Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης έχει ήδη ζητήσει δίμηνη παράταση του διαγωνισμού, κάτι που προς το παρόν έχει απορρίψει η Κομισιόν

Αναμφισβήτητα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης ήταν το πλέον κρίσιμο ζήτημα που είχε να διαχειριστεί η διοίκηση της ΔΕΗ το 2018.
Ένα ζήτημα το οποίο θα συνεχίσει να την απασχολεί και το 2019 ήδη από τις πρώτες ημέρες του έτους, αφού στις 7 Ιανουαρίου λήγει η νέα προθεσμία που έχει τεθεί για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών με στόχο η όλη διαδικασία να κλείσει με την κατακύρωση του διαγωνισμού στις 15 Ιανουαρίου.
Τίποτα από όλα αυτά δεν φαίνεται ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί, με τα σενάρια περί νέας παράτασης του διαγωνισμού να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, ενώ στη Χαλκοκονδύλη είναι διάχυτη η ανησυχία ότι ο διαγωνισμός δεν θα ευοδωθεί.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης εξαρχής ζήτησε δίμηνη παράταση του διαγωνισμού, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν, ενώ με κάθε ευκαιρία εκφράζει τις ανησυχίες του τόσο για το εάν θα υποβληθούν και πόσες δεσμευτικές προσφορές και βεβαίως για το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι επενδυτές.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όλο το προηγούμενο διάστημα αποδόθηκε σε αγώνα δρόμου για να θεσμοθετήσει όσο το δυνατό περισσότερα κίνητρα που θα μπορούσαν να καταστήσουν ελκυστικότερες τις προς πώληση μονάδες.

Παραχωρήσεις – κίνητρα προς τους ιδιώτες επενδυτές

Όμως κανένα μέτρο δεν φαίνεται να είναι επαρκές για να καλυφθεί το επιπλέον κόστος που σωρεύει στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απανθρακοποίηση, αλλά και τα υψηλά λειτουργικά κόστη κάθε μιας από τις μονάδες ως μεμονωμένης οντότητας, που δεν θα είναι πλέον ενταγμένη στο ευρύ παραγωγικό μίγμα της ΔΕΗ.
Στο πακέτο των κινήτρων περιλαμβάνεται πλέον η μείωση του προσωπικού μέσω της παροχής δυνατότητας εθελούσιας μετακίνησης εργαζομένων από τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολή προς τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, η εξασφάλιση της τροφοδοσίας με λιγνίτη σε σταθερή τιμή για τη Μελίτη και η χορήγηση λιγνιτικών ΑΔΙ στις υπό πώληση μονάδων και βεβαίως η κατάργηση του τέλους λιγνίτη.
Ωστόσο όλα δείχνουν ότι οι υποψήφιοι επενδυτές θα ζητήσουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων (σήμερα στη Μελίτη απασχολούνται 231 άτομα και στη Μεγαλόπολη 1.017) γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη την υποβολή αιτήματος για νέα παράταση έως τις αρχές Φεβρουαρίου.
Όλα εξαρτώνται από τη στάση που θα κρατήσει η Κομισιόν.
Δηλαδή από το εάν θα επιλέξει να πιέσει σε αυτή τη φάση την κυβέρνηση και τη ΔΕΗ ή θα δώσει και τη νέα παράταση που θα της ζητηθεί, εκτιμώντας ως ειλικρινή την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να ολοκληρώσει τη διαδικασία με επιτυχία.

Αγωνία για το αποτέλεσμα 

Η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού κλείνει για τη ΔΕΗ το κεφάλαιο της καταδικαστικής απόφασης για το μονοπώλιο στο λιγνίτη και επιτρέπει στην εταιρία να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδιασμού για το μετασχηματισμό της.
Αντίθετα μια ενδεχόμενη αποτυχία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς στην υπόθεση των λιγνιτών, πιθανότατα θα επιχειρηθεί να προστεθεί και η υπόθεση της εικαζόμενης χειραγώγησης της αγοράς μέσω των υδροηλεκτρικών.
Άλλωστε στο Μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την Τρόικα υπάρχει αναφορά περί της ενεργοποίησης άλλων δομικών μέτρων, η οποία φωτογραφίζει τα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ και αυτό είναι ένα σενάριο που δεν θέλουν να σκέφτονται ούτε στο ΥΠΕΝ ούτε στη ΔΕΗ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, για να ενεργοποιηθεί διαδικασία πώλησης των υδροηλεκτρικών θα πρέπει να υπάρξει νέα νομοθέτηση από πλευράς κυβέρνησης και μάλιστα σε προεκλογική χρονιά.
«Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» κατέληξε ο κ. Αδαμίδης.

www.worldenergynews.gr