Ορθοδοντική Πρόληψη: Απόσπασμα της Ομιλίας του Ορθοδοντικού Δρ. Γιώργου Λίτσα στο Πανελλήνιο Ορθοδοντικό Συνέδριο

9 Ιανουαρίου 2019
09:00
Κανένα σχόλιο

Απαντήσεις σε συνήθεις απορίες.

ΜΥΘΟΣ 1: Μου έχουν συμβουλέψει ότι το παιδί μου χρειάζεται να δει ορθοδοντικό όταν αλλάξει όλα τα δόντια του.


ΑΛΗΘΕΙΑ : Σύμφωνα με την Αμερικανική και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται όταν το παιδί είναι επτά χρονών. ΔΙΟΤΙ υπάρχουν όμως σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης γνάθων που η ΜΟΝΟ η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να θεραπεύσει με λιγότερο οικονομικό κόστος για τους γονείς αλλά κυρίως με λιγότερη επιβάρυνση για τους μικρούς ασθενείς.

ΜΥΘΟΣ 2: Μου συνέστησαν να αφαιρέσω το υγιές παιδικό δόντι του παιδιού μου για να ευθειαστούν τα υπάρχοντα μόνιμα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η πρόωρη απώλεια των παιδικών δοντιών είτε λόγω λάθους ιατρικής εκτίμησης ή λόγω τερηδονισμού αποτελεί την πρώτη αιτία των ορθοδοντικών προβλημάτων.

Έκκληση στους γονείς: Ποτέ μην αφαιρείται παιδικό δόντι πρόωρα διότι μπορεί να δημιουργηθούν μετακινήσεις των παρακειμένων δοντιών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο απαραίτητος χώρος για την ανατολή των μονίμων.

ΜΥΘΟΣ 3. Μου συνέστησαν να ξεκινήσω ορθοδοντική θεραπεία στην ηλικία των 12-13 ετών.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο κατάλληλος χρόνος έναρξης της Ορθοδοντικής θεραπείας σχετίζεται με την σκελετική ανάπτυξη του παιδιού και όχι την χρονολογική του ηλικία.

ΜΟΝΟ έτσι: 1. Αυξάνεται η πιθανότητα να αποφευχθούν οι εξαγωγές μονίμων δοντιών. 2. Μειώνεται η χρονική διάρκεια της Ορθοδοντικής Θεραπείας 3. Βελτιώνει την εμφάνιση και αυξάνει την αυτοπεποίθηση στην εφηβεία

Μύθος 4: Μου συνέστησαν να αφαιρέσω υγιές μόνιμα δόντια του παιδιού μου.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Έκκληση στους γονείς για δεύτερη ορθοδοντική γνώμη. Η σύγχρονη ορθοδοντική θεραπεία παρέχει καινούργιες μεθόδους θεραπείας, μειώνοντας δραματικά το ποσοστό αφαίρεσης δοντιών.

ΜΥΘΟΣ 5: Τα σιδεράκια είναι η μόνη λύση για ορθοδοντική θεραπεία
ΑΛΗΘΕΙΑ: Από τις αρχές του 2000 περίπου η χρήση της όλο και πιο υποσχόμενης τεχνολογίας διαφανών ναρθήκων έδωσε την ευκαιρία επίλυσης ορισμένων ορθοδοντικών προβλημάτων χωρίς σιδεράκια. Είναι καθήκον του ορθοδοντικού να είναι ενήμερος για όλες τις νέες τεχνικές και αφού αναλύσει την περίπτωση να συζητήσει με τον ασθενή του και να συναποφασίσουν το μέσον που θα χρησιμοποιηθεί για ένα άριστο αποτέλεσμα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.