Συμφωνία των Πρεσπών: Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση από τη Βουλή

26 Ιανουαρίου 2019
11:00

Ο οδικός χάρτης προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνουν τα εξής βήματα τις επόμενες 15 ημέρες:

  • Υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως
  • Την επόμενη Δευτέρα η Συμφωνία θα δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και θα γίνει πλέον επίσημα νόμος του κράτους
  • Ανακοίνωση στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ ότι κυρώθηκε η Συμφωνία από τη Βουλή
  • Υπογραφή από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 29 χωρών του ΝΑΤΟ του Πρωτοκόλλου Εισδοχής και αποστολή του στις πρωτεύουσες των κρατών μελών
  • Κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής από τη βουλή των Ελλήνων
  • Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης στα Σκόπια με την οποία θα ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε η κύρωση Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου
  • Αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης από τα Σκόπια προς την Ελλάδα και τον ΟΗΕ ότι η Συμφωνία τίθεται σε ισχύ
  • Αποστολή από Σκόπια επιστολής προς τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ότι η χώρα λέγεται πλέον Βόρεια Μακεδονία
  • Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποστολή του στην Ουάσιγκτον

Αλλαγή ονομασίας και πρεσβείες

Πλέον, η γειτονική χώρα θα ονομάζεται «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» στις διμερείς σχέσεις της και έτσι θα αναγνωρίζεται από χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Θα ακολουθήσει η αλλαγή των διπλωματικών αποστολών μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Στην Αθήνα θα υπάρξει πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και γενικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ πρεσβεία της Ελλάδας θα υπάρχει στα Σκόπια και γενικό προξενείο στην πόλη Μπίτολα.

Επιπλέον, με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αλλάξουν και όλα τα δημόσια έγγραφα της ΠΓΔΜ. Τα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και όσα εσωτερικά έγγραφα προορίζονται για διεθνή χρήση θα πρέπει να αλλάξουν την ονομασία σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Για την αλλαγή στα επίσημα έγγραφα για διεθνή χρήση και στα εσωτερικά έγγραφα που μπορούν να έχουν διεθνή χρήση οι γείτονες έχουν προθεσμία 5 ετών η οποία ξεκινά να μετρά από την ημέρα έναρξης ισχύος της Συμφωνίας.

Σε ό,τι αφορά σε όλα τα δημόσια έγγραφα για εσωτερική χρήση, οι προθεσμίες συνδέονται με την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάθε άνοιγμα ενός «διαπραγματευτικού κεφαλαίου» με την ΕΕ θα σημαίνει και την εκκίνηση πενταετίας για την αλλαγή των εσωτερικών δημοσίων εγγράφων στο πεδίο για το οποίο θα ξεκινά η διαπραγμάτευση για την ΕΕ.

Περιθώριο 6 μηνών για τα σύμβολα

Με την εφαρμογή της Συμφωνίας θα δοθεί περιθώριο 6 μηνών στην ΠΓΔΜ προκειμένου να σταματήσει να χρησιμοποιεί σύμβολα της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως σύμβολα της αρχαίας Ελλάδας, τον ήλιο της Βεργίνας κλ.π. Παράλληλα θα αποσυρθεί και μία από τις αρχικές σημαίες της ΠΓΔΜ, η οποία δεν είναι επίσημη αλλά χρησιμοποιείται ακόμη σε διάφορους χώρους, και φέρει τον ήλιο της Βεργίνας.

Τι θα ισχύσει με τα βιβλία και τα εμπορικά σήματα

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των σχολικών βιβλίων, ήδη έχει δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που εξετάζει ποιες είναι οι αλυτρωτικές αναφορές που θα πρέπει να αφαιρεθούν από αυτά.

Επιπλέον, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά σήματα της Μακεδονίας. Ηδη η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ε.Ε. Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με αναφορά στην Μακεδονία. Ωστόσο, θα υπάρξει διαδικασία για την ανάλογη κατοχύρωση των εμπορικών ονομασιών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το ίδιο αναμένεται να επιδιώξουν και οι επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ.

Πηγή: Συμφωνία των Πρεσπών: Τα επόμενα βήματα μετά την κύρωση από τη Βουλή | iefimerida.gr

43 σχόλια

  • Η Συμφωνία των Πρεσπών βασίζεται σε ένα ιστορικό τίποτα (το Μακεδονικό έθνος) και οτιδήποτε τέτοιο γεννά τέρατα (όπως προσπάθησε και το Σχέδιο Ανάν), τέρατα του «σωλήνα» που θα τα βρούμε μπροστά μας. Οι πολιτικοί των Μνημονίων, τα τσιράκια των Αμερικανών και των Γερμανών, υποθηκεύουν σε κινδύνους την εθνική ακεραιότητα της χώρας.
    Ήταν ταγμένοι, ταμένοι και λογοδοσμένοι να εκτελέσουν το συμβόλαιο ό,τι και αν τους λέγανε !

      • Δεν είχε καθιερωθεί κανένα “σκέτο Μακεδονία”. Όλες οι χώρες την είχαν αναγνωρισμένη ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αρκετά με το παραμύθι.
        Και αν όλες την είχαν αναγνωρίσει ποιό το πρόβλημα; Γιατί να την αναγνωρίσουμε και μεις; Για να νομιμοποιήσουμε τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις τους μέχρι τη Θεσσαλονίκη;
        Εξάλλου δεν έχει σημασία ποιοί την αναγνωρίζουν. Αν δεν την αναγνωρίζει η Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Πήγαινε πες στους Ισραηλινούς ότι την Παλαιστίνη την αναγνωρίζουν 80 κράτη και θα πρέπει να την αναγνωρίσουν κι αυτοί. Να δούμε

          • πλάκα κάνεις ή είσαι ανθέλληνας ;

            Ζάεφ: «Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας – Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί τη μακεδονική ταυτότητα πλέον»
            «Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο». Από την kathimerini.gr 26-1-19

        • Η έννοια του στρουθοκαμηλισμου σε 1 σχόλιο. Με την συνταγματική ονομασία ως Δημοκρατία της Μακεδονίας την είχαν αναγνωρίσει πάνω από 130 χώρες μεταξύ των οποίων και οι πιο ισχυρές. Εσύ νόμιζε ότι δεν τρέχει μια Αφού δεν τους είχαμε αναγνωρίσει

      • Δεν τους έφταναν οι 140 χώρες που τους αναγνώρισαν; Γιατί τόσος χαμός για την δική μας αναγνώριση;
        Αναρωτιέμαι εάν κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε ή μας κάνετε πλάκα…

    • Με αντίτιμο την εξαφάνιση τους από τον πολιτικό χάρτη. Ο Σύριζα είναι πολιτικά τελειωμένος, στις εκλογές δε θα καταφέρει να πιάσει διψήφιο νούμερο, και ούτε το 1/10 από τους υπάρχοντες βουλευτές θα καταφέρει να επανεκλεγεί. Ο Αλέξης Τσίπρας έληξε την πολιτική του καριέρα πολύ νωρίς. Όσο για τον Καμμένο, δεν πρόκειται να ξαναμπεί στη βουλή.

        • Φυσικά και θα γίνει. Ήδη στις δημοσκοπήσεις στην Βόρεια Ελλάδα έχει κάτω από 6%. Θα φροντίσουμε να μην το ξεχάσει ο κόσμος μέχρι τις εκλογές.

      • Βιάζεσαι. Λίγα ψίχουλα και 120 δόσεις – μέχρι να πεθάνει – για όλα τα χρέη που δημιούργησε ΚΑΙ ο Τσίπρας κι όλα ξεχνιούνται… Εξ’ άλλου, την αμφισβήτιση των αιματοβαμμένων εδαφών της Μακεδονίας θα την ζήσουμε αργότερα που θα έχουμε ξεχάσει… και δεν θα έχουν τελιώσει οι 120 δόσεις…

        • Δεν ξαναβγαίνει ο Τσίπρας, μετά από τόσες αποτυχίες στην οικονομία, την πολιτική προστασία, και την κοινωνική πολιτική, στη δημοκρατία χθες υπέγραψε την πολιτική του καταδίκη και στα εθνικά θέματα.

          • Μακεδόνες με βάση τη συμφωνία θα λέγονται οι κάτοικοι των Σκοπίων, και θα έχουν την Μακεδονική ιθαγένεια.

          • ΑΝΤΕ ΡΕ ΧΑΣΟΥ,ΕΙΡΩΝΑ 13:13. Ο ΤΣΙΠΡΑΜ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΕΦ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ,ΜΗΠΩΣ ΤΟ΄ΜΑΘΕΣ ??ΠΑΠΑΔΟ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ-ΕΘΝΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΕΡΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΑΣ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ. ΘΑΦΑΤΕ ΤΑΠΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΣΟΥΖΕΙ ΓΕΡΑ!!!!

  • Προσωπικά, διαφωνώ κάθετα με τον κ. Τσίπρα αλλά τον θαυμάζω για το θάρρος του, γιατί όλοι θέλουν να τον κρεμάσουν ανάποδα!
    Εκτός εάν δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα…

    • Η συμφωνία είναι καλή.Ο Τσίπρας τόλμησε εκεί που οι υπόλοιποι υποκρίνονταν 30 χρόνια με αποτέλεσμα να καθιερωθεί το ΣΚΕΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

    • Δέχεται επαίνους από Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι ανέχονται την κατεχόμενη Κύπρο. Του ετοιμάζουν βραβείο ειρήνης Nobel.!!!! Eδώ είναι η μαγκιά ! στη ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

    • Μόνο θάρρος δεν είναι αυτό. Θάρρος είναι να υπερασπίζεσαι τη δημοκρατία και το δίκαιο των πολιτών. Όχι να αγνοείς τον Ελληνικό λαό και να προσκυνάς τον Νίμιτς, τον Σόρος και τη Μέρκελ. Χατζηαβατισμός είναι, κλασσικό χαρακτηριστικό των πολιτικών ανδρείκελων YESMEN, μαριονέτες της Αμερικής.

    • Δεν έχει φιλε καμία, δε θέλω να αναφερθώ σε γεγονότα αλλά ρώτα κάποιον που έχει ασχοληθεί με την επιστήμη της ψυχικής υγείας του ανθρώπου…

  • Λες άντε στο οι 145+8 έχουν οικονομικά ωφελήματα κτλπ,δεν έχουν και πολύ εθνική ιδεολογία…Οι άλλοι εδώ μέσα ,τι τρώνε και τι πίνουν κι έχουν τόση μανία εναντίον της Ελλάδας σε κάθε τι Ελληνικό ;

    • Απλά προσπαθούν να διαφέρουν! Να πουν το κάτι διαφορετικό!
      Είναι παιδιά που μικρά δεν τα παίζαμε μπάλα κι είχαν αυστηρό πατέρα…

        • Να ξέρεις φίλε ότι πάω πολλές φορές στην Σερβία και περνάω από εκεί και ξέρω , αλλά δεν τους χαρίζω δικά μας πράγματα .
          Δεν τους κρατάω κακία γιατί αυτοί την χώρα τους στηρίζουν .
          Εξαγριώνομαι όμως με κάτι ανθέλληνες που πρώτα βάζουν όλους τους ξένους
          και τους υποστηρίζουν και όχι την πατρίδα τους ( αν έχουν τούτη την χώρα
          πατρίδα )

  • ο Τσιπρας ειναι μαγκας, Ελληνας, οχι σαν τους αποστατες του ’92…

    Ελυσε το ζητημα αυτο μια κ καλη κ τωρα βγαινουν κατι δεξιοι κοιμισμενοι να λενε πως το 1,5 μυριο Σκοπιανων θα παρει την Μακεδονια…κοιτα ρε κατι λεβεντες που εχουμε…

    αποστατες κ κουκουλοφοροι

    • ο Τσιπρας ειναι μαγκας,…………

      «Από τις πιο ελεεινές φιγούρες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής» χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ο επικεφαλής της Γαλλικής Αριστεράς και Ευρωβουλευτής, Ζαν Λυκ Μελανσόν.
      *Πηγή: info-war.gr

      Κάθε φορά που πανηγυρίζει, η νύφη φτερνίζεται και ο γάμος σκορπίζει κομμάτια και θρύψαλα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.