Η ομάδα « Ταξιδευτές του θεάτρου» οργανώνει εκδήλωση- αφιέρωμα στον ποιητή και ζωγράφο Ν. Εγγονόπουλο το Σάββατο 16-3-2019 και ώρα 7.30 μ.μ. στην εναλλακτική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ σε συνεργασία με την Υπερρεαλιστική ομάδα Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο φιλολόγων Κοζάνης και το Συνεταιριστικό βιβλιοπωλείο.

Συμμετέχει: voice ensemble της musicartμελοποιημένη ποίηση

Εισηγητές: 1)Νατάσα Χασάκιοϊλη «Για τον Υπερρεαλισμό και τα όρια του εφικτού» 2)Ελένη Μπενίση « Η γυναίκα στο έργο του Ν. Εγγονόπουλου. Αμφίδρομες σχέσεις ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική του » 3) Αντώνης Χαριστός «Ο Νίκος Εγγονόπουλος και η δική μας θέση» ( Υπερρεαλιστική ομάδα Θεσσαλονίκης) Ανάγνωση ποιημάτων: «Ταξιδευτές του θεάτρου»

Μετά τον κώδωνα του κινδύνου που μας έκρουσε η Διδώ Σωτηρίου στην παράσταση « Στον πλανήτη γη όλα πάνε καλά», ότι Ένα μάιντ κοντρόλ θα ελέγχει απολύτως τη συνείδηση, τη σκέψη και τη θέληση των ανθρώπων, ο ποιητής και ζωγράφος Ν. Εγγονόπουλος, εκφραστής του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, θα μας δείξει το δρόμο και τον τρόπο να κρατήσουμε ζωντανή τη σκέψη και το όνειρο.

Από το μανιφέστο του Υπερρεαλισμού:
«Ο υπερρεαλισμός στηρίζεται στην επίγνωση της ανώτερης πραγματικότητας ορισμένων μορφών συσχετίσεως (συνειρμών), που παραμελήθηκαν πριν απ’ αυτόν, στην παντοδυναμία του Ονείρου, στο ανιδιοτελές παιγνίδισμα της σκέψης.» 5. Δεν ισχυριζόμαστε πώς θα διορθώσουμε κανένα από τα σφάλματα των ανθρώπων. Σκοπεύουμε όμως να τους δείξουμε πόσο εύθραυστες είναι οι σκέψεις τους και πάνω σε ποία κινούμενη άμμο, σε ποίο σαθρό έδαφος έχουν θεμελιώσει τα ετοιμόρροπα σπίτια τους.

Κοζάνη 13-3-2019

Γκουτζιαμάνη Γιάννα