Στο ζήτημα της κοινωνικής παιδείας, την πολιτική ταυτότητα του συνδυασμού της, αλλά και τις πιθανές συνεργασίες με άλλους υποψηφίους, αναφέρθηκε η υποψήφια Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, Ρίτσα Σπυρίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kozan.gr.

«Η καθημερινότητα δεν είναι μόνο οι δρόμοι, το φως και η πεζοδρόμηση. (…)η καθημερινότητα, είναι και το χτίσιμο της νοοτροπίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η υποψήφια Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο με τον οποίο μια Δημοτική Αρχή μπορεί να οικοδομήσει κοινωνική παιδεία.

Με ειλικρίνεια αναφέρει πως «Εγώ κομματικά ανήκω στη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτή την προσπάθεια που κάνω όμως δεν ζήτησα από κανένα κομματικό χώρο το χρίσμα ή τη στήριξή του». (…) βρέθηκα στη ΝΟΔΕ Κοζάνης και ενημέρωσα ότι θα είμαι υποψήφια. Δεν έκανα κανένα αίτημα και δεν έχω ανάγκη από κάτι τέτοιο. Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ανάληψη πρωτοβουλίας για συνάντηση με άλλους υποψηφίους η κ. Σπυρίδου υπογραμμίζει πως «Πρωτοβουλία για να συναντηθώ με συνυποψήφιους, προσωπικά δεν έχω αναλάβει. Ωστόσο έχω κάνει δύο συναντήσεις, και μία σε προηγούμενο χρόνο που δεν ήταν προεκλογικά θεσμικός χρόνος.».

Επιπλέον, αναφερόμενη στο κριτήριο με το οποίο οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν τον επόμενο δήμαρχο, η επικεφαλής του συνδυασμού «Στάση Σερβίων – Βελβεντού» αναφέρει «Ο κόσμος είναι προβληματισμένος, δεν θα σταθεί σε έναν άξονα κατά τη γνώμη μου. (…)Νομίζω όμως ότι η προσωπικότητα θα είναι το πρώτο κριτήριο.».

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Ν.Χ.: Από τα δομικά ζητήματα στην λειτουργία των δήμων παράλληλα με την οικονομική διαχείριση, είναι τα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων για παράδειγμα, που δυστυχώς στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού δεν έχουν αυτοματοποιηθεί. Υπάρχει κάποιο πλάνο για τη διαχείριση αυτών των ζητημάτων;

Ρ.Σ.: Το πλάνο είναι ένα και νομίζω ότι κανείς δεν έχει διαφορετικό. Ο Αριστοτέλης έλεγε «Πόλις, πολίτης, πολιτισμός». Δεν γίνεται να ξυπνά ο πολίτης και να μη βρίσκεται σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει και καλούς δρόμους, και καθαριότητα, και φως και τα πάντα. Ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης τον οποίο εγώ πιστεύω πολύ, έχει να κάνει με την καθημερινότητα και αναμφίβολα πρέπει κατά τη γνώμη μου, σε πρώτη φάση να περιορίζεται εκεί. Τα μικρά αναπτυξιακά βήματα που μπορούν να γίνουν γύρω από την καθημερινότητα, είναι αυτά που προσδίδουν τα επιπλέον. Η καθημερινότητα δεν είναι μόνο οι δρόμοι, το φως και η πεζοδρόμηση. Αυτό είναι το πρακτικό κομμάτι. Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που δεν το σέβεται, θα συμπεριφερθεί και αναλόγως. Άρα η καθημερινότητα, είναι και το χτίσιμο της νοοτροπίας.

Ν.Χ.: Πως μπορεί μια Δημοτική Αρχή να διαμορφώσει τη νοοτροπία και την κοινωνική παιδεία;

Ρ.Σ.: Εάν εμείς έχουμε καθαρούς τους δρόμους και τους κάδους, και με έξυπνο τρόπο έχουμε κάποιες συμβουλές-αυτό είναι το οραματικό που μπορεί κανείς να έχει μέσα του- έστω και με έναν τρόπο περιπαικτικό, αναλόγως που απευθύνεσαι. Δεν δημιουργείς λοιπόν αυτό το περιβάλλον που ένα παιδί μεγαλώνει; Όταν το παιδί βγαίνει από το σπίτι του, δεν δημιουργείς αυτό το περιβάλλον της καλής αγωγής, του καλού τρόπου και τα λοιπά; Αν βάλεις τρία δεντράκια έξω από ένα σπίτι, από μία γειτονιά. Οι τρεις θα τα ποτίσουν, οι άλλοι τρεις όχι. Αυτοί που θα τα ποτίσουν θα έχουν ανθούς, αυτοί που δεν θα τα ποτίζουν δεν θα έχουν. Δεν θα το κάνουν την πρώτη χρονιά, τη δεύτερη, θα το κάνουν την τρίτη.

Ν.Χ.: Ο συνδυασμός σας ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο;

Ρ.Σ.: Δε γίνεται ένα σχήμα να μην έχει πολιτική υπόσταση. Είμαι από πάντα πολιτικό ον. Σε ότι διαχείριση υπάρχει που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, εγώ κινούμαι πολιτικά. Εγώ κομματικά ανήκω στη Νέα Δημοκρατία. Σε αυτή την προσπάθεια που κάνω όμως δεν ζήτησα από κανένα κομματικό χώρο το χρίσμα ή τη στήριξή του.

Ν.Χ.: Γι’ αυτό ακριβώς έκανα λόγο για πολιτικό χώρο, καθώς είναι σύνηθες πλέον, οι υποψήφιοι να μην επιζητούν την στήριξη κάποιου κόμματος.

Ρ.Σ.: Εγώ θα απαντήσω ειλικρινά και θα σου πω ότι βρέθηκα στη ΝΟΔΕ Κοζάνης και ενημέρωσα ότι θα είμαι υποψήφια. Δεν έκανα κανένα αίτημα και δεν έχω ανάγκη από κάτι τέτοιο. Θεώρησα ότι πρέπει να ενημερώσω και το έκανα. Σε ότι έχει να κάνει με τη δύναμη που εμείς έχουμε γύρω μας, εγώ ανακοίνωσα τέσσερις υποψηφίους προς το παρόν, οι δύο ανήκουν στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και οι δύο στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Ν.Χ.: Συνεπώς πρόκειται να δημιουργήσετε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, με ανθρώπους από διάφορους πολιτικούς χώρους.

Ρ.Σ.: Αν με ενδιαφέρει η προσωπικότητα κάποιου δεν με ενδιαφέρει το κομματικό στοιχείο. Πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να κατανοήσουν ότι ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι δυνατόν να προχωρά με κόμματα. Δε γίνεται.

Ν.Χ.: Μιας και η φιλοσοφία σας από ότι αντιλαμβάνομαι διαπνέεται από ένα πνεύμα συνεργασίας, έχετε κάνει συναντήσεις με άλλους υποψηφίους για να συζητήσετε ακριβώς τις πιθανότητες συνεργασίας;

Ρ.Σ.: Πρωτοβουλία για να συναντηθώ με συνυποψήφιους, προσωπικά δεν έχω αναλάβει. Ωστόσο έχω κάνει δύο συναντήσεις και μία σε προηγούμενο χρόνο που δεν ήταν προεκλογικά θεσμικός χρόνος. Κουβεντιάσαμε όμως, όχι σε αυτό το επίπεδο. Κουβεντιάσαμε γενικότερα και τουλάχιστον από πλευράς μου αυτό που ειπώθηκε είναι ότι σε αυτή τη φάση πρέπει να κάνουμε όλοι ψηφοδέλτια με ικανά στελέχη, γιατί όποιος και να είναι ο εκλεγμένος, το Δημοτικό Συμβούλιο θα απαρτίζεται σχεδόν από όλους μας, συνεπώς θα έχουμε μία καλή συνεργασία. Το πνεύμα της συνεργασίας το είδα από όλους και ούτως ή άλλως το βάζω κι εγώ ως πρώτιστο.

Ν.Χ.: Οι πολίτες στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία ψήφισαν μάλλον με βασικό κριτήριο την αντίδραση. Ποιο πιστεύετε πως θα είναι το βασικό κριτήριο στις εκλογές του Μαΐου για το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού;

Ρ.Σ.: Ο κόσμος είναι προβληματισμένος, δεν θα σταθεί σε έναν άξονα κατά τη γνώμη μου. Ούτε είναι έτοιμος να περιοριστεί σε αυτό που θα ήταν το θεάρεστο, δηλαδή να ψηφίσει προσωπικότητα. Νομίζω όμως ότι η προσωπικότητα θα είναι το πρώτο κριτήριο. Θέλω επίσης να πιστεύω ότι στις επόμενες δύο-τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, η προσωπικότητα θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο. Εάν κάτι πρέπει να αλλάξουμε σε αυτές τις εκλογές του Μαΐου είναι ο τρόπος, γιατί αλλιώς δεν θα ωριμάσει ούτε η συνείδηση, ούτε η επιθυμία. Γιατί και οι επιθυμίες έχουν μία ωρίμανση, δεν γίνεται να πορευόμαστε διαφορετικά. Έτσι πρέπει να πορευόμαστε κατά τη γνώμη μου, άλλωστε εγώ ως μονάδα δεν λειτούργησα ποτέ διαφορετικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε συζητήσεις αλλά και με την ψήφο μου.

Νατάσα Χατζηγεωργίου