Οι δικοί μας Αη-Βασίληδες! (της Φανής Φτάκα)

31 Δεκεμβρίου 2018
18:17
Κανένα σχόλιο

Παραμονές Πρωτοχρονιάς και στην πόλη μας από το πρωί αντηχούν χαρούμενες μουσικές της Πανδώρας μας , αναγγέλλοντας με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο την άφιξη του Νέου Έτους: « Αρχιμηνιά κι αρχή χρονιά κι αρχή του Νέου Χρόνου…………..».

Η Δημοτική μας Μπάντα, λίγες μόλις μέρες πριν, επέλεξε να αποχαιρετήσει το 2018 με έναν άλλο πρωτότυπο τρόπο στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Κοζάνης. Με μια ιστορική συναυλία με κλασσικές μελωδίες τζαζ μουσικής, διεθνούς ρεπερτορίου , έργα μεγάλων ξένων μουσικών και ερμηνευτών του 20ου αιώνα, όπως του Duke Ellington, Louis Armstrong, Louis Prima, Bobby Hebb, Jim Henson, James Joseph Brown .

Είναι η δεύτερη φορά με αρχιμουσικό τον Νίκο Χρυσοχόου το 2018 που η jazz μουσική ξαναμπαίνει στο ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής μας. Πρώτη φορά συνέβη πριν από 81 χρόνια, το 1937, όταν ο αρχιμουσικός της Πανδώρας Γ. Φελούρης δημιούργησε στην Πανδώρα μια από τις πρώτες ορχήστρες jazz σε πανελλήνια κλίμακα.

Ένα από τα ξεχωριστά κομμάτια που ακούστηκαν στην Αίθουσα Τέχνης ήταν και το «Sunny» ( Λιακάδα) , ένα τραγούδι του 1966 που ανήκει στα 100 πιο δηµοφιλή τραγούδια του 20ου αιώνα. Και σήμερα στο κατώφλι του Νέου Χρόνου αποκτά ιδιαίτερη αξία καθώς ο συνθέτης του, Bobby Hebb, του οποίου και οι δυο γονείς ήταν τυφλοί μουσικοί, το έγραψε δυο μόλις μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του αδελφού του Harold σε ατύχημα.
«Λιακάδα
Λιακάδα, χθες η ζωή µου ήταν γεµάτη βροχή.
Λιακάδα, µου χαµογέλασες και ειλικρινά µετρίασες τον πόνο µου.
Οι σκοτεινές µέρες έφυγαν και οι φωτεινές είναι εδώ.
Η λιακάδα µου λάµπει τόσο άδολα.
Λιακάδα µου, τόσο αληθινή, σ’ αγαπώ».
Ένα κομμάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα ότι το 2019 θα είναι σίγουρα καλύτερο από το 2018,.

Όσο για τους παλιούς Κοζανίτες, σαν τη μάνα μου και την πεθερά μου, υποδέχονταν πάντα τη Νέα Χρονιά την παραμονή το βράδυ με το ακόλουθο τραγούδι:

«Άγιους Βασίλης έρχιτι απού την Κισαρεία.
Βαστάει εικόνα κι χαρτί, χαρτί κί καλαμάρι
τού καλαμάρι έγραφιν κι του χαρτί μιλούσι
-Βασίλη μ’ πόθιν έρχισι κι απόθιν κατιβαίνεις:
-Απού την πόλη έρχουμι κί στά δικά μου πάνου
-Κάτσι νά φάς, κάτσι να πιεις, κάτσι να γιοματίσεις.
κι αν έρχεσι απ την ξενιτιά πές μας κανά (ένα) τραγούδι.
-Ιγώ τραγούδια μάθνισκα, τραγούδια νά σας λέου,
Στην πατιρίτσα ‘κούμπισιν νά πει την αλφαβήτα
Κι η πατιρίτσα ήταν χλουρή κι απόλικιν κλουνάρια,
κλουνάρια χρυσουκλώναρα, χρυσά μαλαματέινια
και κάτω στις ριζίτσες της να ραίνουν τον αφέντη τους
Να ραίνουν την κυρά τους».

«Καλή Χρονιά» σε όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους
με Υγεία , Αγάπη, με Ανοιχτές Καρδιές και με Πολλά Χαμόγελα !!!!!!!!!!

ΠΑΝΔΩΡΑ Jazz History BINTEO

https://www.youtube.com/watch?v=5Wup6cJvfmM&feature=youtu.be

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.