρόβλημα προσβασιμότητας. Τόσο ζώα γίνετε να είστε κάποιοι . Αλλά όλως σας έδωσε την ευκαιρία ο κόσμος κι εμείς όλοι μαζί για το διαφορετικό , το καινούργιο κτλ , τώρα θέλετε μαύρισμα . Προτειμω να γυρίσω στο παλιό γιατι το ( νέο ) της πόλης μας ,με τρομάζει .

  • Τα τρολάκια του Ιωαννίδη έπιασαν δουλειά. Επί της ουσίας της επιστολής έχετε να απαντήσετε κάτι; Έχει δίκιο ο Γελαδάρης ή δεν έχει; Αυτό περιμένουμε να μάθουμε.
    Μάθετε να ασχολείστε όχι στο ποιος το λέει, αλλά τι λέει.

  • Πολύ σοβαρή παράλειψη η πρόσβαση στις τουαλέτες.
    Για τα υπόλοιπα μάλλον είναι σοβαρή η ανεπάρκεια του κ.Γελαδάρη να κατανοησει ένα σχέδιο, δεδομένου ότι είναι τόσα χρόνια στην αυτοδιοίκηση.

    Γελαδάρη, μην ονειρεύεσαι, ούτε ζωγραφιστό δεν σε θέλουμε στον Δήμο.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.