«Πράσινο φως» από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στο SPA για τις λιγνιτικές μονάδες Μελίτης και Μεγαλόπολης

20 Δεκεμβρίου 2018
22:45

Στόχος του SPA είναι να επιτευχθεί μείωση του κόστους λειτουργίας των προς πώληση μονάδων

Εγκρίθηκε από το σημερινό 20/12/2018 διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ η σύμβαση αγοραπωλησίας (SPA) για τις προς πώληση λιγνιτικές μονάδες της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες ημέρες το κείμενο θα παρουσιασθεί στους υποψήφιους επενδυτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία αγοραπωλησίας δεν δόθηκε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ τα οποία πάντως την υπερψήφισαν.Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Νίκος Φωτόπουλος και Παντελής Καραλευθέρης που συμμετέχουν ως μέλη στο ΔΣ και οι οποίοι διαφωνούν ριζικά στην πώληση των μονάδων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι υπό πώληση μονάδες θα λαμβάνουν τα περίφημα λιγνιτικά ΑΔΙ έως το 2025 και το ύψος της αποζημίωσης θα ανέρχεται σε 40.000 ευρώ/MW. Μάλιστα στο διοικητικό συμβούλιο παρουσιάστηκε πίνακας που καταρτίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το οποίο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για τον μόνιμο μηχανισμό αποζημίωσης ισχύος (λιγνιτικά ΑΔΙ) ενώ το SPA θα προβλέπει πως σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες εγκρίνουν χαμηλότερη αποζημίωση από τα 40.000 ευρώ/MW θα υπάρχει ανάλογη απομείωση του τιμήματος.

Στη συμφωνία θα προβλέπεται επίσης ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους των μονάδων θα γίνει με δυο τρόπους: Τη μετακίνηση όσων εργαζομένων το επιθυμούν στη ΔΕΗ και το ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, αλλά και με εθελούσια έξοδο από τις δύο θυγατρικές, της Μελίτης και της Μεγαλόπολη.

Μάλιστα οι όροι της εθελούσιας που εγκρίθηκαν προχθές από τα διοικητικά συμβούλια των δυο εταιριών θα είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν στη μητρική ΔΕΗ και προβλέπουν αποζημίωση 15.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Στόχος είναι το σύνολο του προσωπικού των υπό πώληση μονάδων να μη ξεπερνά τα 600 άτομα. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν δηλώσει ότι ο εύλογος αριθμός απασχολουμένων για τη Μεγαλόπολη είναι 450 άτομα και για τη Μελίτη 120. Σήμερα στη Μεγαλόπολη απασχολούνται 1017 άτομα και στη Μελίτη 231.

Σε ό,τι αφορά τον όρο που έχουν θέσει οι υποψήφιοι επενδυτές για εξασφάλιση σταθερής τιμής για το λιγνίτη που θα προμηθεύεται η μονάδα της Μελίτης, στο διάστημα που θα βρίσκεται σε εκκρεμότητα το θέμα των ορυχείων της Φλώρινας, δεν είναι σαφές ότι θα περιλαμβάνεται πρόβλεψη στο SPA, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προτίθεται να αναλάβει δέσμευση για πώληση του λιγνίτη έναντι 18,5 ευρώ ανά τόνο.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιωτάκης, επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι η υπό πώληση μονάδες σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο ζημιογόνες όσο υποστηρίζουν οι υποψήφιοι επενδυτές και ανέφερε ότι οι ζημίες για τη Μελίτη υπολογίζονται σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο και για τη Μεγαλόπολη σε 3 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο. Μάλιστα όπως έλεγε πρόσφατα σε συζήτηση με δημοσιογράφους ο κ. Παναγιωτάκης οι υπό πώληση μονάδες με κάποιους χειρισμούς από ιδιωτικό management μπορούν εύκολα να γυρίσουν στην κερδοφορία.

www.worldenergynews.gr

2 σχόλια

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.