Ένα αντάξιο του Νοτίου Αιγαίου γαστρονομικό φεστιβάλ στη Δυτική Μακεδονία (της Φανής Φτάκα)

25 Ιανουαρίου 2019
03:53

Μπορεί η γαστρονομία και η τοπική κουζίνα μιας περιοχής να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης της; Το παράδειγμα της Ρόδου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Την απάντηση την δίνουν με τον πιο παραστατικό τρόπο όχι κάποιοι experts αλλά μια ομάδα μαθητών γυμνασίου. Έξι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Ρόδου με συντονίστρια την καθηγήτρια τους Αγγελική Νικολάου στο πλαίσιο συμμετοχής τους στο πρόγραμμα «Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2019» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece δημιούργησαν τον πρώτο διαδραστικό κατάλογο εστιατορίου. Χάρις σε μια καινούρια εφαρμογή στο κινητό με τεχνολογία AR που επινόησαν, ο πελάτης του εστιατορίου με ένα απλό κλικ στο κινητό του θα μπορεί από το μενού του εστιατορίου να επιλέγει πιάτα της τοπικής παραδοσιακής κουζίνας αντλώντας πολλές πληροφορίες γι’ αυτά με τη βοήθεια πολυμέσων (συνταγές, βίντεο κλπ) . Το έναυσμα για την ιδέα, σύμφωνα με δηλώσεις της καθηγήτρια τους, δόθηκε από ένα γεγονός σημαντικό για την περιοχή τους. Την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019.

Ένα κλικ στο κινητό του τουρίστα ή του επισκέπτη πελάτη και με βιωματικό καθαρά τρόπο, οι πρώτοι σπόροι της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης έχουν πέσει στη μαθητική κοινότητα της Ρόδου, η οποία μ’’ αυτόν τον τρόπο βάζει το δικό της λιθαράκι στην πολυαναμενόμενη ανάπτυξη του τόπου τους.

Μήπως ήρθε η ώρα η συγκεκριμένη εφαρμογή ROD.IΤ να επεκταθεί και στον τόπο μας με πρωτοβουλία του ΕΒΕ Κοζάνης ή και άλλων φορέων ; Μπορεί να μην έχουμε τον αντίστοιχο αριθμό τουριστών με τη Ρόδο, έχουμε όμως περιόδους σαν αυτή της Αποκριάς, που η τουριστική μας κίνηση αυξάνεται αλματωδώς και ίσως η Αποκριά είναι το κατάλληλο timing για τους ξένους επισκέπτες μέσω ενός multimedia menu εστιατορίου να γνωρίσουν την τοπική μας κουζίνα, η οποία τον καιρό της μεγάλης της δόξας, μέσα στον 20ο αιώνα άφησε εποχή και παρά τις αλλαγές εξακολουθεί να είναι πολύ πλούσια.

Όσο για την ανακήρυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως Γαστρονομική Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, τον περασμένο Σεπτέμβριο μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρόκου «Ιωακείμ Λιούλιας» είχαμε τη χαρά να συμμετέχουμε στο 12o Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας. Ένα φεστιβάλ με επίκεντρο το νησί της Σίφνου και με συμμετοχές από όλα τα νησιά των Κυκλάδων μαζί μ’ αυτά του Νοτίου Αιγαίου αλλά και αντιπροσωπείες από άλλες στεριανές περιοχές και το εξωτερικό που αναδεικνύει κάθε χρόνο περίτρανα την Αιγιακή Γαστρονομία και φιλοξενία. Ένα φεστιβάλ με πλούσια γαστρονομικά τραπέζια και πολυάριθμες άλλες εκδηλώσεις . Επάξια και όχι τυχαία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κέρδισε τον τίτλο της γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019 αφήνοντας πίσω της άλλες δυνατές υποψηφιότητες σαν αυτή της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αρκετές του εξωτερικού.

Μένει και στη δική μας Περιφέρεια επιτέλους, με τα πολλά επώνυμα τρόφιμα και προϊόντα( κρασιά, κρόκο , τριαντάφυλλα, τυριά, μανιτάρια, πατάτες, πιπεριές, λάδι κλπ) να οργανώσει σε ετήσια βάση ένα αντάξιο του Νοτίου Αιγαίου γαστρονομικό φεστιβάλ στη Δυτική Μακεδονία. Χώρος υπάρχει, το Εκθεσιακό Κέντρο των Κοίλων προσφέρεται για παρόμοιες δράσεις, το Κερνάμε Ελλάδα και διάφορες άλλες παράλληλες γαστρονομικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Εμπορικής Έκθεσης των Κοίλων καταδεικνύουν ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Όσο για φορείς υποστήριξης του φεστιβάλ θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς, θεσμικούς και μη: το Δήμος Κοζάνης, το ΕΒΕ, τους διαφόρους επιχειρηματίες, τους πολυπληθείς πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και πολλούς άλλους. Τι περιμένουμε ; Εκτός κι αν η γαστρονομία, στη σκέψη κάποιων έρχεται τελευταία στη λίστα των εργαλείων ανάπτυξης του τόπου μας!!!!!

3 σχόλια

  • Παρα παρα πολυ σωστη η φάνη αλλα που να τους κόψει για τέτοιο δουλειες και το δημο και την περφερεια αλλα και τους συλλογους ! Οπως και οι επιχειρηματιες πρςπει να προωθουν τοπικες γευσεις .αλλα ολοι καμαρωνουν για τη ρατσα τους και ποσο καλη κουζινα εχουμε αλλα σπανια σε ασχουνται με την αναπτυξιακη της διασταση !!

  • μιά Φάνη από την ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ αναφέρεται στο Νότιο Αιγαίο !!

    Ετσι γιά να συνηθίζουμε Φάνη γιά τα δικά σας κατορθώματα με τήν
    ΣΥΡΙΖΑΙΙΚΗ Δημοτική αρχή Κοζάνης που “ξεπούλησε ” την Μακεδονία !!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.