Η Ερμακιά αναμφισβήτητα πρέπει να προστεθεί στα μαρτυρικά χωριά, γιατί όπως και τα άλλα μαρτυρικά χωριά πλήρωσε ακριβά τη ναζιστική θηριωδία και τον προδοτικό ρόλο των ντόπιων συνεργατών τους. Το μεγάλο έγκλημα που διέπραξαν οι κάτοικοι, όπως και αυτοί των γύρω χωριών, ήταν ότι από νωρίς είχαν ενταχθεί στην πάλη ενάντια στον κατακτητή. Ενίσχυαν με μαχητές τμήματα του ΕΛΑΣ, ενώ στο χωριό υπήρχε επιτροπή του ΕΑΜ που φρόντιζε την ενίσχυση των ανταρτών με τρόφιμα. Είναι ακριβώς αυτή η δράση που έπρεπε να χτυπηθεί παραδειγματικά, να τσακιστεί κάθε εστία αντίστασης στον φασισμό.

Άσβεστες είναι οι μνήμες της αγριότητας των φρικιαστικών εγκλημάτων της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος εγκύων γυναικών, ανύποπτων παιδιών, ανυπεράσπιστων γερόντων και γυναικών. Γνώρισε τις μαζικές ναζιστικές εκτελέσεις, την πυρπόληση του χωριού.

Έχουμε χρέος να υπενθυμίσουμε τον άνανδρο και προδοτικό ρόλο των ντόπιων συνεργατών του φασισμού, των ταγματασφαλιτών, των κουκουλοφόρων  καταδοτών και προδοτών, είτε λέγονταν ΠΑΟ, είτε  πουλικοί, είτε είχαν οποιοδήποτε άλλο όνομα.

Έχουμε χρέος να απομονώσουμε και να καταγγείλουμε τους δήθεν «φίλους» που αφήνουν στο απυρόβλητο τους ντόπιους συνεργάτες και παραχαράσσουν την ιστορία.

Η ιστορία μας διδάσκει ότι όταν ο λαός εμπιστεύεται τη δύναμή του και παλεύει, μπορεί να μετράει νίκες. Αναμφισβήτητα σ’ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα ο λαός είχε μπροστάρη – οργανωτή και κύριο αιμοδότη το ΚΚΕ που έδωσε τα καλύτερα παιδιά του.

Έχουμε χρέος να εντείνουμε την πάλη ενάντια στο φασισμό. Τα αποκρουστικά εγκλήματα των ναζί, τα ολοκαυτώματα σε όλο τον κόσμο, έγιναν εξαιτίας της φύσης αυτή της «ιδεολογίας» που σήμερα ωθεί, καθοδηγεί τους οπαδούς της στο να εγκληματούν σε βάρος μεταναστών (πχ Αιγύπτιοι αλιεργάτες), εργατών, συνδικαλιστών (πχ στο Πέραμα), αντιφασιστών όπως ο Π. Φύσσας, κομμουνιστών. Ο φασισμός, ο ναζισμός πρέπει να καταδικασθούν όχι μόνο από τα δικαστήρια, αλλά και από τον ίδιο τον ελληνικό λαό και σ’ αυτό μπορεί να συμβάλει το ίδιο το εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα απομονώσει την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και θα δυναμώσει τη δράση του ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά και θρέφει το ναζισμό.

Η Χρυσή Αυγή  είναι ιδεολογικός και πολιτικός απόγονος των ναζιστών – φασιστών . Εξάλλου δια στόματος Μιχαλολιάκου ελέχθη, ότι «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945». Είναι αυτοί που εξυμνούν την ανοιχτή προδοσία και την εμφανίζουν ως πατριωτισμό.

Η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από ΕΕ, ΗΠΑ και κυβερνήσεις για παραχάραξη της ιστορίας, την ανιστόρητη και επικίνδυνη εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό, έχει ως στόχο να σβήσουν τα εγκλήματα των ναζί. Να συγκαλυφθεί η αμέριστη βοήθεια που παρείχαν στην φασιστική Γερμανία οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα μονοπώλια τους και φυσικά να εξαφανίσει τη μεγάλη προσφορά της Ε.Σ.Σ.Δ. στην αντιφασιστική νίκη. Η ιστορία μας εμπνέει και μας καθοδηγεί. Είναι ένα ιδιαίτερο εργαλείο στη διαμόρφωση συνειδήσεων. Διδασκόμαστε από τα θετικά και απορρίπτουμε τα αρνητικά.

 Αυτές οι μνήμες πρέπει να παραμείνουν ζωντανές στο λαό και ση νεολαία μας, για να απομονώσει το φασιστικό αυτό εγκληματικό τέρας. Να θυμόμαστε τα λόγια του ποιητή «το φασισμό βαθιά κατάλαβε τον. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον»

Γερμανικές αποζημιώσεις

Στηρίζουμε τις προσπάθειες της  επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, για να πληρώσει η Γερμανία για τις καταστροφές που προξένησε στον τόπο μας και για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις για τη αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής,  των καταστροφών περιουσιών και την αρπαγή των αρχαιολογικών θησαυρών.

Τετάρτη 15/2/2017

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Χόλμπα Αντωνία