Καλό μήνα, αδερφοί. Καλό μήνα στην πατρίδα μας. Καλό μήνα στη Μακεδονία μας. 

Το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό τελέσαμε τον καθιερωμένο κατά μήνα (για το μήνα Μάρτιο 2019) Αγιασμό.

Το δοχείο του Αγιασμού θα βρίσκεται για τρεις ημέρες στο Νάρθηκα του Ναού, απ’ όπου μπορεί ο καθένας να παίρνει αγιασμό για το σπίτι του, για την οικογένειά του. Για την υγεία μας και για τη σωτηρία μας, που είναι ο Χριστός.

Σ’ ένα από τα πρώτα τροπάρια του Αγιασμού απευθύνουμε την προσευχή μας στην Παναγία Μητέρα μας και την παρακαλούμε να σπεύσει γρήγορα (να μην αργοπορήσει) και να μας σπλαχνιστεί (αναγνωρίζουμε ότι είμαστε τα σπλάχνα της Παναγίας) και να μας βοηθήσει, γιατί χανόμαστε, γιατί βουλιάζουμε με υπαιτιότητα δική μας, γιατί βγάζουμε τα μάτια μας με τα ίδια μας τα χέρια, γιατί η καταρράκωση του συλλογικού μας σώματος οφείλεται κυρίως σε φταιξίματα που είναι αποκλειστικά δικά μας: »Δέσποινα, βοήθησον εφ’ ημίν σπλαχνισθείσα, σπεύσον απολλύμεθα υπό πλήθους πταισμάτων». 

Η Παναγία μας, μας βοηθά όλους (κανείς δεν της είναι ξένος) και δίνει χαρά σε κάθε ανθρώπινη ταλαιπωρημένη ύπαρξη: ‘’Χαίρε Δέσποινα, η πάντων βοήθεια, χαρά και σκέπη, και σωτηρία των ψυχών ημών’’.

Ο εμβληματικός ποιητής Οδυσσέας Ελύτης στο “Τρελοβάπορό” του διασαλπίζει:

‘’Έλα Χριστέ και Κύριε λέω κι απορώ

τέτοιο τρελό βαπόρι τρελοβάπορο

Χρόνους μάς ταξιδεύει δε βουλιάξαμε

χίλιους καπεταναίους τούς αλλάξαμε

Κατακλυσμούς ποτέ δε λογαριάσαμε

μπήκαμε μες στα όλα και περάσαμε

Κι έχουμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα

παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα’’.

Ούτε τώρα θα βουλιάξουμε. Καλό μήνα, αδερφοί. Προσευχόμαστε για όλο τον κόσμο. Προσευχόμαστε και για τη Μακεδονία μας.

π.Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

1-3-2019