Η Ρίτσα Σπυρίδου, υποψήφια Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, μιλά στο kozan.gr, μετά την παρουσίαση της διακήρυξης αρχών του συνδυασμού της:«Δεν θα αυξήσω τα τέλη γιατί έχουμε κενά στις υποχρεώσεις μας. Αυτό μπορεί να το σκεφτεί κανείς και ως τυχοδιωκτικό»- Συνέντευξη στο kozan.gr

5 Μαρτίου 2019
13:02

 

Α’ μέρος

 

Στην ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού, την οικονομική κατάσταση του δήμου, αλλά και την απόφασή της να αφήσει τη δημοσιογραφία για την πολιτική, αναφέρθηκε η υποψήφια Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού και επικεφαλής του συνδυασμού «Στάση Σερβίων-Βελβεντού», Ρίτσα Σπυρίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kozan.gr.

Η κ. Σπυρίδου αναφερόμενη στην ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού, υπογράμμισε πως «Το επιθυμούν να είναι μόνοι τους, έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι ο δήμος πήγαινε μια χαρά, συνεπώς που είναι το πρόβλημα; Θα χρειαστεί οι δύο δήμοι να συνεργαστούν, αυτό επιβάλλεται και είναι αναπόφευκτο.».

Ερωτώμενη για την λειτουργία του δήμου τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, η επικεφαλής του συνδυασμού «Στάση Σερβίων-Βελβεντού», ανέφερε χαρακτηριστικά πως «Δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο της Δημοτικής Αρχής. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του. Δεν γίνεται η αντιπολίτευση να έχει την ευθύνη που έχει η Δημοτική Αρχή, αλλά μία αντιπολίτευση που θέλει να προσθέσει και να έχει θετικό πρόσημο, θα κινηθεί και διαφορετικά». Ενώ μιλώντας για την οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει σε περίπτωση εκλογής της, η υποψήφια Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, επεσήμανε πως «Δεν θα αυξήσω τα τέλη γιατί έχουμε κενά στις υποχρεώσεις μας. Αυτό μπορεί να το σκεφτεί κανείς και ως τυχοδιωκτικό».

Διαβάστε αναλυτικά το πρώτο μέρος της συνέντευξης.

Ν.Χ.: «Στάση Σερβίων-Βελβεντού». Πως προέκυψε το όνομα και ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να περάσετε με αυτή την επιλογή;

Ρ.Σ.: Αρχικά να πάμε στο λογότυπο, που είναι η βυζαντινή ρόδακα. Είναι ένα σύμβολο που το συναντάς σε όλες τις βυζαντινές εκκλησίες και επίσης το συναντάς και στη φιλοτεχνία των Ποντίων. Συνεπώς είναι ένα σύμβολο που απαντά σε όλα. Είναι εύκολο, είναι βαθύ σε νόημα και επιπλέον είναι καθαρό. Είναι ένας κύκλος. Ο κύκλος, κατά τη δική μου άποψη, είναι ένα τέλειο σχήμα. Είναι τρεις οι κύκλοι, οι οποίοι κάνουν μια αλυσίδα, αυτό υποδηλώνει τη συνεργασία. Επιπλέον, είναι και ένα σύμβολο ισχύος, δύναμης. Κανονικά θα έπρεπε να είναι ο τρόπος μας! (…) Η «Στάση», είναι ανασυγκρότηση. Πάντα όταν θέλουμε να ξεκινήσουμε κάτι σοβαρό, πρέπει να ανασυγκροτηθούμε.

Ν.Χ.: Ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού χρειάζεται ανασυγκρότηση αυτή τη στιγμή; Ανασυγκρότηση εκ βάθρων;

Ρ.Σ.: Αναμφίβολα χρειάζεται. Στα απλά θέματα και στα εύκολα χρειαζόμαστε ανασυγκρότηση, δεν θα χρειαζόμαστε στα δύσκολα που περνάει τώρα ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού; Η ανασυγκρότηση δεν γίνεται μόνη της, αμέσως μετά μπαίνεις στη διαδικασία να σκεφτείς πως θα χαράξεις την πορεία. Το συνεργαζόμαστε δεν βρίσκεται τυχαία στο λογότυπό μας. Και επίσης η «στάση» με έναν τρόπο είναι και «επανάσταση», «επανάσταση» πρώτα στα «μέσα μας».

Ν.Χ.: Μιας και το λογότυπο του συνδυασμού συμβολίζει, από ότι μου είπατε, τη συνεργασία, και η απλή αναλογική θα δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία συνεργασιών, θα ήθελα να μου πείτε εάν είστε διατεθειμένη να επιδιώξετε συνεργασίες σε περίπτωση εκλογής σας;

Ρ.Σ.: Φυσικά, ούτως η άλλως ο «Κλεισθένης» στην ουσία κάνει αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς ως κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνεί κανείς σε όλα του τα σημεία, η φιλοσοφία του όμως είναι αυτή. Σε ορίζει να συνεργαστείς. Όταν ορίζεται η συνεργασία, είναι δύσκολη αν δεν την αισθάνεσαι. Μπορώ να συνεργαστώ. Ούτως ή άλλως, σε όλες μου τις συνεργασίες ήμουν εντάξει.

Ν.Χ.: Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να κάνετε αυτή την επιλογή και να διεκδικήσετε την ψήφο των πολιτών Σερβίων-Βελβεντού;

Ρ.Σ.: Συνεπώς να τους υπηρετήσω! Είναι ίσως η πιο ουσιαστική ερώτηση. Εγώ από τη φύση μου είμαι δοτικός άνθρωπος, από την άλλη είμαι και απόλυτος άνθρωπος. Δεν ξέρω πως συγκρούονται αυτά στο δικό σου μυαλό, στο δικό μου μυαλό συνθέτουν.

Ν.Χ.: Η «απολυτότητα» θεωρείτε ότι θα βοηθήσει;

Ρ.Σ.: Το «απόλυτος» δεν σημαίνει αυταρχικός, σημαίνει απόλυτος στον τρόπο και στον στόχο. Δηλαδή δε μου φτάνει ο στόχος, κεντράρω σε αυτόν και θέλω αποτέλεσμα. Επίσης θεωρώ ότι είμαι μία προσωπικότητα που έχει δομημένη σκέψη, η διαχείριση και διοίκηση δεν μου είναι άγνωστες, σε αυτό το κομμάτι τα πήγα αρκετά καλά. Ούτως ή άλλως είμαι γέννημα θρέμμα του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού, αγαπάω τον τόπο μου, σέβομαι το συνάνθρωπο και θέλω να προσφέρω. Μπορώ. Και εφ’ όσον μπορώ θα προχωρήσω. Κι αν οι συνεργάτες μου είναι στη δική μου φιλοσοφία, νομίζω ότι θα είμαστε ένας δυνατός συνδυασμός, μία δύναμη, ένα σχήμα που θα προχωρήσει καλά.

Ν.Χ.: Επειδή το «μπορώ» το οποίο αναφέρατε προ ολίγου, παρατήρησα ότι το χρησιμοποιήσατε αρκετές φορές και στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης των αρχών και αξιών του συνδυασμού, θα ήθελα να ρωτήσω το εξής ` Το «μπορώ», προφανώς σημαίνει ότι εσείς προσωπικά μπορείτε, όμως το «μπορώ» στο δήμο συμπεριλαμβάνει και συνεργάτες. Θεωρείτε ότι θα μπορέσετε να βρείτε τους κατάλληλους ανθρώπους, για να γίνει το «μπορώ», «μπορούμε» όλοι μαζί και να προχωρήσετε;

Ρ.Σ.: Πολύ σωστά το θέτεις. Το μπορούμε όλοι μαζί είναι το ζητούμενο. Μέχρι αυτή τη στιγμή, συναναστρέφομαι με ανθρώπους που μπορούμε.

Ν.Χ.: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η στελέχωση του συνδυασμού;

Εγώ προχωράω συνετά. Μέχρι στιγμής πάμε καλά. Δεν έχω κλείσει όλο το ψηφοδέλτιο, μέχρι τέλη Μαρτίου θα το προσπαθήσω και θα το κλείσουμε βεβαίως, αλλά θα το παιδέψω.

Ν.Χ.: Η ιδιότητα του δημοσιογράφου βρίσκεται απέναντι από αυτή του πολιτικού. Εσείς έχετε διατελέσει για πολλά χρόνια στη θέση του δημοσιογράφου και τώρα κάνετε την επιλογή να θέσετε τον εαυτό σας στην κρίση των ψηφοφόρων. Πόσο κοντά είναι τελικά αυτές οι δύο ιδιότητες;

Εγώ νομίζω ότι είναι δίπλα δίπλα. Όχι γιατί ασχολούμαι σήμερα εγώ. Εμείς ούτως ή άλλως είμαστε στις επάλξεις. Εγώ δεν ήμουν ο δημοσιογράφος που ήμουν σε ένα στούντιο. Υπήρξα και εκεί όταν έπρεπε, όταν όριζαν… Ήμουν από τους ανθρώπους που ήταν στους δρόμους, στο ρεπορτάζ. Δεν υπήρχε γεγονός που δεν ήμασταν εκεί. Υπάρχει περίπτωση να διεκπεραιώσεις ένα θέμα εν δεν νιώσεις; Δεν υπάρχει. Υπάρχει περίπτωση σε ένα δίλεπτο να δώσεις ένα μεγάλο θέμα, ώστε να το κατανοήσει ο τηλεθεατής, προκειμένου να έχει μια σοβαρή θέση απέναντι σε αυτό; Όχι. Άρα όλα αυτά περικλείουν ενδιαφέρον, περικλείουν το ότι νοιάζομαι, ενδιαφέρομαι, προχωράω σωστά, έχω αποτέλεσμα.

Ν.Χ.: Θεωρείτε ότι η επαγγελματική εμπειρία των τόσων ετών θα σας βοηθήσει σε περίπτωση εκλογής σας;

Ρ.Σ.: Αν μιλάς για τα θέματα και επί της ουσίας, νομίζω ναι. Αν το προεκτείνεις, και αναφέρεσαι στο ότι υπάρχει μια οικειότητα με τον κόσμο που βγαίνω και συναντώ, επίσης ναι.

Ν.Χ: Οι αντίπαλοι σας σάς κατηγορούν ότι δεν κατοικείτε μόνιμα στον Δήμο, κατηγορία η οποία εξαπολύθηκε και σε προηγούμενους υποψήφιους Δημάρχους. Ποια είναι η θέση σας;

Ρ.Σ.: Εγώ είμαι της άποψης ότι η κατοικία δεν προσδιορίζει πατρίδα, ούτε συνειδήσεις. Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς, όσα επιχειρήματα και να βάλει.

Ν.Χ.: Κάποιος θα μπορούσε να σας πει ότι δεν αφουγκράζεστε τους πολίτες, καθώς δεν βιώνετε την καθημερινότητά τους.

Ρ.Σ.: Αυτό δεν μπορεί να μου το πάρει κανένας, γιατί αφουγκράζομαι την κοινωνία χρόνια ολόκληρα. Και όχι αβίαστα, μέσα από τη δουλειά, αλλά κυρίως γιατί έτσι είναι η ψυχοσύνθεσή μου. Από το ’89 μέχρι σήμερα είμαι σε όλα αυτά τα γεγονότα που μπορεί να είναι της επικαιρότητας, μπορεί να είναι ένα θέμα που μαστίζει την περιοχή χρόνια. Και αν εγώ αντιπροσώπευα όλα αυτά τα χρόνια στην επικράτεια, την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, πονούσα παραπάνω τον δικό μου τον τόπο. Όχι ότι τον ξεχώριζα, αλλά τον πονούσα σίγουρα παραπάνω. Αυτό είναι κεκτημένο. Αυτό που ακούγεται συνεχώς ότι εγώ δεν είμαι από τα Σέρβια κτλ, εγώ δεν είμαι από τα Σέρβια, είμαι από το Βαθύλακκο. Είμαι γέννημα θρέμμα Βαθυλακκιώτισσα και περήφανη Βαθυλακκιώτισσα. Δεν είμαι από τα Σέρβια, δεν είμαι από το Λιβαδερό, δεν από την Ελάτη, δεν είμαι από τα Καμβούνια, δεν είμαι από την Καστανιά. Τους αγαπώ όλους γιατί ξέρω να σέβομαι το συνάνθρωπο, και είμαι από το Βαθύλακκο. Γιατί πρέπει να είμαι από τα Σέρβια; Έχω υπεραξία αν είμαι από τα Σέρβια; Η υπεραξία η δική μου αν μπαίνει σε μια λογική να κριθεί, είναι ότι έφυγα από το χωριό μου για να προχωρήσω στη ζωή μου, έκανα τις σπουδές μου, την οικογένειά μου και κάποια στιγμή ήρθα στην Κοζάνη να ζήσω γιατί η ζωή μου όριζε να ζήσω στην Κοζάνη. Σε κάθε περίπτωση αυτά τα επιχειρήματα δεν προσάπτουν προσωπικότητες, ούτε δημιουργούν το υπόβαθρο που πρέπει να έχει κάποιος για να είναι ικανός να έχει τα ηνία του δήμου. Τα θεωρώ και λίγο φαιδρά.

Ν.Χ.: Πως αξιολογείτε την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την σύναψη δανείου ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού;

Ρ.Σ.: Δεν το αξιολογώ. Προσπάθησα να έχω εικόνα αλλά και αυτοί που ψήφισαν υπέρ ή κατά, δεν έχουν την απόλυτη εικόνα. Γιατί πρέπει να την έχω εγώ που είμαι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου; Παρά ταύτα το έψαξα με νομικό, ο οποίος μου είπε πως όταν ζητά μια Δημοτική Αρχή τη σύναψη δανείου από το Παρακαταθηκών και Δανείων, και βρίσκεται σε αυτή την οικονομική κατάσταση, προφανώς και δεν θα πάρει το δάνειο. Μπορεί όμως να προχωρήσει προς το κέντρο και να διεκδικήσει πράγματα. Δεν ξέρω εάν είναι ο στόχος του Δημάρχου αυτός, αλλά εγώ δεν άκουσα κάτι από το Δημοτικό Συμβούλιο, που να το ορίζει με αυτόν τον τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, είναι φυσικό πως ένας δήμος δεν πρέπει να προσθέτει επιπλέον και μάλιστα δανεικά, όταν δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτά που ήδη έχει. Αν είναι έτσι, είναι στη λάθος κατεύθυνση.

Ν.Χ.: Η οικονομική πολιτική αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης ενός δήμου. Εσείς έχετε υλοποιήσει κάποιο πλάνο για την οικονομική διαχείριση;

Ρ.Σ.: Θα σου πω ένα παράδειγμα. Εάν στο σπίτι σου δεν είχες πληρώσει για τρία χρόνια τη ΔΕΗ και χρωστάς ένα ποσό, το πρώτο που θα κάνεις είναι να πας στην υπηρεσία και να μάθεις ποιοι είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να διεκπεραιώσεις την υποχρέωσή σου. Γιατί πρόκειται περί υποχρέωσης. Το πρώτο λοιπόν είναι η διαχείριση των οικονομικών. Δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος, είναι μία απλή σκέψη. Μετά έχεις τους συνεργάτες σου, οι οποίοι τα διεκπεραιώνουν γιατί ο καθένας είναι αρμόδιος σε αυτό που πραγματικά έχει σπουδάσει, γνωρίζει και ξέρει. Ταυτόχρονα ο λογαριασμός τρέχει. Αν υποθέσουμε ότι έχεις στην άκρη ένα ποσό για τις δύσκολες ώρες, τι θα σκεφτείς να κάνεις για το σπίτι σου;

Ν.Χ.: Ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού έχει όμως στην άκρη ένα χ πόσό;

Ρ.Σ.: Έχει κάθε μήνα κάποια έσοδα, όπως όλοι οι ΟΤΑ. Δεν θα σκεφτείς λοιπόν να μπεις σε μια λογική να δεις πως θα εξασφαλίσεις ρεύμα; Δηλαδή τα φωτοβολταϊκά για παράδειγμα στα δημόσια κτήρια δεν είναι μία σκέψη; Δεν εξασφαλίζουν φθηνή ενέργεια, ζέστη στα παιδιά που δεν είχαν;

Ν.Χ.: Αυτόν όμως είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Κάποιοι έχουν στο πλάνο την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για παράδειγμα.

Ρ.Σ.: Δεν είμαι αυτής της φιλοσοφίας. Δεν θα αυξήσω τα τέλη γιατί έχουμε κενά στις υποχρεώσεις μας. Αυτό μπορεί να το σκεφτεί κανείς και ως τυχοδιωκτικό. Όταν εγώ δεν μπορώ να πληρώνομαι τα ανταποδοτικά από το δήμο μου τέσσερα χρόνια, δεν θα κάνω μια αύξηση της τάξεως του 175%, γιατί η ικανότητά μου τα προηγούμενα χρόνια, μου στέρησε έσοδα. Εγώ δεν πιστεύω ότι όλο αυτό που δημιουργείται στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού έχει να κάνει μόνο με τη Δημοτική Αρχή. Ένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του. Είναι και η αντιπολίτευση. Δεν γίνεται να είσαι καλός Δήμαρχος όταν δεν έχεις τους συνεργάτες που πρέπει και την αντιπολίτευση που χρειάζεται.

Ν.Χ.: Πως αξιολογείτε εν γένει τη λειτουργία του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια; Θεωρείται ότι για την κατάσταση φέρει ευθύνη και η αντιπολίτευση;

Δεν μπορεί να είναι ευθύνη μόνο της Δημοτικής Αρχής. Σίγουρα είναι μια πενταετία που δεν πάει καλά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ευθύνες είναι επειδή ο Δήμαρχος είναι έτσι, και δεν μπορεί και όλα τα συναφή, ενώ οι συνεργάτες του είναι οι καλύτεροι και η αντιπολίτευση είναι εξαιρετική. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης του. Δεν γίνεται η αντιπολίτευση να έχει την ευθύνη που έχει η Δημοτική Αρχή, αλλά μία αντιπολίτευση που θέλει να προσθέσει και να έχει θετικό πρόσημο, θα κινηθεί και διαφορετικά.

Ν.Χ.: Μιας και η ανεξαρτητοποίηση του Βελβεντού από ότι φαίνεται είναι πολύ κοντά θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η θέση σας; Θεωρείτε πως θα δημιουργήσει προβλήματα ή θα δώσει λύσεις;

Ρ.Σ.: Ο νόμος έτσι όπως τον διαβάζω, βάζει τα ζητήματα που θα προκύψουν. Σαφώς θα πρέπει να χωριστούν πράγματα αφού γίνεται η διάσπαση.

Ν.Χ.: Προφανώς τα διαδικαστικά θα προβλεφθούν και όσα δεν προβλεφθούν θα λυθούν σε δεύτερο χρόνο. Εγώ θέτω το ερώτημα σε μία ευρύτερη βάση.

Ρ.Σ.: Όταν μία κοινωνία θέλει τόσο πολύ να είναι μόνη της, και όταν εν τέλει το τελευταίο διάστημα εγώ διακρίνω και το άλλο κομμάτι της κοινωνίας που θέλει και αυτή να είναι ο Βελβεντός μόνος του –μη βάζουμε μόνο το Βελβεντό- γιατί να δημιουργηθούν ζητήματα; Το επιθυμούν να είναι μόνοι τους, έχουν αποδείξει στο παρελθόν ότι ο δήμος πήγαινε μια χαρά, συνεπώς που είναι το πρόβλημα; Θα χρειαστεί οι δύο δήμοι να συνεργαστούν, αυτό επιβάλλεται και είναι αναπόφευκτο.

Nατάσα Χατζηγεωργίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

4 σχόλια

  • ΚΑΙ Η ΔΙΚΙΑ ΣΟΥ ΕΥΘΥΝΗ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΤΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑΣ ΚΟΣΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ. ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ .

  • Ρίχνεις ευθύνες και στην αντιπολίτευση, χωρίς να γνωρίζεις τις προτάσεις της για την έξοδο από το αδιέξοδο, δεδομένου ότι τα πέντε χρόνια αυτής της δημοτικής περιόδου δεν σε είδαμε καθόλου στο δημοτικό συμβούλιο.
    Η αντιπολίτευση και συμμετείχε μαζικά στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, σε αντίθεση με τους φίλους σου της συμπολίτευσης και προτάσεις έκανε, που αν είχαν υιοθετηθεί, τώρα ο δήμος ούτε δάνειο θα χρειαζόταν ούτε θα είχε οικονομικό πρόβλημα.
    Μην τα ισοπεδώνεις λοιπόν για να βγεις λάδι.
    Κάνε πρώτα αυτοκριτική για την στήριξή σου στον Κοσματόπουλο και μετά να μιλάς.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.